בית משפט במיזורי הורה לחברת ג'ונסון אנד ג'ונסון  לשלם פיצויים בגובה של 72 מיליון דולר למשפחתה של אישה שמתה מסרטן השחלות. הפסיקה הגיעה לאחר שנמצא קשר בין מחלתה לבין השימוש שלה באבקות טלק של החברה במשך כמה עשורים.

בפסק הדין שניתן ביום שני, בסיומו של משפט שנמשך שלושה שבועות, הכריע חבר המושבעים בבית משפט בסנט לואיס על מתן פיצויי נזיקין בסך 10 מיליון דולר לבני משפחתה של ג'קלין פוקס, בנוסף לפיצויי עונשין בסך 62 מיליון דולר.

ג'ונסון אנד ג'ונסון מתמודדת עם כמה מאות תביעות, שהוגשו בטענה שלא הזהירה צרכנים על כך שמוצריה המבוססים על טלק עלולים לגרום לסרטן. חבר המושבעים מצא את החברה אשמה בהונאה, רשלנות וקשירת קשר.

פוקס, שהתגוררה בבירמינגהם שבמדינת אלבמה, טענה כי היא השתמשה באבקות Baby Powder ו-Shower to Shower לצרכי היגיינה נשית במשך 35 שנה, עד שלפני שלוש שנים אובחן אצלה סרטן השחלות. היא הלכה לעולמה באוקטובר האחרון בגיל 62.

ג'רי ביזלי, עורך דינה של משפחת פוקס, אמר בשיחה עם כתבים כי ג'ונסון אנד ג'ונסון "ידעה כבר בשנות ה-80 על הסיכון הזה", ולמרות זאת העדיפה "לשקר לציבור ולשקר לגופים הרגולטוריים".

קרול גודריץ', דוברת החברה, אמרה כי "האחריות הגדולה ביותר שלנו היא לבריאות ובטיחות הלקוחות שלנו, ואנחנו מאוכזבים מתוצאת המשפט. אנחנו משתתפים בצערה של משפחת התובעת, אבל מאמינים בבטיחות הטלק הקוסמטי שנתמכת בעשורים של ראיות מדעיות". 

בתביעה שהגישה אישה נוספת בשם דיאן ברג בבית משפט בדקוטה הדרומית באוקטובר 2013, פסק חבר מושבעים כי השימוש שלה במוצרי הטלק של ג'ונסון אנד ג'ונסון גרם לה לחלות בסרטן השחלות - אך בית המשפט לא קבע לה כל פיצויים.

חברת התרופות וליאנט מחזיקה כיום בבעלות על המוצר Shower to Shower, אך לא היתה בין הנתבעים בתביעה של פוקס.

למרות קביעת בית המשפט במיזורי כי יש קשר בין השימוש בטלק מתוצרת ג'ונסון אנד ג'ונסן למחלת הסרטן - משרד הבריאות הישראלי אינו דורש מהסניף הישראלי להוריד את המוצר מהמדפים: "הקביעה כי חשיפה לגורם מסוים למחלה נקבעת באמצעות כלים מדעיים על ידי גופים מקצועיים ולא על ידי בתי משפט".

לדברי המשרד: "קשר אפשרי בין שימוש בטלק וסרטן השחלות נבדק במחקרים רבים אך לא הוכח. הסוכנות הבינלאומית למחקר על סרטן קבעה כי קיים עדות מוגבלת ששימוש וגינלי בטלק קשור לסרטן בשחלות. אין עדויות לכך ששימושים אחרים של טלק קשורים לסרטן. טלק הינו מרכיב ידוע ומוכר בתעשיית התמרוקים בעולם ויש לזכור כי הוא מיועד לשימוש חיצוני בלבד".

"לאור זאת, נכון להיום, אין למשרד הבריאות המלצות מיוחדות לגבי השימוש בטלק. משרד הבריאות ימשיך לעקוב אחר המידע בנושא ויעדכן את המלצתו ככל שיידרש".

דורית שביט, מנהלת חטיבת מוצרי צריכה בג'ונסון אנד ג'ונסון, אמרה בתגובה לפסק הדין: "הטלק בו אנו משתמשים במוצרינו ברחבי העולם נבחר בקפידה ועומד בסטנדרטים הגבוהים ביותר של איכות, ניקיון ועמידה בתקנים. החלטת בית המשפט בארצות הברית מנוגדת לעשרות שנים של מחקרים מבוססים המוכיחים את בטיחותו של טלק כרכיב קוסמטי במוצרים רבים.

"יחד עם רגשות הצער שאנו חשים עבור המשפחה התובעת, אנו מתנגדים בתוקף לתוצאות המשפט. סרטן השחלות הינו מחלה מורכבת שסיבתה אינה ידועה. רשות המזון והבריאות  בארצות הברית (FDA), כמו גם המכון לחקר הסרטן בארצות הברית והמועצה לבדיקת רכיבים קוסמטיים בארצות הברית (Cosmetic Ingredient Review Committee), הגיעו למסקנה כי הראיות הקיימות אינן מספקות לקשירת קשר בין סרטן השחלות לטלק".

* כמו כן, שביט מפנה לאתר הישראלי, בו ניתן הסבר על בטיחותו של הטלק, לעמדת החברה.

>> הכתבה עלתה ב- TheMarker

* התל אביבי שחנה בכוונה במקום אסור - כדי לחנך את העירייה
* שבוע לאחר שנכנסו לכלא: לאסירי הולילנד יש תלונות