שר הבריאות הבריטי מאט הנקוק, דיווח לאחרונה על שני מקרים של אבעבועות הקוף שתועדו לאחרונה בבריטניה. מדובר במחלה נדירה, כך שמצב של שני מקרים במקביל נחשב נדיר גם הוא. אך האם זה יכול להוביל להתפרצות של המחלה בגבולות אנגליה?

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

אבעבועות הקוף היא מחלה ויראלית נדירה השייכת לקבוצת מחלות האבעבועות. מדובר במחלה זואונוטית, כלומר היא יכולה לעבור בין מינים, למשל מבעלי חיים לבני אדם.  מרבית המקרים מתרחשים באזורים נידחים במרכז ובמערב אפריקה, בסמוך ליערות גשם.

לפי משרד הבריאות, המחלה מתבטאת בכאבי ראש, עייפות, כאבי שרירים וחום. כשלושה ימים לאחר מכן יכולה להופיע גם פריחה בעור ופצעים פתוחים הגורמים לכאבים. המחלה לרוב תימשך בין שבועיים לארבעה שבועות ותחלוף מעצמה ללא צורך בטיפול. אך במקרים מאוד מסוימים התסמינים עלולים להחמיר ויידרש טיפול רפואי בהתאם.

המחלה לרוב אינה מועברת מאדם לאדם, אלא במקרים נדירים. כך שגם אם נצפו לאחרונה באופן יוצא דופן שני מקרים של אבעבועות הקוף באנגליה, זה ככל הנראה לא יגרום להתפרצות של המחלה באזור. 

שר הבריאות הבריטי סיפק מעט פרטים לגבי המקרים הבודדים שנצפו באנגליה לאחרונה, אך נראה כי למרות שזה נדיר, היה מקרה של הדבקה מאדם לאדם. על פי הדיווחים, האדם הראשון שנדבק בנגיף הגורם לאבעבועות הקוף הדביק אדם נוסף המתגורר עמו. שניהם התאשפזו בבית חולים, אחד מהם כבר שוחרר לביתו. אבעבועות הקוף היא מחלה כה נדירה, ששני מקרים אלו הם למעשה המקרה החמישי והשישי שאי פעם תועדו בבריטניה. 

הפעם האחרונה שתועד מקרה של אבעבועות הקוף בישראל הייתה ב-2018. מדובר היה באזרח ישראלי שהתגורר בדרום ניגריה, אזור הנחשב אנדמי של המחלה. 

למרות שהמחלה לרוב לא קטלנית, אחוז התמותה שלה עומד על כ-10 אחוזים, כך שבמקרים מסוימים היא אכן יכולה לגרום למוות.

אבעבועות רוח (צילום: shutterstock)
שייכת לקבוצת מחלות האבעבועות כמו אבעבועות רוח | צילום: shutterstock

עוד ב-mako בריאות:
>> 10 דרכים להפחית שומן בטני
>> האם הגיע הזמן להפסיק להשתמש בנייר טואלט?
>> איך אנשים מגיעים לגיל 100? נמצא הסבר מדעי

כיצד נדבקים והאם יש תרופה?

הדבקה לרוב מתרחשת בעקבות מגע ישיר עם דם, הפרשות גוף או נגעים בעור של חיה נגועה בנגיף. צריכת בשר נא או שלא בושל כראוי של חיה נגועה גם כן יכולה להוביל להדבקה בנגיף אבעבועות הקוף. הדבקה מאדם לאדם יכולה להתרחש כתוצאה ממגע קרוב לנגעים בעור של אדם שנושא את הנגיף, או מחפצים של אדם נגוע. זה לרוב יקרה בשל מגע ישיר וממושך ולכן הסיכון הוא בקרב בני או בנות הזוג של האדם הנגוע בנגיף. 

אין תרופה למחלה, אך יש טיפולים שיכולים לעזור לשפר את מצבם של הנדבקים ולהפחית הדבקה. כמו כן, נמצא כי החיסון לאבעבועות שחורות יעיל בכ-85 אחוזים במניעת אבעבועות הקוף.