המדוזה הארסית שוב מכה בתאילנד: לאחר שבשנה שעברה דווח על ילד ישראלי בן 9 שנפטר מעקיצתה, שלשום ארע מקרה נוסף - הפעם מדובר בילדה ישראלית בת 6, שליבה חדל לפעול ופונתה במסוק לבית החולים מקומי תוך פעולות החייאה, לאחר שקיבלה טיפול רפואי ראשוני בחוף. למרבה המזל, הפעם הסיפור הסתיים טוב ואתמול דווח כי הילדה יצאה מכלל סכנה.

המדוזה הפוגעת היא מסוג מדוזה קובייתית, מין של מדוזות ארסיות ומסוכנות שנפוצות באזור תאילנד.

מדוזת קובייה (Box Jellyfish), נחשבת לאחד היצורים הארסיים ביותר שחיים מתחת למים. אחת המסוכנות שבהן היא Chironex fleckeri, המכונה צרעת הים ונחשבת למדוזה הקטלנית ביותר בעולם. במקרים מסוימים מגע עימה עלול ליצור כאבים ובחילות למשך מספר ימים, ולא מעט פעמים, כמו במקרה הנוכחי, היא עלולה להביא לדום לב בתוך מספר דקות. קשה לזהות אותן במים מכיוון שהן שקופות, מה שמגביר את הסיכון להיפגע. יש מחקרים שמדברים על עשרות מקרי מוות בשנה. מחקר שבדק את מקרי המוות באיים בתאילנד מצא כי מתוך 15 מקרים, שישה היו קטלניים. לפני 3 שנים, ישראליים שנפשו באזור נפגעו קשה ממדוזה ופונו לבית החולים לטיפול.

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

עלול לגרום למוות תוך זמן קצר

פרופ' מיגל גלטשטיין, מומחה ברפואת ילדים בביה"ח איכילוב ומנהל שירות טוקסיקולוגי (חקר הרעלים), מסביר על הסיכון של פגיעה מהמדוזה. "מדוזת הקובייה נראית כמו קובייה, מורכבת מ-95% מים והשאר הם תאים שמכילים ארס מסוכן ביותר. במקרים רבים הארס פוגע באופן מיידי בלב וגורם למוות תוך זמן קצר. הארס מכיל כמה סוגי חלבונים ובמידה ואחד החלבונים המסוכנים מצליח להגיע ללב הוא מסוכן ביותר".

תופעת לוואי אפשרית במקרים קלים יותר היא התפתחות של דלקת. העקיצה עלולה לגרום לתגובת יתר של המערכת החיסונית ולדלקת בכל הגוף. כמו כן, היא עלולה להתפתח לדלקת עור, דרמטיטיס. אך כל עוד אתם נופשים בארץ הסיכון לפגוש את המדוזה המסוכנת אפסי. "הסיכון קיים באזורים מסוימים בעיקר באזור אוסטרליה, תאילנד וקוריאה וזה נפוץ במשך כל השנה ובמיוחד בקיץ. בארץ אין חשש לסוג הספציפי הזה".

במקרה של עקיצה ממדוזה קובייתית האם יש דרך לטפל בארס? "בדומה להכשה של נחשים מסוכנים שפיתחו בארץ נוגדנים (אנטי ונום) לזריקה ונטרול הארס, גם באוסטרליה מצוי חומר יעיל נגד הארס של המדוזות, ובמידה והוא ניתן תוך זמן קצר מהעקיצה, הוא יכול להציל חיים".

מה חשוב לעשות במקרה של פגיעה?

מכיוון שהמדוזה היא שקופה מאוד קשה לזהות אותה מראש ולהימנע ממנה. יש חופים אסורים לרחצה בשל הימצאותן של זנים ארסיים אך במקרה של פגיעה חשוב ליתר ביטחון לבצע את הדברים הבאים. קודם כול לצאת מהמים באופן מיידי, ולוודא שלא נשאר שום חלק של מדוזה בגוף. לשטוף את האזור בחומץ למשך חצי דקה לפחות. במקרה שהדופק או קצב הנשימה מואט, יש להתחיל ולבצע החייאה באופן מיידי.

ממה להימנע? לא לגעת במקום העקיצה. לא לשטוף את האזור במים מתוקים, אלכוהול או קרח. חומרים כאלו עלולים להחמיר את התפשטות העוקץ בגוף.