ארבע שנים מאז פרוץ מגפת הקורונה, מזהיר ראש ארגון הבריאות העולמי, טדרוס אדהנום ג'ברייסוס, כי "המגפה הבאה היא שאלה של 'מתי' ולא 'אם'. אם לא נלמד את הלקחים, נשלם ביוקר בפעם הבאה, שעלולה להיות קשה יותר מהקורונה".

כבר בשנת 2018 דיבר ג'ברייסוס על היתכנות של מגפה X, מחלה או פתוגן היפותטי שהאנושות אינה ערוכה להתמודדות איתו. שנתיים לאחר מכן התפרצה מגיפת הקורונה, שהביאה למותם של מיליונים ולמשברים כלכליים, חברתיים ופוליטיים ברחבי העולם שמורגשים עד היום "הלקחים הכואבים ממגיפת הקורונה עלולים להישכח כאשר תשומת הלב העולמית מוקדשת למשברים אחרים".

"לא רק שלא למדנו, אני חושב שמצבנו הורע", מסביר פרופ' אורן קובילר, וירולוג מבית הספר לרפואה באוניברסיטת תל אביב. לדבריו, יש מספר גורמים שצריך להתייחס אליהם כשמסתכלים על המוכנות למגיפה הבאה. "הגורם המשמעותי ביותר הוא הבמה שנתנה מגיפת הקורונה לכל כך הרבה כופרים במדע ומתנגדי חיסונים. עד היום יש מקומות בעולם שמחלקים תרופות לא יעילות לקורונה, כיוון שהם לא מוכנים להאמין למדע ולתרופות המוכחות ובפעם הבאה המצב יהיה גרוע יותר". קובילר מדגיש שיש חשיבות לחינוך הקהל הרחב אבל גם חינוך בתוך קהילת הרופאים עצמה "נדרשת הכשרה טובה יותר לרופאים, ושהמידע יעבור אליהם בצורה יותר מסודרת". הוא מוסיף כי "גורמים נוספים הם יכולת ההתפשטות המהירה של מגיפות בעקבות ריבוי הטיסות בעולם והשוויון בנוגע לחלוקת החיסונים והטיפול הרפואי בין המדינות השונות". עוד נקודה לשים לב אליה לטענתו היא מדוכאי החיסון "בעזרת הרפואה המודרנית אנחנו עוזרים לשמחתנו לאנשים לשרוד מחלות אחרות ולהישאר בחיים, אבל אז הם חשופים למגפות והחיסון לא מגן עליהם."

ארגון הבריאות העולמי (צילום: Photo by PIERRE ALBOUY/AFP via Getty Images)
צילום: Photo by PIERRE ALBOUY/AFP via Getty Images

באשר למוכנות המערכת הרפואית בקהילה, ד"ר ג'ולי שלייפר, פנימאית במחוז שרון שומרון בכללית אומרת לmako בריאות כי "יש משהו בדבריו של ג'ברייסוס, אנחנו לא יודעים מה יהיה האסון הבא, איזו מגיפה עלולה לפרוץ ואיך היה תתנהג. אנחנו לומדים תוך כדי". עוד היא מסבירה כי לאחר הקורונה היה שינוי במערכת הבריאת ובהיערכותה למצבים השונים "אנחנו עושים סימולציות של היערכות למגפות, מתקפות סייבר או מתקפות טרור. אצלנו בקופת חולים כללית ראינו את השינוי המהיר שאפשר לעשות בהתאם לצרכים המשתנים, כך למשל הקמת המערך הדיגיטלי. היום תורים ומרשמים מתנהלים בצורה דיגיטלית, דבר שבעבר רבים היו סקפטיים לגביו. האם אנחנו במוכנות מלאה? אני לא חושבת, אבל אי אפשר להיות מוכנים לחלוטין למשהו שאנחנו לא יודעים מה הוא יהיה".