בסוף השבוע נחשפו מסמכים מסין שחושפים כי קרוב ל- 250 מיליון איש נדבקו בקורונה בסין במהלך חודש דצמבר, לעומת המספרים המזעריים עליהן דיווחה המדינה. כך לדוגמא, סין דיווחה על 4,103 מקרים ב-23 לדצמבר (יום שישי האחרון).

שתי ערים בסין בהן התחלואה גבוהה ביותר מעידות כי הנתונים בסין אינם תואמים את מה שקורה בשטח. בעיר דונגגוואן שבפרובינציה הדרומית של גואנגדונג יש 250,000 עד 300,000 בני אדם שנדבקים על בסיס יומי, כך מסרה ועדת הבריאות של העיר בחשבון WeChat שלה ביום שישי.

על פי דיווח של עיתון מקומי ביום שישי, המצטט את ראש ועדת הבריאות של העיר, העיר צ'ינגדאו במזרח המחוז של שאנדונג יש כ- 490,000 עד 530,000 מקרים יומיים,

אבל לסין יש קריטריונים מוגבלים לאישור מקרי מוות בעקבות קורונה, הכוללים רק חולים שמתו ישירות ממחלות נשימה שנגרמו על ידי הקורונה, ולא מסיבוך של סימפטומים אחרים שעשויים לגרום למוות. גם שיטת הספירה בסין אינה תואמת את הנחיות ארגון הבריאות העולמי ולכן הנתונים בסין מוטים. עוד סיבה לכך היא הבדיקות ההמוניות נעצרו במדינה ונרשמים רק מקרים חיוביים בבתי החולים ובמרפאות ייעודיות.

כאמור, סין נקטה במדיניות אפס קורונה לאורך שלוש שנות המגיפה, אך בתחילת חודש דצמבר החילטו השלטונו להקל משמעותית את המדיניות, מה שגרם להתפרצות הגדולה ביותר של הנגיף בעולם והחשש הוא כי הוא עלול להביא למוות של מיליונים, כפי שדיווחנו במהלך שבוע שעבר.

אך האם גל התחלואה בסין עלול להשפיע ולגרום להתפרצות מחודשת של קורונה ברחבי העולם?

"הממשל הסיני טעה כשקיבל החלטה להשאיר את גבולות המדינה סגורים", אומר ד"ר עמי נויברגר, זיהומולוג בכיר ופנימאי, אשר ניהל את אחת ממחלקות הקורונה בביה"ח רמב"ם ומשמש גם כמנהל שירות מרפאת המטיילים של רמב"ם. "בניגוד לשאר מדינות העולם, בסין חשבו שאפשר לשמור על סגירה הרמטית ובכך להגן על האוכלוסייה, אבל הם טעו ואת התוצאות אנו רואים כעת.

"יש כעת בסין אוכלוסייה ענקית של מיליוני אנשים שעדיין לא נדבקו. כיום זה בלתי אפשרי למנוע הדבקה, כולם ידבקו בשלב זה או אחר. בסין - במקום לפזר את אירועי ההדבקה כפי שקרה בכל מקום אחר בעולם, כעת הכל מתפרץ בבת אחת. מדובר במדיניות בלתי אפשרית והאזרח הסיני משלם את המחיר".

"אחת הבעיות בהדבקה המונית בלתי מבוקרת היא הופעה של ווריאנטים חדשים", מסביר האימונולוג וראש תחום תקשורת המדע במכון דוידסון לחינוך מדעי, ד"ר ארז גרטי. "זה דבר שהוא כמעט בלתי נמנע. בכל הדבקה קיים סיכוי קטן שהנגיף ישתנה, וסיכוי זעום שישתנה בצורה שתהפוך אותו ליותר מדבק או חמקן. זה סיכון שקיים תמיד ובכל הדבקה. כאשר מאות מיליוני בני אדם נדבקים הסיכון הזה הופך למשמעותי הרבה יותר ולו בגלל המספרים הגדולים. ראינו את זה בחורף שעבר ברוב העולם ובישראל ונראה את זה גם החורף גם בסין".

"בניגוד לתחזיות שעליהם מדווחים בדאגה בעולם, ד"ר נויברגר, סבור כי אפוקליפסה לא תהיה בסין או מסביב לעולם בעקבות האירועים במזרח הרחוק. "אמנם לא ידוע לנו מה הנתונים המדויקים לגבי מה שקורה שם, אבל כן ידוע לנו שהווירוס מופיע כרגע בגרסה המתונה שלו, לעומת זו של תחילת המגפה ב- 2020. גם אם יהיה עומס גדול על מערכת הבריאות, לא תהיה שום התממשות של חזון אחרית הימים. ההיסטריה מוגזמת. הקורונה העכשווית היא מחלה לא מדאיגה לאדם הממוצע, להוציא מדוכאי חיסון ואנשים עם מחלות רקע. נכון לדצמבר 2022, זו תמונת המצב, למרות מה שקורה בסין. אנחנו יכולים להמשיך לחיות את חיינו כרגיל.

"יש פה שיעור לא רפואי, אלא פוליטי", הוא מסכם, "מה שקורה כעת בסין זה מה קורה כשאדם אחד מקבל את ההחלטות".