יבשת אירופה מתמודדת בימים אלה עם גל מחלות נשימתיות קשה: פרופ' סיריל כהן, ראש המעבדה לאימונותרפיה באוניברסיטת בר-אילן, אומר כי המחלות העיקריות שמטרידות את התושבים הן: שפעת, קורונה וגם נגיף RSV שתוקף בעיקר פעוטות בני פחות משנה ואחראי לזיהומים בדרכי הנשימה. "המצב כאוטי במקומות מסוימים", הוא אומר. "ברומא שבאיטליה יש כאלף חולים שאין להם מיטה בבי"ח ונדרשו לפנות מיטות ממחלקות אחרות כדי לאשפז אותם, ולפי הערכות רק בשבועיים האחרונים של דצמבר האחרון כשני מיליון איש נדבקו שם במחלות נשימתיות; בספרד יש אזורים שבהם שוקלים להחזיר את חובת עטיית המסכות ובצרפת 10 מחוזות מתוך 18 מתמודדים עם אפידמיה של שפעת – כלומר המחלה מתפשטת שם באופן אקטיבי".

לדבריו, ישנן כמה סיבות שיכולות להסביר את המצב הבעייתי: "ראשית, החסינות הכללית של האוכלוסייה נפגעה בגלל אמצעי הריחוק שבהם השתמשו בתקופת הקורונה. כלומר, אף שמסכות, אמצעי היגיינה וצמצום התכנסויות עזרו למתן את התפשטות הקורונה באופן נקודתי, בפועל זה פגע בחסינות האוכלוסייה לטווח הארוך נגד וירוסים אחרים, כיוון שהגוף פחות נחשף למחוללי מחלה. גם העובדה שמדובר בעונת חגים הובילה יותר אנשים לקיים מפגשים, מסיבות וכינוסים. מעבר לכך, ראינו שהשפעת באוסטרליה הייתה מאוד קשה השנה ולכן התחזיות צפו שגם ברחבי אירופה נראה תחלואה דומה".

חג המולד באירופה בצל האומיקרון (צילום: Chesnot, getty images)
קורונה באירופה. גם חג המולד תרם לגל הנוכחי | צילום: Chesnot, getty images

לעומת זאת, בלי לפתוח את הפה, אצלנו בארץ כרגע אין עלייה חריגה בתחלואה וגם לעובדה הזאת יש לפרופ' הסבר: "באירופה מזג האוויר קר מאוד כרגע ולכן קשה יותר לפתוח חלונות ולאוורר ואנשים פחות מקיימים מפגשים בחוץ, מה שכידוע מעודד הידבקות. בנוסף, אנשים פחות טסים לחו"ל בגלל המלחמה, וגם זה מסייע לצמצם את 'ייבואם' של נגיפים שונים. לכן, אף שכרגע כן רואים עלייה במספר חולי הקורונה והשפעת, אנחנו לא נמצאים במצב חמור כמו באירופה, בייחוד לנוכח העובדה שמצב החולים הקשים פה יציב בינתיים, ובניגוד לאירופה – אצלנו אין כרגע עלייה בגרף החולים מעבר למה שנצפה אשתקד".

ובכל זאת, כדי להימנע מהתענוג המפוקפק, מציע פרופ' כהן לנקוט אמצעי זהירות מתחייבים: "בייחוד בחורף, חשוב להקפיד על היגיינת ידיים, אוורור הבית וכמובן – רצוי מאוד להתחסן לשפעת. חשוב לזכור שהנגיף עלול לפגוע גם בילדים וגם בנשים בהיריון ולא רק בקשישים. כיום יש חיסון זמין בתרסיס שיכול להתאים לילדים שחוששים מזריקה. כמו כן, יש לשקול חיסון קורונה כאשר מדובר באוכלוסייה בסיכון".