חברת יוניליוור האמריקאית ביצעה השבוע החזרה יזומה (ריקול) של מספר מוצרי שמפו יבש, לאחר שזיהתה רמות גבוהות של בנזן – חומר מסרטן, בתוך המוצרים. חקירה פנימית של החברה זיהתה את פח התרסיס כמקור לרמות המוגברות של הבנזן. המוצרים שצוינו בהודעה כוללים מותגים כמו "דאב" ושמפו יבש של "טרזמה".

בדוח חדש נוסף שנעשה על ידי מעבדה עצמאית בשם Valisure אותרו רמות גבוהות של בנזן גם במותגים נוספים, בעיקר במוצרי שמפו יבש. מתוך 148 דוגמאות שנלקחו מפסי ייצור של 34 חברות שונות, 70 אחוז מהן הראו רמות גבוהות של בנזן; וב-11 מהן נמצא הרכיב בריכוז של מעל 10 אחוזים מהתקן. ב-3 מהמוצרים אותרו מעל 100 PPN (מדדים של בנזן).

"חומר מסוכן ביותר שעלול להוביל לשלל בעיות בריאות ולא רק לסרטן"

"בנזן הוא כימיקל שעלול לגרום לסרטן בבני אדם", אומרת בתגובה על נתונים ד"ר מרינה תמיר הזיהומולוגית. "חשיפה ארוכת טווח לרמות גבוהות של בנזן עלולה להוביל לסוגי סרטן שונים כגון לוקמיה, ויתרה מכך – מדובר בחומר שעלול לחדור לעור ובמקרים קיצוניים אף להגיע למחזור הדם ולפגוע באיברים פנימיים. זהו חומר דליק, ללא צבע, שלרוב משמש בתעשיית המכונות ולצערי גם חברות קוסמטיקה רבות עושות בו שימוש".

אז למה בכלל משתמשים בו?

"מדובר ברכיב בעל תכונות מדללות, והוא זה שמעניק למוצרי קוסמטיקה את המרקם הנוח לשימוש. הוא שכיח גם בקרמים שונים ובדיאודורנטים. התחליף הידידותי שלו יקר יותר ופחות רלוונטי עבור חברות שמייצרות כמויות גדולות של מוצרים. לצערי, כיום יש בעיה מאוד קשה עם הרגולציה. לחברות האלה יש המון כוח וגם ה-FDA לא מוציא אותו עדיין משימוש, אף שהסיכונים שבצדו ידועים ומוכרים. בארה"ב השימוש בו מאוד נפוץ, אבל במדינות אחרות כמו באיטליה למשל רוב מוצרי הקוסמטיקה הם אורגניים".

גם בארץ יש סיבה לדאגה?

"בחלק מהמוצרים יש יותר בנזן ובחלק פחות. בגדול, כדי לצמצם את הסיכונים, מומלץ לרכוש מוצרים שמכילים כמה שיותר חומרים טבעיים או אורגניים, כי באלה הסיכוי לנוכחות של בנזן קטנה יותר".

"הזיהוי של רמות גבוהות של בנזן בשמפו יבש אמור להיות סיבה לדאגה משמעותית מכיוון שסביר להניח שמוצרים אלה משמשים בתוך הבית, שם בנזן עלול להתעכב ולהישאף לפרקי זמן ממושכים", אמר מנכ"ל Valisure דייוויד לייט. אגב, לדבריו רכיבים של בנזן אותרו גם במוצרים נוספים כמו חומרי חיטוי לידיים ומסנני קרינה.

על פי האגודה האמריקנית לסרטן הדרך העיקרית שבה אנשים נחשפים היא נשימה של אוויר המכיל בנזן, המהווה גם חלק טבעי מנפט גולמי, בנזין ועשן סיגריות.

תגובת חברת יוניליוור ישראל: "הריקול מתבצע רק בארה"ב ובקנדה, והמוצרים האלו לא מיובאים לישראל כלל".

תגובת משרד הבריאות: "משרד הבריאות ערך בירור מול חברת יוניליוור בישראל, וממנו עולה כי המוצרים אינם משווקים בישראל".