לאחר שתועדה עלייה משמעותית של 250% בתחלואת השעלת באנגליה, אנשי בריאות במדינה מזהירים את הציבור מפני עלייה מדאיגה בחיידק. רק בין יולי לנובמבר, דווח על 716 מקרים של שעלת באזור – נתון מטריד במיוחד.  

פרופ' סיריל כהן, ראש המעבדה לאימונותרפיה באוניברסיטת בר-אילן, מציין שעלייה דומה תועדה גם באזורים נוספים בעולם, ובהם - דנמרק, דרום אמריקה קנדה והפיליפינים. הוא מבהיר כי שעלת היא מחלה שעלולה להוביל לשיעול ממושך וקשה, הקאות ובמקרים קשים יותר – אף למוות. לדבריו, כיום קיים חיסון יעיל הניתן במסגרת חיסוני השגרה, אך כיוון שתינוקות נולדים ללא הנוגדנים, הדרך היחידה שמאפשרת להגן עליהם היא ע"י חיסון האם בזמן ההיריון. "היולדת למעשה מעבירה את הנוגדנים לעובר באמצעות השיליה, וכך הוא נולד מצויד בהגנה ששומרת עליו במשך חודשי חייו הראשונים, עד שהוא כבר יכול לקבל את חיסוני השיגרה בעצמו".

לפי ה-CDC, כמחצית מהתינוקות שחולים בשעלת מגיעים לבית החולים, כפי שמציין הפרופ'. "ככל שהתינוק צעיר יותר כאשר הוא נדבק בשעלת, כך גדל הסיכוי שלו לאשפוז וסיבוכים. לפי הסטטיסטיקות תינוק אחד מתוך 5 עלול לפתח דלקת ריאות (זיהום ריאות) ובאחוז אחד מהמקרים, זה עלול להיגמר במוות. סיבוכים אחרים כוללים: רעד אלים ובלתי נשלט, דום נשימה (הפסקות מסכנות חיים בנשימה) ואנצפלופתיה (פגיעה מוחית)".

פרופ' כהן בהחלט מוטרד מהעלייה במספר הנדבקים בחיידק באנגליה, והוא מציין כי גם בארץ המצב לא מעודד. התחלואה המשמעותית ביותר לדבריו, היא בקרב תינוקות בני פחות מחצי שנה. "אצלנו ידוע על מאות מקרי הדבקה בשנה האחרונה, ביניהם תינוקות וילדים ואף תועד מקרה מוות של תינוק".

ריילי - חיסון שעלת (צילום: פייסבוק)
מסוכנת בעיקר לתינוקות | צילום: פייסבוק

פחות מתחסנים - יותר חולים

הסיבה לעלייה קשורה, לדבריו, בין היתר, לירידה באחוז הילדים שמתחסנים, אך גם לעובדה שההגנה החיסונית הכללית נפגעה בשל הסגרים בתקופת הקורונה. "אי בניית חסינות היא תופעה מוכרת בזמנים שבהם האוכלוסייה נחשפת פחות למחוללי מחלה שונים. כיוון שבתקופת הקורונה היינו פחות מפגשים חברתיים, ואנשים היו יותר מבודדים בבתיהם, מערכת החיסון שלהם לא התמודדה כראוי עם אותם מחוללי מחלה, וייתכן שזו אחת הסיבות לכך שאנחנו רואים עלייה דרסטית במחלות שונות ברחבי העולם ובכללן שעלת. כמו כן, גם הירידה הכללית באחוז הילדים שמתחסנים לחיידק במסגרת חיסוני השגרה, ככל הנראה גורמת לעלייה במקרי התחלואה בו".

לנוכח הנתונים, פרופ' כהן קורא לנשים בהיריון להקפיד להתחסן. "חיסוני השעלת קיימים כבר עשרות שנים, והם הוכחו במניעה של החיידק, שכאמור עלול להיות מסוכן עבור תינוקות. זוהי הגנה בסיסית שחשוב להעניק לכך רך הנולד ולכן חשוב שנשים בהיריון ייגשו להתחסן".

*פנינו למשרד הבריאות בנוגע לתחלואה בישראל ועד מועד פרסום הכתבה לא התקבלה תגובתם.