השחקן והקומיקאי בוב סאגט נמצא בתחילת השנה ללא רוח חיים בחדר מלון בפלורידה. כחודש לאחר מכן, התפרסם כי הסיבה למותו נגרמה כתוצאה מפגיעה בראשו. "החוקרים הגיעו למסקנה שהוא בטעות פגע בחלק האחורי של הראש, לא חשב על זה והלך לישון", הודיעה משפחתו של השחקן. מאוחר יותר פורסם בכלי התקשורת האמריקאיים כי הוטל צו איסור פרסום על פרטי מותו. 

איך פגיעה בראש עלולה להוביל למוות ומה חשוב לבדוק במקרה של חבלה בראש? פרופ' רחל גרוסמן, סגנית מנהל המחלקה לנוירוכירוגיה ומנהלת המרכז לגידולי מוח, המערך הנוירוכירורגי, המרכז הרפואי תל אביב, מפרטת:

האם חבלת ראש יכולה להוביל למוות?

חבלת ראש, גם קלה, יכולה לגרום לדימום במוח, וזה בדרך כלל מה שיכול חלילה להוביל למוות. במצבים קשים, הדימום יכול לגרום ללחץ על אזורים חיוניים במוח ופגיעה באזורים קריטיים לתפקוד המוח, אשר אחראים לתפקודים אוטומטיים של הנשימה והלב. בלי תפקוד תקין של אזורים אלו אנשים לא יכולים לחיות.

קיימים סוגים שונים של דימומים מוחיים ובדרגות חומרה שונות. המטומה (דמם) תת-דוראלית, שהיא הצטברות דם על פני המוח (בין המוח לבין הקרום שעוטף את המוח, דורה), הוא הדימום הנפוץ ביותר שאנו רואים כשמדובר בפגיעות ראש חמורות שעלולות להוביל למוות. זה נכון במיוחד עבור אנשים בשנות ה-60 לחייהם ומעלה.

הסיבה לדימום הוא קרע של כלי דם לרוב ורידיים המנקזים דם מהקורטקס (קליפת המוח) או מהסינוסים הוורידיים שבדורה (קרום המוח). ההמטומות האלה יכולות להיות בשלבים המוקדמים ללא תסמינים, אך לעיתים כאשר מדובר בחבלת ראש קשה המלווה בחוסר הכרה מידי, שיעורי התמותה מדימום שכזה הם גבוהים. ההמטומה יכולה להיות קטנה ולגרום לבצקת מוחית ניכרת בעיקר אצל צעירים, או להיות גדולה עם מיעוט תסמינים, בעיקר במבוגרים, בהם יש מרווח בין המוח לגולגולת.

בניגוד להמטומה תת-דורלית חדה (Acute) המלווה בשיעורי תמותה גבוהים ומצריכות פעמים רבות ניתוח חירום לניקוז, המטומה תת-דורלית כרונית היא זו המאובחנת כעבור שבועיים ויותר מהחבלה. לעתים לא יזכור החולה או סביבתו הקרובה היסטוריה של חבלה (שיכולה להיות אף מינימלית). המטומות כרוניות שכיחות במבוגרים מעל גיל 60, לרוב בקרב חולים המטופלים במדללי דם. פעמים רבות מתפתחים התסמינים באופן איטי והדרגתי. במידה ונגרמים סימפטומים יש צורך לבצע ניקוז של הדמם.

מטומה אפידורלית
איור המדגים המטומה אפידורלית (בין הדורה לגולגולת) והמטונה תת דורלית (בין המוח לדורה)

המטומה אפידוראלית, תופיע לרוב באנשים צעירים יותר. זהו שטף-דם בין הדורה לעצם הגולגולת הגורם ללחץ על רקמת המוח, פעמים רבות בשל קרע בכלי דם הנגרם כתוצאה מפגיעה בעורק middle meningeal. ההמטומה האפידורלית יכולה להסתמן כאיבוד הכרה קצר, לאחר מכן התעוררות ושוב כניסה לתרדמת (lucid interval), או באיבוד הכרה מאוחר ללא שינוי בהכרה מוקדם יותר. המקרה הקלאסי הוא של חולה המדבר ונראה בסדר שפתאום מאבד הכרה ומת. 10% מהפצועים עם המטומה אפידורלית הגיעו לחדר מיון בהכרה מלאה ושם הידרדרו בהמשך.

מה חשוב לבדוק לאחר חבלת ראש?

קיים מגוון רחב של פגיעות פוטנציאליות שיכולות לקרות כתוצאה מחבלת ראש, החל מחבלה או חבורה חיצונית בעור הקרקפת בלבד ועד להתפתחות דימום פנימי ונזק מוחי היכול להוות סכנת חיים ממשית. ישנם מספר תסמינים היכולים להופיע לאחר חבלת ראש, כגון: נפיחות קרקפתית תת עורית, חתך, שפשוף או קרע בקרקפת, כאב ראש, סחרחורת. אלו לרוב מעידים על סיכון נמוך לפגיעה מוחית. לעומת זאת כל שינוי במצב ההכרה, סימנים נוירולוגים ממוקדים כגון: חולשת של יד או רגל, הפרעת דיבור, בלבול, איבוד זיכרון של האירוע, שינוי בהתנהגות, תנועות בלתי רצוניות של הגפיים (פרכוס), פגיעה חודרת והקאות יכולים להעיד על סיכון גבוה יותר לפגיעה מוחית. במקרה של הופעת אחד מהסימנים הללו, יש לפנות באופן מיידי לרופא.

האם בטוח ללכת לישון לאחר מקרה של חבלה בראש?

השאלה שצריכה להישאל היא, 'למה אתה הולך לישון והאם זה יהיה נורמלי ללכת לישון בשעה זו של היום?, אם התשובה היא לא, אז חשוב לבדוק כיוון דישנוניות היא סימפטום נוירולוגי המעיד על הידרדרות במצב בעקבות חבלה בראש וצורך בקבלת יעוץ רפואי מיידי.

כמו כן, אם מישהו נחבל באופן משמעותי בראשו, מבוגר מ-65, איבד את ההכרה לאחר החבלה, משתמש במדללי דם, במצבים שכאלה לא מומלץ ללכת לישון לפני ביצוע הערכה רפואית.

חשוב להבין שאין שום דבר בשינה שיגרום לחבלת הראש להחמיר - זה רק שלא ניתן להבחין שהתסמינים מחמירים בזמן שישנים. אם זו שעת שינה רגילה, ואתה חושב שאתה בסדר, ואתה מוכן לשינה, עדיין מומלץ שמישהו יבדוק אותך ואת הנשימה שלך במהלך הלילה, אם אפשר. בהשגחת מטופלים המאושפזים לאחר חבלות ראש בבתי חולים מקובל לבצע בדיקות נוירולוגיות לעתים קרובות גם תוך כדי שינה.