תרופות נוזליות לילדים צריכות להינתן במינונים מאוד מדוייקים, לשם כך הם לרוב מלווים בכלי מדידה מיוחדים. רופאים מזהירים כי אלפי ילדים מגיעים לחדר המיון בכל שנה בעקבות מנת יתר של תרופות, שנגרמת בדרך כלל מהוראות שימוש לא ברורות בתכשיר. כלי המדידה המדוייקים מגיעים עם התרופות, אך לעיתים, הורים בכל זאת נוטים להשתמש בכפיות רגילות כדי למדוד את התרופות של ילדיהם, מה שעלול להוביל לטעות במינון.

"יש תרופות שמגיעות עם מרשם רופא ואז המינון שהרופא נותן הוא מה שקובע." אומר ד"ר יוסי רימר, רופא ילדים, מכבי שירותי בריאות. "אבל יש הרבה טעויות אנוש בתחום הזה. יש הורים שמפספסים - נותנים יותר פעמים ביום ממה שצריך, או נותנים את התרופה בזמנים שונים מהמרשם. מאוד חשוב לשים לב בדיוק למה שהרופא אומר ולפעול לפי ההוראות, כי אפילו תרופה פשוטה כמו אקמול יכולה להרוג ילד אם נותנים אותה לא נכון."

>> לייק לmako בריאות בפייסבוק עשיתם כבר?

מינון לא נכון של תרופות יכול להוביל לסיבוכים מגוונים, ואכן מגיעים ילדים רבים לחדר המיון כתוצאה ממקרים של הרעלה בעקבות מינון יתר של תרופה. "הנזקים תלויים בתרופה," אומר ד"ר רימר, "יש תרופות שהן מאוד מסוכנות, ותרופות שפחות משפיעות. נאמר ונתנו מינון יתר של טיפות עיניים לילד, רוב הסיכויים שלא יקרה לו שום דבר, אלא אם מדובר בטיפות עיניים עם סטרואידים ואז הסיכון יותר משמעותי."

אבל מה שיותר מפתיע הוא שדווקא התרופות הגנריות שנמצאות בכל בית הן התרופות המסוכנות ביותר. "אפילו תרופה ממש פשוטה כמו נורופן או אקמול יכולה להוביל לסיבוכים קטלניים. אם נתנו לילד יותר אקמול או נורופן מהכמות המותרת, זה יכול להוביל לאי ספיקת כבד, אי ספיקת כליות ואפילו למוות." מזהיר ד"ר רימר, "לכל התרופות יש פוטנציאל להזיק, לכן מומלץ בכל תרופה להיעזר בייעוץ רופא ולהישמע בהוראות".

מקור הבעיה: הרעל החדש (אילוסטרציה) (צילום: AP)
מזרק הוא כלי המדידה המדויק ביותר | צילום: AP

כפית, כוסית מדידה או מזרק?

התרופות מגיעות בדרך כלל עם כלי מדידה ייעודי, אך ההורים לא תמיד קוראים נכון את המידות נכון, ולעיתים אף ממלאים את כל הכלי עד הסוף - מה שעלול להיות הרבה יותר מהמנה המקסימלית המותרת. "על אף שאנחנו יודעים שהשיטה המטרית היא המדוייקת ביותר," אומר ד"ר אילן פול לדייל מייל, "הרבה הורים עדיין משתמשים בשיטת המדידה לפי כפיות."

"יש כלל אצבע - כפית זה 5 סמ"ק וכף זה 10 סמ"ק," אומר ד"ר  "אבל, עם זאת עדיף שהמדידה תהיה יותר מדוייקת, כי כל כפית יכולה להיות שונה. אין לנו ודאות שהכפית שלנו בבית אכן מכילה 5 סמ"ק ולא יותר." כדי להימנע מטעויות, הימנעו משימוש בכפיות ביתיות, והשתמשו רק בכלי מדידה המסומן בסמ"ק.

>> האם מותר לילד לאכול מהרצפה? 

בנוסף, מדידה בעזרת מזרק הוכחה כמדויקת ויעילה ביותר. "כוסיות המדידה שמגיעות עם התרופות אינן מדויקות לגמרי," אומר ד"ר רימר, "מזרק הוא הרבה יותר מדויק, אבל ההבדלים אינם כל כך מהותיים, אלא אם מדובר בתרופה שצריכה להיות מדודה באופן מאוד מדוייק. אך אם מדובר באקמול או נורופן, סמ"ק לכאן או לכאן לא ישפיעו."

ומה עם נרות?

מבחינת ספיגה והשפעה של תרופה, נרות ותרופות נוזליות הן בדיוק אותו הדבר. "אבל, מה שצריך להבין בנרות, זה שהמינון שלהם הוא לא ליניארי." אומר ד"ר רימר, "אם בנר אחד יש כמות של 200 סמ"ק, אין לנו הבטחה שבחצי נר תהיה מחצית הכמות. החברה המייצרת לא מתחייבת שהפיזור בתוך הנר הוא הומוגני לחלוטין, לכן אי אפשר לדעת. מהבחינה הזאת נוזל הוא הרבה יותר מדוייק."

ילד חולה (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
"שילובים זה עניין מאוד מסוכן, צריך להקשיב לרופא" | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

חשוב: משקל הילד

המקור הגדול לטעויות במינונים בתרופות לילדים הוא משקל הילד. "אם ההורה מדווח משקל לא מדויק, זה יכול להוביל לבעיות במינון התרופה. לילדים קטנים זה יכול להיות מאוד משמעותי, ועם פוטנציאל מאוד מזיק." אומר ד"ר פול. "בתרופות ללא מרשם יש איזשהו טווח של משקלים, וזה בסדר אם המשקל לא מדויק לגמרי." מוסיף ד"ר רימר, "אבל הדבר הכי טוב הוא להתייעץ עם רופא לגבי כל תרופה בה יש לכם ספק, וכמובן שחשוב לשים לב להוראות הבטיחות."

"עניין המשקל משמעותי יותר בתינוקות משום שהם שוקלים הרבה פחות," מוסיף ד"ר רימר, "כך שיחס הפספוס נהייה משמעותי יותר - הם הרבה יותר פגיעים למינונים חריגים. לכן מבחינת מינונים מקפידים הרבה יותר בתינוקות ובילדים קטנים." 

הילדים הכי רגישים לכך הם אלה שקיבלו מספר תרופות שונות בו זמנית לטיפול במחלה."שילובים זה עניין מאוד מסוכן." הוא אומר, "כיום יש לנו מערכות מיוחדות, והמחשב של הרופא מתריע מפני שילובים מסוכנים, לכן הסיכוי שרופא ירשום שילוב שהוא קיצוני היא פחות אפשרית. בכל מקרה, אם יש לכם כמה תרופות, אפילו כאלו ללא מרשם בבית, שווה להתייעץ עם רופא לפני שמשלבים ביניהן." 

>> האם נמצאה התרופה לאנורקסיה? ניתוח חדש מציע פתרון