מגישת הטלוויזיה העיתונאית המוערכת כריסטיאן אמנפור הודיעה אמש בשידור כי מחר תעבור את הטיפול הכימותרפי האחרון נגד סרטן השחלות. ביוני השנה היא חשפה בתוכניתה ברשת CNN כי היא חלתה בסרטן ונמצאת בחודשי טיפולים.

סרטן השחלה, השני בשכיחותו מבין הסרטנים הגינקולוגיים, הוא קשה מאוד לאבחון בשלביו המוקדמים. כשסימני המחלה כה כלליים, כמו תחושת אי-נוחות בבטן העליונה, קושי בעיכול ונפיחות בבטן, הסבירות שנתעלם מהם גדולה למדי. זאת הסיבה המרכזית לכך שסרטן השחלות מתגלה רק בשלב מתקדם ולכן הוא גורם התמותה העיקרי מבין כל הסרטנים הגינקולוגיים.

מדי ספטמבר מציינים את חודש המודעות למחלה הקשה. בישראל מאובחנות כ-400 נשים עם סרטן שחלה בכל שנה, שליש מהן נושאות מוטציה בגן ה-BRCA . נשאיות המוטציה נמצאות בסיכון מוגבר ללקות בסרטן שד וסרטן שחלה. לכן איתור מוקדם של נשאות למוטציה יאפשר מעקב קפדני אחר הנשאיות והתערבות מוקדמת למניעת סרטן השחלות.

כלי עיקרי להתמודדות עם סרטן השחלה

אחד הכלים היחידים שיש להתמודדות עם המחלה ושכיחותה הוא על ידי איתור נשים הנושאות את המוטציה בגן ה-BRCA . מדובר במוטציה שכיחה מאוד שקיימת אצל 2.5 אחוזים מכלל האוכלוסייה האשכנזית בארץ. לנשאיות של מוטציה בגן BRCA1 יש סיכוי של כ-30-40 אחוזים לפתח סרטן שחלות במהלך חייהן וכ-60-80 אחוזים לפתח סרטן שד. לנשאיות של מוטציה בגן BRCA2 הסיכון נמוך יותר, כ-15 אחוזים לסרטן שחלות וכ-60 אחוזים לסרטן שד. את הנשאות למוטציה אפשר למצוא דרך בדיקה גנטית המתבצעת בדגימת דם או רוק. כאשר מתגלה נשאות, ההמלצה היא מעקב סדיר כל שישה חודשים בגיל צעיר ובגיל 35-40 ממליצים לעבור כריתת שחלות כדי למנוע את המחלה. מדובר בהחלטה דרמטית עבור האישה, אך היא יכולה בסופו של דבר להציל את חייה.

כיוון שהסיכוי למעבר של המוטציה מהורה לילד עומד על 50 אחוזים, ברגע שאישה או גבר מתגלים כנשאים של המוטציה, גם ההורים ייבדקו כדי לאתר את מקור המוטציה ולהפנות את שאר בני המשפחה לבדיקה. גם כאשר אישה כבר מאובחנת כחולה בסרטן השחלות היא עוברת בדיקת נשאות ואם מתברר שהיא נשאית (כפי שמתגלה בכשליש מהחולות בסרטן שחלות), כל המשפחה תיבדק לאיתור נשאים נוספים במשפחה. בנוסף, כשחולה מתגלית כנשאית היא תקבל לאחר הניתוח והטיפול הכימותרפי טיפול אחזקתי בתרופה מסוג מעכבי PARP שיכולים להגדיל את סיכויי ההישרדות וההחלמה.

כאמור, הדרך היחידה למניעת סרטן השחלה היא על ידי איתור נשאות מוטציה גן ה-.BRCA בשנים האחרונה נכנסו לסל הבריאות בדיקה גנטית לגילוי נשאות למוטציה עבור כל גבר ואישה. כדי לממש את הזכאות הזו כל שיש לעשות הוא לבקש הפנייה מרופא המשפחה. עם זאת, לא מספיק גברים ונשים פונים לביצוע הבדיקה. מצד אחד המודעות לחשיבות הבדיקה בקרב רופאי המשפחה, אלו שפוגשים את הקהילה על בסיס קבוע, לא גבוהה מספיק. ומצד שני המטופלים עצמם לא יודעים שביכולתם לבקש הפנייה, או חוששים לבצע את הבדיקה.