השליה הצבועה של השלישיה (צילום: Sammi Edes)
השליה הצבועה. ניתן לראות את מיעוט כלי הדם אל טומי, התינוק השלישי | צילום: Sammi Edes

בזמן שהייתה בהריון השני שלה, נאמר לסמי אידס, בת 29 מאוסטרליה, שהיא צריכה לעשות דילול עוברים. היא נשאה בבטנה שלישייה והרופאים חששו לשלומם. למרות זאת, אידס החליטה שלא לבצע דילול ולבסוף הפתיעה את כולם כאשר כל השלישייה שלה שרדה את הלידה.

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

אך זה לא היה כזה פשוט. אידס ילדה חודשיים מוקדם יותר מהתאריך הצפוי, ומיד לאחר הלידה הזריקו הרופאים צבעים אל השליה שלה בכדי להבין מה בדיוק קרה שם ולמה תינוק אחד נולד באופן משמעותי קטן מאחיו. "לא האמנתי למראה השליה הצבועה שלי", אומרת אידס לדיילי מייל, " פתאום הבנתי שטומי היה ממש פייטר והצליח לשרוד כנגד כל הסיכויים".

שלושת התינוקות של אידס התאוששו כמעט לגמרי לאחר הלידה והיא אף החליטה לשתף את התמונה בפייסבוק. זה מה שהיא כתבה בפוסט שהעלתה:

"חשבתי לחלוק את התמונה הזאת אתכם, כי זה משהו שבתור אימהות אף פעם לא יוצא לנו לראות. זהו חבל החיים של התינוקות שלנו כשהם בתוכנו. זה די מדהים שזה מה שמשאיר אותם בחיים"

התמונה מציגה את חבלי הטבור של כל תינוק, וניתן לראות שחבל הטבור של טומי, התינוק הקטן ביותר, הוא הכי פחות עבה ומסועף. התמונה שפרסמה ממחישה את המחסור בכלי דם שמובילים לתינוק הקטן ביותר.

סמי אידס בהריון עם השלישייה (צילום: Sammi Edes)
כך נראתה אידס בשלבי ההריון המתקדמים | צילום: Sammi Edes

"השליה היא בעצם הגורם שמזין את העובר ומחובר אליו דרך חבל הטבור ואל הרחם של האישה", אומר פרופ' אריאל מני, מנהל חדרי הלידה בבי"ח ליס ליולדות, מרכז רפואי תל אביב, איכילוב. "מעבר של חמצן ושל חומרי מזון עוברים מהאישה אל העובר דרך השיליה וההיפך - פסולת עוברים מהעובר דרך השליה לאם".

השיליה נמצאת בתוך הרחם והיא אוחזת בדפנות הרחם וצמודה לשק מי השפיר. "לפעמים יש בעיות בשליה שמונעות ממנה להתפתח כמו שצריך דבר שיכול להוביל לירידה באספקת חמצן וחומרי מזון אחרים לעובר", מוסיף פרופ' מני. "מה שקורה ברוב המקרים הוא שהעובר יהיה מאוד קטן, אך במצבים מאוד מאוד קיצוניים זה אף יכול להוביל למוות שלו". 

"לא ויתרתי על התינוקות שלי"

>> עוד ב-mako בריאות:
האם נמצא הפטנט שירחיק מאיתנו יתושים?
בחן את עצמך: מה הגיל של החיוך שלך? 
על שרירים, אימונים וחלון ההזדמנויות: למה כדאי לנו לאכול פחמימות? 

מצד הרופאים ישנה נטיה למנוע הריונות מרובי עוברים בשל הסכנה שקיימת לשלום העוברים. "בהריונות מרובי עוברים, המשקל הממוצע של תאומים הוא תמיד קטן יותר", אומר פרופ' מני. "אחת הסיבות לכך היא שיש כמה שליות, שאמנם נראות מחוברות, אך מדובר באיברים נפרדים. ברגע שיש יותר שליות, לוקח להן יותר זמן להתפתח, מה שמוביל לכך שהעובר מתפתח לאט יותר".

השלישיה (צילום: Sammi Edes)
כך נראו התינוקות בשבוע הראשון ללידתם | צילום: Sammi Edes

הסכנה במקרה של הריון של שלישייה היא בעיקר פגות. "שבוע ההריון הממוצע הוא שבוע 32, חודש שביעי. המשמעות היא ששיעורי התחלואה והתמותה בקרב התינוקות הרבה יותר גבוה", אומר פרופ' מני. "כמעט כל השלישיות הן תוצאה של טיפולי פוריות, לכן הרופאים עושים היום מאמצים גדולים להימנע מהריון של שלישייה, ובדרך כלל נמליץ על הפחתה לתאומים".

בעיות בהתפתחות השליה יכולות להיווצר בעיקר במקרים של מיקום לא מיטבי בתוך הרחם או במקרה של בעיות בכלי הדם אצל האם. "כשהשליה נאחזת באזור לא תקין של הרחם, כאשר מדובר בעיקר על אזור נמוך יותר שיש בו שרירנים, אין לה אספקת דם טובה ולכן היא לא תתפתח כמו שצריך". אומר פרופ' מני. "בנוסף, אם יש בעיות כמו לחץ דם או בעיות אחרות של כלי דם אצל האם- זה יכול למנוע מהשליה להתפתח".

התמונה שאידס העלתה זכתה ל-500 שיתופים ומעל 1,500 לייקים בפייסבוק. אידס היא אם חד הורית, והידיעה כי היא עומדת ללדת שלישייה הגיעה בהפתעה גמורה. "אני עושה את זה לבד, אבל המשפחה שלי מאוד תומכת ואני מרגישה כאילו יש לי על מי לסמוך", היא אומרת. "מעולם לא ויתרתי על התינוקות שלי, והם פשוט שרדו והתאוששו כנגד כל הסיכויים".

>> מהי הפרעת אכילה בררנית? הילד שחי על מילקשייק בננה