מדי שנה, ארגון הבריאות העולמי מפרסם את רשימת האיומים הגדולים ביותר על הבריאות העולמית. רשימה זו חשובה כיוון שעל הציבור לדעת ממה עליו להיזהר ואילו פעולות ניתן לנקוט כדי לצמצם את הסיכויים להיפגע מאותם גורמים מאיימים. כמו כן, ארגון הבריאות העולמי מפרסם גם את כוונותיו בכל הנוגע לטיפול באיומים הללו והפחתתם. ברשימה יש בעיות בריאותיות שניתנות למניעה כמו HIV ומחלות לב מסוימות וגם איומים קשים יותר כמו חיידקים עמידים לתרופות. הנה הרשימה המלאה, ללא סדר מסוים:

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

התנגדות לחיסונים

לפי התפרצות החצבת בשנה האחרונה, ניתן בהחלט להבין את סדר הגודל של תופעת מתנגדי החיסונים והסכנות שכרוכות בכך. ישנה עליה של 30 אחוז במקרי החצבת בעולם, כולל במדינות שבהן המחלה כמעט נעלמה לחלוטין. לפי ארגון הבריאות העולמי, מכלול של סיבות הוביל לעלייה זו במקרי החצבת, אך הגורם העיקרי לטענתם הוא התנגדות לחיסונים. "חיסונים הם אחת הדרכים המשתלמות להימנע ממחלות – היא מונעת כ-2-3 מיליון מקרי מוות בשנה", לפי הצהרת ארגון הבריאות העולמי.

מגפת שפעת עולמית

"העולם יתמודד עם עוד מגפת שפעת כלל-עולמית – הדבר היחיד שאיננו יודעים זה מתי היא תפרוץ וכמה חמורה היא תהיה", כתבו. לשפעת יש דרגות חומרה שונות שיכולות להוביל לסיבוכים כמו דלקת ריאות ואף מוות. מגפות שפעת נגרמות על ידי וירוסים שהאוכלוסייה איננה חסינה מפניהם. חיסונים נגד שפעת מסייעים למנוע יותר מקרים של שפעת.

חיידק קטלני (צילום: ShutterStock)
יותר חיידקים עמידים לתרופות מסכנים את הציבור | צילום: ShutterStock

מחלות לא מידבקות

מדובר במחלות כרוניות שנוצרות כתוצאה משילוב של גורמים גנטיים, פיזיולוגיים, התנהגותיים וסביבתיים. ישנם 4 סוגים עיקריים: מחלות לב וכלי דם (שאחראיים למרבית מקרי המוות), סוגי סרטן, מחלות נשימתיות וסוכרת. מחלות לא מידבקות אחראיות ליותר מ-70 אחוז ממקרי המוות בעולם, יותר מ-41 מיליון אנשים, מתוכם 15 מיליון הם אנשים שמתו בטרם עת בין הגילים 30-69.

אנשים שגרים בסביבות מוכות משברים

איום נוסף על הבריאות העולמית הוא מספר האנשים החיים במקומות הסובלים ממשברים ומשירותי בריאות דלים שמונעים מהם לקבל טיפול מתאים. משברים יכולים להיגרם כתוצאה מקונפליקטים מדיניים, עוני, בצורת וגלות. לפי ארגון הבריאות העולמי, יותר מ-1.6 ביליארד אנשים (או 22 אחוז מאוכלוסיית העולם) גרים בסביבות הסובלות ממשברים.

וירוסים, טפילים וחיידקים עמידים לתרופות

חיידקים, טפילים, וירוסים ופטריות החלו לפתח עמידות לתרופות שונות, מה שהפך טיפולים רבים לבלתי יעילים. עמידות לתרופות היא בעיה רצינית, שמאיימת על היכולת לשנות למנוע ולטפל בזיהומים חמורים כמו דלקת ריאות, שחפת וזיבה.

אישה חולה (אילוסטרציה: אימג'בנק / Thinkstock)
עוד מגפת שפעת שעלולה להכות בכל העולם | אילוסטרציה: אימג'בנק / Thinkstock

זיהום אוויר ושינוי אקלים

זיהום אוויר נחשב בידי ארגון הבריאות העולמי כאחת הסכנות המשמעותיות לבריאות. אחרי הכל, 9 מתוך 10 אנשים נושמים מדי יום אוויר שמכיל רמות גבוהות של מזהמים. מזהמים מיקרוסקופיים המצויים באוויר חודרים לגוף שלנו, למערכת הנשימה, לזרם הדם ולפיכך מזיקים לריאות, ללב ולמוח – ומובילים ל-7 מיליון מקרי מוות מדי שנה, כתוצאה מסרטן. ארגון הבריאות העולמי טוען כי בין 2030 ל-2050, שינוי האקלים צפוי לגבות חייהם של כ-250 אלף אנשים ברחבי העולם.

עוד ב-mako בריאות:
>> הטעות שאתם עושים עם המלפפון שלכם
>> האמת המטרידה שמאחורי חומץ התפוחים
>> גילינו משהו מטורף על בטטות שאתם חייבים לדעת

וירוס האבולה ופתוגנים מסוכנים אחרים

האבולה, אותו וירוס קטלני שהתפשט בשנים האחרונות ביבשת אפריקה, הוא עוד סיבה לדאגה כשזה נוגע לבריאות העולמית. התפרצות המגפה החלה בין 2014-2016 במערב אפריקה – והרגה יותר מ-11 אלף אנשים. הווירוס מועבר באמצעות דם והפרשות גוף מאנשים נגועים או חיות נגועות.

נגיף ה-HIV

ההתמודדות מול הנגיף הקטלני שהתגלה ב-1980 התקדמה משמעותית לאורך השנים וכעת מטופלים יכולים לקבל טיפול שמאריך חיים באופן משמעותי. למרות זאת, עדיין מדובר במגפה עולמית. כ-37 מיליון אנשים ברחבי העולם חיים עם המחלה וכמיליון אנשים מתים כתוצאה ממנה. לפי ארגון הבריאות העולמי, קבוצות סיכון מסוימות כמו עובדים בתעשיית המין, אסירים, טרנסג'נדרים וגברים שמקיימים יחסי מין עם גברים – הן גם קבוצות בעלות גישה מופחתת (או חסרות גישה כלל) לשירותים בריאותיים.

טיפול רפואי ראשוני לא יעיל

ארגון הבריאות העולמי מגדיר "טיפול רפואי ראשוני" כנקודת המפגש הראשונה של אדם עם מערכת הבריאות. לפיהם, המערכת אמורה "לספק טיפול מקיף, בר-השגה וקהילתי במשך כל חייו", אך זה לא תמיד המצב. ב-2019, ארגון הבריאות מתכוון לפעול כדי לשפר ולחזק מערכות בריאות, בדגש על טיפול ראשוני – במדינות רבות.

קדחת הדנגי

מדובר במחלה הנגרמת כתוצאה מעקיצת יתוש, שמדביקה כ-390 מיליון אנשים ברחבי העולם מדי שנה. היא גורמת לתסמינים הדומים לשפעת, כמו חום גבוה, פריחה וכאבי מפרקים. אין חיסון או טיפול ספציפי לדנגי, אבל עם טיפול הולם, ניתן לשפר את הסיכויים להחלים. ארגון הבריאות שואף להפחית את מקרי המוות כתוצאה מדנגי ב-50 אחוז עד 2020.

יתושים (צילום: mycteria, ShutterStock)
מפיצים את קדחת הדנגי | צילום: mycteria, ShutterStock