מחקר חדש שנערך באוניברסיטת נוטרדאם באינדיאנה ארה"ב, מצא כימיקליים רעילים מסוג "PFAS", במוצרי היגיינה המיועדים לשימוש בעת השימוש במחזור החודשי. במחקר, שתוצאותיו פורסמו השבוע במגזין "MEDICAL KNEWS TODAY ", נסקרו מעל 100 מוצרי ספיגה לנשים: תחבושות היגייניות, טמפונים ותחתוני מחזור, שבהם דווח על ריכוז גבוה של הרכיב הרעיל. הממצאים המטרידים הוצגו השבוע לאגודה האמריקאית לכימיה.

המחקר מציין מחלות שעלולות להיגרם בעקבות החשיפה לרעלים, כמו: מחלות לב וכלי דם, השמנת יתר, סוכרת וחוסר תפקוד של מערכת החיסון. כמו כן, מצוינת בו המלצה לסינון מי השתייה, שגם בהם, כפי שמצוין, עלולים להימצא רעלים מהסוג הזה.

"רעלים שחודרים לגוף וגורמים למחלות"

ד"ר מרינה צידקין-תמיר, פארמקולוגית קלינית ומומחית לזיהומים במכללה האקדמית רמת גן, מסבירה כי PFAS הם למעשה כימיקלים רעילים שאינם מתפרקים, ולכן הם מכונים גם "כימיקלים לנצח". "אלה חומרים סופגי מים ושומן שאף אמידים לחום. הם לא נשחקים, ולכן משתמשים בהם עבור מוצרים שצריכים לספוג נוזלים. הם נמצאים גם בבגדי ילדים, בחיתולים, סדינים ועוד. למרבה הצער, הרגולציה לא מחייבת לציין את העובדה שהחומרים האלה נמצאים במוצר".

לדבריה, הרעלים חודרים לגוף האדם דרך הבד ומגיעים לאזורים שונים בגוף כמו למשל למחזור הדם, לכבד ולמערכת ההורמונלית. "מאחר שהם לא מתפרקים הם נשארים בגוף וגורמים למחלות כרוניות רבות כמו סרטן, בעיות כבד, מחלות כליה, מחלות אוטואימוניות, הפרעות הורמונליות ועוד", היא מציינת, ומוסיפה - "אף שהסכנות בשימוש בחומרים אלה ידועות ומוכרות בעולם הטוקסיקולוגיה, התעשיות ממשיכות את הפגיעה בציבור. לאחרונה הייתי בכנס שבו נקבע כי 30% ממחלות הסרטן בעולם, בייחוד אלה המופיעות בקרב ילדים, נגרמות בגלל שימוש בכימיקלים מסוג 'PFAS', אולם למרות האזהרות, כיום לא חל איסור להשתמש בהם".

לסיום, יש לה המלצה פרקטית: "ההמלצה שלי לנשים שמחפשות מוצר בטוח לשימוש בעת המחזור הוא לחפש מוצרים שמצוין עליהם שהם לא מכילים כימיקלים".