תת הווריאנט החדש של אומיקרון XBB.1.5 מדאיג את ארגון הבריאות העולמי, העוסק במרץ רב כדי לעקוב אחר התפשטותו המהירה. בחלק ממדינות אירופה ובצפון מזרח ארה"ב הוא מהווה את הרוב המכריע של ההדבקות מקורונה, ובאזורים מסוימים בארה"ב הוא מהווה מעל 70% מסך ההדבקות. בין האזורים הללו ניתן למנות את קונטיקט, מיין, מסצ'וסטס, ניו המפשייר, רוד איילנד, ורמונט וניו יורק.


בכירים בארגון מזהירים כי מדובר בסוג האומיקרון המידבק ביותר, אם כי עד כה אין עדויות לכך שהוא גורם למחלה קשה יותר לעומת שאר הזנים. "בשבועות האחרונים התגברו הדיווחים על אשפוזים ולחץ על מערכת הבריאות, בייחוד באזורי חצי הכדור הצפוני, בהם מסתובבות גם מחלות בדרכי הנשימה, כולל שפעת", אמר ביום רביעי מנכ"ל ארגון הבריאות העולמי, טדרוס אדהנום ג'ברייסוס.


"זה בהחלט מטריד", אומר בתגובה לנתונים פרופ' סיריל כהן, ראש המעבדה לאימונותרפיה באוניברסיטת בר אילן, שראשית עושה סדר בנתונים העולמיים: "כרגע ישנן שתי משפחות של אומיקרון השולטות בעולם – BA2 ו-BA5. בישראל רוב הזנים שייכים למשפחת BA5 כמו למשל BQ1. במקביל, אנחנו רואים התפשטות של תתי ווריאנטים של BA2 בארה"ב. ה-XBB הוא בעצם סוג של קומבינציה: יש לו שני 'הורים' – BA2.10 ו-BA2.75. לפי ההערכות – שני אלה הדביקו אדם אחד, והשילוב הזה יצר אצלו את הזן המדובר XBB.1.5".


קצב התפשטות מהיר והתחמקות טובה מנוגדנים

לדברי פרופ' כהן, החשש העקרי שקשור לגרסת האומיקרון החדשה הוא קצב ההתפשטות המהיר שלו. "בצפון מזרח ארה"ב הנגיף חצה את 70% מסך ההדבקות, ורואים שהוא מתפשט גם באנגליה, צרפת ובהודו. זה בהחלט נתון שמעיד על קצב הדבקה גבוה. מה שמטריד מכך, הוא שלפי מחקרים עדכניים, בזכות המוטציות שרכש, לווריאנט זה יש כושר התחמקות טוב מנוגדנים – גם של אנשים שחלו בזנים שונים וגם של מטופלים מדוכאי חיסון שנעזרים בתרופות מניעה לקורונה. עם זאת, כרגע אין עדות לכך שהוא גורם למחלה קשה לעומת שאר הזנים, אבל צריך לעקוב. לגבי יעילות החיסונים טוען פרופ' כהן כי עבודה שנעשתה לפני כשבועיים הראתה שככל הנראה החיסון המשולב החדש יעיל יותר מהקודם ביצירת נוגדנים נגד ה- XBB.1.5.


לגבי ההשלכות הצפויות בארץ מסביר פרופ' כהן כי סביר להניח שהווריאנט יגיע גם לפה ממש בקרוב, "אם לא הגיע כבר", אבל כל עוד אין עדות לכך שיש חומרה נוספת במחלה בעקבותיו, העניין אינו מטריד יתר על המידה. לדבריו, "אף שאין כרגע חשש ממחלה קשה בעקבות הווריאנט, בהחלט צריך להמשיך לעקוב אחר השפעותיו העולמיות".


לסיכום, אומר פרופ' כהן, "נראה כי לווריאנט ה- XBB.1.5 יש יתרון הדבקה לעומת שאר הזנים, וכן התחמקות טובה מנוגדנים. עם זאת, לא ברור אם מדובר בזן מסוכן יותר ולפי הערכות נראה כי השפעתו דומה לזו של זנים אחרים. העניין מחזק את העובדה שהקורונה מחפשת פרצות בחומה בכל רגע נתון והיא ממשיכה להדביק אנשים ברחבי העולם".