דאגה בארה"ב: המרכז האמריקאי לבקרת מחלות (ה- ה-CDC), מדווח על התפשטות של פטרייה מסוג קנדידה אוריס "Candida auris", העלולה לגרום למחלה קשה ואפילו מוות בקרב אנשים עם מערכת חיסונית מוחלשת. האזהרה פורסמה בכתב העת האמריקאי Annals of Internal Medicine.

לפי הדיווח, רוב האנשים שנדבקו הם כאלה שכבר מאושפזים בבתי חולים בארה"ב, שהמערכת החיסונית שלהם חלשה.

עוד ציינו החוקרים כי עלייה במספר הנדבקים תועדה באזורי הדבקה מתמשכים אך גם באזורים חדשים, למשל במיסיסיפי שם מאז נובמבר האחרון נדבקו לפחות 12 בני אדם בפטרייה המסוכנת, ארבעה מהם נפטרו.
באזהרת המרכז לבקרת מחלות צוין כי ההדבקות מתרחשות בעקר במוסדות סיעודיים, אך גם במוסדות רפואיים אחרים ברחבי ארה"ב.

על פי האזהרה, "מדובר בעלייה מדאיגה וחמורה ביותר". לפי הדיווח, בשנים 2019-2020 מס' הנדבקים בפטרייה בארה"ב היה כ-756, וב-2021 עלה ל-1471. 

"אותו סוג הפטרייה שמטריד נשים בנרתיק"

ד"ר מרינה תמיר, פארמקולוגית קלינית ומומחית לזיהומים, במכללה האקדמית רמת גן, מסבירה שלמעשה מדובר באותה פטריית הקנדידה המוכרת שמטרידה נשים רבות באזור הנרתיק. "זו אותה משפחה של פטריית קנדידה. אלא שבניגוד לפטרייה שתוקפת את איבר המין הנשי, במקרה הזה היא תוקפת אנשים בעלי מערכת חיסון חלשה, והיא מאוד מסוכנת עבורם". עוד מציינת ד"ר תמיר כי במקרים אלה, פטריית הקנדידה יכולה להימצא בפה, על גבי העור, במערכת העיכול ובאיברים נוספים.

לדבריה, אנשים המועדים לפורענות הם לא רק מאושפזים בבתי חולים, אלא גם נשים בהיריון, תינוקות, קשישים, חולים אונקולוגיים, אנשים אחרי שבץ מוחי, הנוטלים סטרואידים ועוד. "זו אחת הצרות הגדולות של אנשים עם מערכת חיסונית חלשה. הפטרייה מתרבה, משתלטת על התאים ועלולה לגרום להם למוות, אנחנו קוראים להן גם 'פטריות אופורטוניסטיות' כי הן מזהות מתי המערכת החיסונית חלשה ומשתלטות, הן פשוט חיות על חשבון האדם".

קנדידה, פטרייה וגינלית (צילום: Barabasa, Shutterstock)
אותו סוג הפטרייה שתוקף נשים בנרתיק - אלא שלאנשים עם מערכת חיסון חלשה הוא מסוכן | צילום: Barabasa, Shutterstock

בעיית העמידות לטיפול התרופתי 

לפי המחקר האמריקאי, עמידות הפטרייה לתרופות הולכת ומתגברת. ד"ר תמיד מציינת כי התרופות שמסייעות להעלים את הפטרייה למעשה פוגעות גם בתאים אנושיים, ולכן הן כרוכות בתופעות לוואי קשות. לדבריה, בין היתר הן פוגעות בתאים אנושיים, למשל בכבד.  

עם זאת, מבהירה ד"ר תמיר כי אנשים בעלי מערכת חיסון תקינה, כנראה לא ידבקו בה בכלל, ואם כן – סביר שיחלימו די מהר ויגיבו טוב לטיפול תרופתי.

עוד מציינת ד"ר תמיר כי לכל אדם מאושפז יש סיכוי להידבק. "אנחנו לא בדיוק יודעים איך מגיעה הפטרייה, אבל חשוב תמיד לשמור על ניקיון והיגיינה. חשוב לציין כי אם לא מטפלים בפטרייה מיד, היא משתלטת והורגת. זו בדיוק הבעיה בארה"ב - אין להם מערכות בריאות זמינות, אז הרבה פעמים הם דוחים את הטיפול וזה יוצר בעיה. בפטריות מהסוג הזה של קנדידה אוריס, יש לטפל מיד כשיוצא הנגע או מרגישים כאב".

מה מצב הנדבקים בישראל?

"אין בידיי נתונים מדויקים, אך ידוע למשל כי כ-5,000 בני אדם נפטרו בשנת 2019 מזיהומים בבתי חולים, חלקם מפטריית הקנדידה".  

משרד הבריאות: "כל מקרי קנדידה אאוריס שדווחו למשרד הבריאות טופלו כנדרש. באחריות הרופא המטפל ומנהל המוסד הרפואי לדווח באופן מיידי על התפרצויות בבתי חולים ועל התפשטות מחוללים פתוגניים. כל דיווח נבדק ומטופל באופן מיידי בהתאם לאירוע, לצרכים ובשיתוף הגורמים הרלוונטיים. בנוסף, מוסדות הבריאות מחוייבים לדווח באופן רציף וחודשי על פתוגנים מיוחדים. לפני מספר חודשים נוספה קנדידה אאוריס לרשימת החיידקים הפתוגניים המחייבים הודעה מיידית למשרד הבריאות עפ"י חוזר חטיבת הרפואה, ומוסדות הבריאות מחוייבים לדווח גם עליה לפי הנוהל. נתונים על הדבקה ותחלואה בקנדידה אאוריס מסוכמים כעת ע"י משרד הבריאות ויפורסמו לאחר דיווח מכלל בתי החולים והמעבדות. משרד הבריאות מפעיל את התוכנית הלאומית למניעת זיהומים נרכשים במערכת הבריאות, שבמסגרתה, בין היתר, מוקצים תקציבים ייעודיים לבתי החולים לקידום פעולות למניעת זיהומים. כמו כן, הוקמו יחידות ייעודיות ומערכים למניעת זיהומים בבתי החולים ועוד".