צעירה בת 28 מאוסטרליה חשבה שהגוש שנוצר בטבור שלה קשור לזיהום מפירסינג. אבל אז התברר שבכלל מדובר בסיבוך כתוצאה ממחלה שתוקפת 1 מכל 10 נשים.

ג'סמין סנדס מקווינסלנד פנתה לייעוץ רפואי לאחר שהבחינה בגוש המתפתח באזור הטבור. הרופאים סברו כי מדובר בזיהום כתוצאה מעגיל בטבור. "נתנו לי אנטיביוטיקה ומשככי כאבים, אבל שום דבר לא עבד", סיפרה בראיון. "הייתי בחדר המיון כשלוש פעמים בשבוע, מרוב שזה היה חמור". הכאבים שג'סמין סבלה מהם היו בלתי נסבלים.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

רק כאשר הוחלט לנתח אותה להסרת הגוש מהטבור, התגלה במה מדובר – אנדומטריוזיס. "הרגשתי הקלה לדעת שאני לא משתגעת ושלא דמיינתי את זה", מספרת ג'סמין. אנדומטריוזיס היא מחלה כרונית התוקפת לרוב נשים בגיל הפוריות. המחלה מתבטאת בגידול של תאים הדומים לתאים ברירית הרחם (המרפדת את הרחם מבפנים) – מחוץ לרחם. בחלל הבטן, באגן ובאזור החצוצרות והשחלות. הגוש בטבור של ג'סמין היה למעשה דליפה של תאים אלו.

הרופאים הסירו את התאים בניתוח, אך כמה חודשים לאחר מכן הם הופיעו שוב והיא נאלצה לעבור ניתוח נוסף להסרתם. "אנדומטריוזיס היא מחלה ארוכת-טווח ולא ניתן לרפא אותה", ציינה.

מאז שהייתה בת 13 ג'סמין ניסתה להבין מדוע המחזורים שלה קשים וארוכים מהרגיל ורק לאחר הניתוח למעשה גילתה לראשונה שכל הזמן הזה היא סבלה מאנדומטריוזיס. לפני האבחון, ג'סמין ובן זוגה ניסו להיכנס להריון, ללא הצלחה. לאחר מכן הבינה מדוע. האנדומטריוזיס פגע בחצוצרות שלה והזוג נאלץ להיעזר בהפריה חוץ גופית. לאחר כמה ניסיונות והפלה מצערת אחת, נולד בנם אלייז'ה, למרות הריון קשה בשל המחלה. "לא הרשיתי לעצמי להיות שמחה לגבי ההיריון. הייתי משוכנעת שאנחנו הולכים לאבד אותו", מספרת.

עוד ב-mako בריאות:
>> חשבו שזה עצירות, אבל אז הגיע האבחון האמיתי
>> עלייה בתחלואה – במדינה המחוסנת ביותר בעולם
>> הסימנים שהגיע הזמן להפסיק לצבוע את השיער

היא מוסיפה שהאנדומטריוזיס עוד ממשיך וגורם לה כאבים עזים מדי חודש, אבל לפחות עכשיו היא יודעת ממה הם נובעים. "אין שום דבר שהרופאים יכולים לעשות כדי למנוע מזה לדלוף מהטבור, חוץ מלנקז את זה ולהסיר".

מעריכים כי 10 אחוזים מהנשים בעולם סובלות מאנדומטריוזיס. התסמינים של המחלה כוללים דימום וסתי ממושך, כאבים בזמן ולאחר קיום יחסי מין, כאבי מחזור עזים שמקרינים לגב התחתון, כאבים באזור האגן, בעיות במערכת העיכול, כאבים בזמן מתן שתן במהלך הווסת, מצב רוח ירוד ובעיות פוריות.