ביום חמישי האחרון דיווחנו על כך שמאז התפרצה הקורונה תועדו 100 אלף יותר מקרים של אנשים שלקו במחלות לב ושבץ מוחי. הקרדיולוג פרופ' יהודה אדלר, סבור כי אחת הסיבות לכך, היא, בין היתר, ניתוב משאבים לטובת התמודדות עם המגפה ומנגד – הזנחת הטיפול בתחומים אחרים הקשורים לבריאות הציבור ברפואה.

העלייה בשיעור מחלות הלב וכלי הדם מטרידה את הפרופסור, משום שלדבריו היא מעוררת את השאלה אם העולם בכלל מוכן למגפה הבאה. "זו לא שאלה של אם תהיה מגפה נוספת, כי ברור שתהיה", הוא אומר בנחרצות. "העולם השתנה – אנשים טסים יותר, וכך הם מעבירים מחלות מקצה אחד של העולם למשנהו; תנאי האקלים נעשו קיצוניים. באופן טבעי, לכל אלה יש השלכות גם על התפתחות של מחלות. ניקח לדוגמה את עניין הקרח שנמס בגלל ההתחממות הגלובלית – לא רבים מודעים לכך, אבל ישנם פתוגנים (חיידקים ווירוסים מחוללי מחלות) שמסתתרים בתוכו, וכשהוא נמס הם משתחררים ועלולים לייצר מגפות. למעשה, מעל 50% מהזיהומים מתרחשים בגלל תנאי מזג האוויר. גם הצפות עלולות לגרום לכך".

הקרחון ספנסר באלסקה מתפרק לעיני מטיילים על קיאק (צילום: מתוך עמוד היוטיוב Viral Hog)
שינויי אקלים וקרחונים נמסים - סיבה נוספת להתפתחות חיידקים מעוררת דאגה | צילום: מתוך עמוד היוטיוב Viral Hog

פרופ' אדלר מסביר שהעולם אינו מוכן לתרחיש קטסטרופלי. "שרותי הבריאות בארץ ובעולם אינם מוכנים למגפה בסדר גודל עולמי. יתרה מכך, אני לא בטוח שהוסקו מסקנות בעקבות מגפת הקורונה שפקדה אותנו. בסופו של דבר, הנטייה היא לטפל בבעיות אקוטיות קיימות ופחות להתעסק בתאוריות, ובסופו של דבר כשמגיעה שעת האמת זה מעמיד אותנו בבעיה. בארץ כבר שנים נציגי הבריאות זועקים לשינוי, ודורשים הגדלת התקציב לטיפול בבעיות – בפועל יש מחסור בתקנים, עומסים חריגים במחלקות כל חורף מחדש ובאופן כללי מערכת הבריאות רעבה. אותי זה בהחלט מדאיג מפני שאם זה המצב כעת – מה יהיה כשנגיע למגפה הבאה"?

פרופ' יהודה אדלר (צילום: לימור אהרון)
מוטרד מהמגפה הבאה. פרופ' אדלר | צילום: לימור אהרון

משרד הבריאות: "הטענה שהוצגה אינה מתייחסת לשום סוגיה קונקרטית ויש בה כדי לזרוע פחד שאינו אמיתי ואינו נצרך בסיקור סוגיות כבדות משקל אלו. במשרד הבריאות מתקיימת בכל זמן נתון עבודת מטה נרחבת לבחינת שלל סוגיות מקצועיות, בשגרה, בחירום ובמבט לעתיד. מטבע הדברים, מגפת הקורונה שינתה את פני הרפואה והביאה להאצה בתחומי הרפואה מרחוק ובאופן צריכת השירותים ע"י הציבור. משרד הבריאות פועל בגזרות אלה על מנת, לטייב את איכות השירות שניתן, לתקצב את שירותים אלו לפי הצורך ולהקל ככל הניתן על צריכת שירותי הבריאות במדינה".