ד"ר נארונג קונטיקאו מתאילנד פתח בקמפיין שמטרתו לנסות למנוע מאנשים לאכול מאכל מקומי שעלול להרוג אותם. בעקבות מות הוריו, הוא מנסה לעורר מודעות בקרב אנשים על הסכנות שבאכילת המאכל שמכיל דג נא – מאכל מאוד אהוב על הקהילה המקומית.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

המנה נקראת "קוי פלה", מאכל זול שמכיל דג נא קצוץ עם עשבי תיבול, תבלינים ומיץ לימון. הוא בעיקר פופולרי באחד האזורים העניים ביותר בתאילנד – איסאן. מיליוני תושבי האזור צורכים את המאכל, המוכר בתופעת לוואי קטלנית: הוא יכול לגרום לאנשים האוכלים אותו לסרטן כבד.

אז איך המאכל הזה גורם לסרטן בכבד? מתברר שהאשמות הן עלוקות המצויות בתוך הדג. מאכל זה כל כך נפוץ באזור, ששיעור הלוקים במחלה באזור הוא גבוה במיוחד. למעשה, משערים כי סרטן הכבד מהווה כ-50 אחוז מכלל מקרי הסרטן המאובחנים בקרב גברים באזור, בהשוואה ל-10 אחוז בלבד בעולם.

עוד ב-mako בריאות
>> רוזמרין ונשיקות: הטיפים שישאירו אתכם צעירים
>> אני חולה במחלת השינה וזה לא מצחיק כמו בסרטים
>> לעולם אל תגעו במאכלים האלה בבתי מלון

לאחר שהוריו של ד"ר נארונג קונטיקאו נפטרו מגידול סרטני בדרכי המרה, הוא החליט להתמחות בניתוחי כבד. כעת, הוא נחוש בדעתו להגביר מודעות לסכנות שבאכילת קוי פלה. הוא מארגן קבוצות של רופאים, מדענים וחוקרים שיעשו בדיקות אולטרה סאונד ובדיקות שתן ברחבי איסאן, כדי לאבחן את המחלה בקרב התושבים.

מקור הדגים שמשתמשים בהם לצורך הכנת המאכל הוא נהר המקונג, היכן שעלוקת הכבד נפוצה במיוחד. כיוון שהדג נאכל נא, עם הזמן, מצטברות עלוקות בגופם של המקומיים, שאוכלים את המאכל לעתים קרובות. לבסוף, זה מוביל להתפתחות של סרטן בכבד. רבים אינם מודעים לסכנות שבאכילת קוי פלה, כיוון שמרבית האנשים שמתים מזה הם מבוגרים. למרות שהמחלה נפוצה באזור והורגת רבים מתושביה, זו לא הייתה משימה פשוטה לקונטיקאו לשכנע אנשים לעבור בדיקות. קוי פלה הוא מאכל פופולרי ביותר בקרב המקומיים – והמבוגרים שבהם לא בדיוק מקבלים באור חיובי שינויים ולטענתם – בישול הדג (שהורג את העלוקות), יהרוס את הטעם של המאכל.