לפי דיווחים ב"ניו יורק פוסט", קמרון ז'אן-פייר בן ה-11 סבל מאלרגיה לדגים ואיבד את הכרתו בזמן שמשפחתו בישלה דג בקלה. מיד לאחר מכן אביו קרא לאמבולנס וקמרון נלקח לבית חולים סמוך, אך הרופאים לא הצליחו להציל את חייו והוא מת. משפחתו של קמרון חושדת כי סיבת המוות היא האלרגיה שלו לדגים, אך סיבת מוות רשמית עוד לא פורסמה.

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

אלרגיה לדגים יכולה לגרום לאנפילקסיס, תגובה אלרגית מהירה שבמקרים מסוימים אף עשויה להיות מסכנת חיים. אדם הסובל מאנפילקסיס עשוי לסבול מקשיי נשימה כתוצאה מחסימה של דרכי האוויר ואף להיכנס למצב של הלם. אנשים הסובלים מאלרגיה לדגים יכולים לסבול מתסמינים שונים כשהם נחשפים לדג, בהתאם לחומרת האלרגיה שלהם; מפריחה בעור, בחילות, הקאות, שלשולים, כאבי ראש, אסתמה או אנפילקסיס.

במרבית המקרים, אנשים חווים תגובה אלרגית לאחר שהם בטעות אוכלים דג, אך מתברר שזה בהחלט אפשרי לסבול מתסמיני אלרגיה גם רק כשנושמים אותו. "מאכלים המכילים חלבונים שהם יציבים בתהליך הבישול יכולים לחדור לאוויר במהלך החימום", מסבירה ד"ר סטייסי גלוויץ, המתמחה באלרגיות ל"יאהו". "אם הם חודרים לדרכי הנשימה של אדם הסובל מאלרגיה חמורה למזון הזה, זה יכול לגרום לתסמיני אלרגיה". אולם, מדובר בתופעה נדירה שמתרחשת בקרב אנשים הסובלים מאלרגיות מזון חמורות במיוחד. אנשים הסובלים גם מאסתמה עשויים להיות בסיכון גבוה יותר לתגובה אלרגית כמו שקמרון עבר. נוסף על כך, ד"ר גלוויץ מציינת כי לרוב התגובה האלרגית תהיה קלה יותר, כמו פריחה, גרד או תגובה אסמטית.

עוד ב-mako בריאות:
>> הלם: חובה לשטוף אבוקדו לפני שחותכים אותו
>> כך דרו ברימור השילה 11 ק"ג תוך שלושה חודשים
>> מפלוצים ועד לחוסר סקס: הכתבות הנקראות ביותר ב-2018

אלרגיים לדגים? התרחקו ממסעדות דגים ופירות ים

לרוב קשה מאוד לדעת מראש אם אדם הסובל לאלרגיה למזון יסבול מתסמינים רק מנשימה של מזון זה. אך ישנם כמה רמזים שאפשר לשים לב אליהם. גורמי סיכון כוללים כאמור אסתמה, חומרת האלרגיה כפי שנמדדה בבדיקות דם או בבדיקת תבחיני עור וכן מקרי עבר של אנפילקסיס.

ילד מזריק לעצמו זריקה נגד אלרגיה (אילוסטרציה: By Dafna A.meron, shutterstock)
זמן הוא גורם חשוב, חשוב להיות מוכנים לכל מצב | אילוסטרציה: By Dafna A.meron, shutterstock

אז למרות שמדובר בתופעה נדירה, היא בהחלט יכולה לקרות, לכן כדאי להיות מודעים ולהתכונן לזה מראש. ד"ר גלוויץ מציינת כי מזונות כמו רכיכות (כלומר צדפות, קלמארי ותמנון) עשויים בזמן הבישול (והחימום) להתפשט יותר באוויר. זה אף נפוץ יותר במסעדות דגים, שבהן כמויות גדולות של מזון מתבשלות ומוגשות חמות. לכן ד"ר גלוויץ ממליצה למטופלים שסובלים מאלרגיה חמורה לדגים להתרחק ממסעדות דגים ולהימנע מלבשל דגים ופירות ים בבית. ואם אתם, או מישהו ממשפחתכם סובל מאלרגיה למזון מסוים, מומלץ להעלות מודעות בקרב בני המשפחה וחברים ולוודא שכולם לוקחים את האלרגיה ברצינות ויודעים מה לעשות במקרים דחופים. כשנוגע לתגובות אלרגיות, זמן הוא גורם חשוב שיכול לעשות את ההבדל שבין חיים למוות.