"ורילי" – חטיבת מדעי החיים של גוגל הודיעה לאחרונה כי תשחרר 20 מיליון יתושים זכרים עקרים בפרזנו, קליפורניה. אם הקונספט של יתושים המיוצרים במעבדות של גוגל קצת נראה כאילו יצא מפרק של "מראה שחורה" אז נגיד מראש – אין חשש. מדובר בניסוי שמטרתו לבדוק דרך חדשה להילחם במחלות כמו זיקה, צ'יקונגוניה וקדחת הדנגי – כולן מועברות באמצעות עקיצת יתוש.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

הפרויקט נקרא The Debug Project ויהיה המחקר הגדול ביותר בארה"ב שישחרר יתושים הנגועים בחיידק וולבכיה, הנפוץ בקרב חרקים ופוגע ביכולת הרבייה שלהם. הרעיון שעומד מאחורי הניסוי הוא למעשה שהיתושים הנגועים ועקרים ינסו להתרבות עם נקבות היתוש, אך הביצים שיוטלו לא יבקעו וכך אוכלוסיית היתושים תופחת עם הזמן.

חוקרים מטעם "וורילי", MosquitoMate - חברת ביו-טכנולוגיה פרטית ושירותי בקרת יתושים של פרזנו ישוו בין צפיפות אוכלוסיית הבוגרים ומספר הביצים שבקעו, כדי למדוד את השינויים.

ב"וורילי" פותח תהליך של הדברה משולבת (הדברה המשלבת בין הדברה כימית לביולוגית) אוטומטית. בנוסף, פותח אלגוריתם שישלוט על מכשירים בשטח, שישחררו ויפיצו את היתושים הזכרים באופן שווה בשתי שכונות. כמיליון יתושים זכרים ישוחררו במהלך תקופה של יותר מ-20 שבועות. פיילוט דומה נעשה לפני שנה, אך הניסוי הנוכחי כולל פי 25 יותר יתושים.

עוד ב-mako בריאות
>> זה המחיר שהגוף שלכם משלם על עבודה בלילה
>> ממלאים מחדש בקבוקי מים? תפסיקו עם זה מיד
>> חוקרים גילו משהו מדהים על שוקולד

יתוש מסוג אדס מצרי נצפה לראשונה במרכז קליפורניה בשנת 2013. מדובר במין פולש שמקורו באפריקה, שהתפשט לאזורים טרופיים וסוב-טרופיים נוספים. האדס המצרי יעיל במיוחד בהעברת מחלות כמו קדחת הדנגי, זיקה וצ'יקונוגוניה. הווירוס מתרבה בקיבה של היתוש ומופץ כאשר אדם נעקץ.

יתושי האדס המצרי לרוב עוקצים מספר פעמים לפני שהם מרגישים שבעים ולכן הם מעלים משמעותית את הסיכון להידבק במחלה. נקבות היתוש מטילות כ-200 ביצים ליד מקור מים, כחמש פעמים במשך תקופת חיים אחת – מה שמאפשר לאוכלוסיית היתושים לגדול במהירות.