שוודיה בדרך להפוך לאחת המדינות "נטולות העישון" הראשונות בעולם. כדי לזכות בהגדרה זאת, צריכים להיות פחות מ-5 אחוזים מעשנים בקרב האוכלוסייה הבוגרת. שיעורי העישון בשוודיה ירדו מ-15 אחוז ל-5.6 במהלך 15 השנים האחרונות, כך שנראה שהיא אמורה להשיג את ציון הדרך המשמעותי הזה בחודשים הקרובים – 17 שנים לפני היעד של האיחוד האירופי, שנקבע ל-2040.

"אף מדינה אחרת באיחוד האירופי אפילו לא קרובה להגיע להישג כזה", אמר ל-Euronews ד"ר דלון הומן, ממחברי דו"ח "החוויה השבדית - מפת דרכים לחברה נטולת עשן". הוא הצביע על "האסטרטגיה פורצת הדרך" של שוודיה להתמודדות עם עישון, וציין כיצד עוזרים למעשנים לעבור לחלופות "מזיקות פחות", כמו סנוס (טבק יבש שוודי ששמים על החניכים, העשוי מטבק טחון דק, המעורבב עם מלח ומים), שקיות ניקוטין ואדים. זאת, לדבריו, לעומת מדינות אחרות האוסרות לאחרונה על שימוש במוצרים מופחתים סיכון. הסנוס, מתברר, פופולרי במדינות נורדיות, בייחוד בפינלנד, דנמרק ואסטוניה, ומכירתו אינה חוקית בכל מדינה באיחוד האירופי - פרט לשוודיה ולקרואטיה. הסנוס קשור לסיכון מוגבר לסרטן הפה והגרון. פורטוגל, למשל, אסרה לאחרונה במסגרת מלחמתה בעישון על עישון סיגריות אלקטרוניות בחללים חיצוניים ליד מבני ציבור.

"אין מוצרי טבק נטולי סיכון, אבל סיגריות אלקטרוניות, למשל, מזיקות ב-95 אחוז פחות מסיגריות", אמר ד"ר הומן ל- Euronews. "עדיף למעשן לעבור מסיגריות מסורתיות למוצרים אלטרנטיביים מאשר להמשיך לעשן".

אגב, חייבים לציין גם את ההרס הסביבתי של הסיגריות האלקטרוניות מבחינת הפלסטיק. רק בבריטניה לבדה, לדוגמה, נזרקות בכל שנייה שתי סיגריות אלקטרוניות.

לבד ממבחר אלטרנטיבות שמוצג לשוודים, גורמים נוספים שהשפיעו על הירידה בעישון הם חינוך ואמצעי שליטה בטבק. המסים על סיגריות דומים לאלה שבשאר ארצות האיחוד האירופי (4.51 אירו). צרפת ואירלנד גובות את המסים הגבוהים ביותר על סיגריות באיחוד, בעוד בולגריה ופולין מטילות את המסים הנמוכים ביותר.

שוודיה נאבקת בסיגריות במשך שנים. עישון נאסר בכל הברים והמסעדות בתחילת 2005, ובשנת 2019 הורחב האיסור כך שיכלול מקומות ישיבה בחוץ בברים ומסעדות וכן במקומות ציבוריים.

בלי סיגריות, מאפרה (צילום: shutterstock, Nadezda Barkova)
אסור לעשן במקומות ציבוריים גם בחללים פתוחים | צילום: shutterstock, Nadezda Barkova

"היתרונות של האסטרטגיה של שוודיה עצומים"

ההשפעה להפסקת העישון בשוודיה ניכרת, כמובן, והיא רק ממשיכה להתעצם. "היתרונות של האסטרטגיה של שוודיה עצומים", אמר ד"ר הומן. על פי הנתונים הסטטיסטיים, במדינה יש את האחוז הנמוך ביותר של מחלות הקשורות לטבק באיחוד האירופי ושכיחות נמוכה ב-41 אחוז של סרטן בהשוואה למדינות אחרות באירופה. לשוודים יש גם שיעור תמותה נמוך בכמעט 40 אחוז ממחלות הקשורות לטבק, כמו שבץ מוחי, מחלות לב וריאות, אמפיזמה וברונכיטיס כרונית.

Smoke Free Sweden, הקבוצה המנהלת את הקמפיין, טוענת כי מגמת הגמילה מצילה יותר מ-3,400 חיים מדי שנה, וכי היה אפשר להציל 2.84 מיליון חיים ברחבי האיחוד האירופי, אם מדינות אירופה היו נוקטות צעדים דומים.

סופיה, בולגריה (צילום: Pani Garmyder, shutterstock)
המעשנים הכבדים באירופה. בולגריה | צילום: Pani Garmyder, shutterstock

על פי נתונים שנאספו על ידי סוכנות הסטטיסטיקה האירופית Eurostat, המעשנים הכבדים ביותר ממוקמים בבולגריה – שם 28.2 אחוז מהאוכלוסייה צורכת טבק מדי יום; לאחר מכן טורקיה (27.3 אחוז), יוון (27.2 אחוז – היוונים היו המעשנים הכבדים ביותר, אך המשבר הכלכלי במדינה גרם לירידה בצריכה), הונגריה (25.8 אחוז) ולטביה (24.9 אחוז). יש על מה לעבוד.