עשיתם ניתוח לקיצור קיבה? על פי מחקר חדש של אוניברסיטת פיטסבורג, עלולה להיות לכך השפעה גדולה על הסיכוי שלכם להינשא. במחקר, נאספו נתונים של 1,411 נחקרים שעברו ניתוח בריאטרי  (ניתוח לקיצור קיבה), והוא גילה כי בהשוואה לאוכלוסיית ארה"ב הכללית, למטופלים שלא נישאו יש סיכוי גבוה ב-50% להתחתן. מנגד, אצל מטופלים נשואים שעברו את הניתוח, הסיכוי להתגרש עולה ביותר מפי 2.

המחקר האמריקאי הוא למעשה המשך של שני מחקרים שנעשו במדינות הסקנדינביות ומצאו שינויים קרובים במערכות יחסים לאחר ניתוח לקיצור קיבה. עם זאת, במחקר האמריקאי, אחוז הגירושים היה נמוך בחצי מאלה שבמדינות הסקנדינביות.

"חשוב לציין שגם עם עלייה בשיעור הגירושים, רוב הנישואים במחקר לא השתנו", אומרת האפידמיולוגית והחוקרת הראשית וונדי קינג. "למעשה, 81% מהזוגות עדיין היו נשואים 5 שנים לאחר הניתוח. אבל בעוד שממוצע אחוזי הגירושים באוכלוסיה עמדה על 3.5%, בקרב חולים בריאטריים שיעור הגירושים עמד על 8%. כמו כן, לאלו שמעולם לא נישאו לפני הניתוח שיעור הנישואים היה 18%, בהשוואה ל-7% באוכלוסיית ארה"ב. הניתוח בהחלט אינו גזר דין מוות לחיי האהבה של המטופל. אבל העלייה בשיעור הנישואים ובגירושים מרמזת שניתוח בריאטרי משפיע באופן משמעותי על האופן שבו אנשים מתקשרים במערכות יחסים. עבור חלק מהמטופלים, הרגלים בריאים אלה עשויים להציע 'דרך חדש לחיים'", מסבירה קינג. על פי המחקר, מטופלים שנהנו מבריאות גופנית טובה יותר לאחר הניתוח היו בעלי סיכוי גבוה יותר להתחתן.

"זה הגיוני", מסבירה הפסיכולוגית הקלינית רייצ'ל גולדמן. "אנשים משנים את אורח חייהם, והשינויים האלה לא מתחילים או עוצרים את יום הניתוח, הם מתחילים ברגע שמישהו מחליט לעבור ניתוח וממשיכים כתהליך לכל החיים".

"השינויים המתמשכים באורח החיים יכולים גם להשפיע באופן דרמטי על הטקסים של מערכות יחסים קיימות, טוען ד"ר גולדמן, המתמחה במקרים של ניתוח בריאטרי. "אולי זוג אהב לצאת וליהנות מארוחה מוגזמת לפני הניתוח, או שהם אכלו גלידה וראו סרט בכל יום שישי. שינויי הרגלים שמגיעים עם ניתוח בריאטרי יכולים לדרוש מאחד הצדדים להתמקד פחות בטקסים אלה".

 

על פי המחקר, ניתוח בריאטרי הוא לא הדבר היחיד המשמעותי בשינויים אלה במערכת היחסים. חשוב לציין שלמטופלים נשואים היה סיכוי נמוך בהרבה לפרידה או לגירושין (13%) מאשר לחולים שלא היו נשואים אך חיים יחד (44%) ב-5 שנים לאחר הניתוח. באופן דומה, רוב האנשים שכבר היו פרודים או התגרשו או חזרו להיות נשואים. "זה כאילו שהניתוח ושינויי אורח החיים שימשו כזרז לאנשים שכבר הייתה להם רגל אחת בחוץ (או דווקא בתוך) הדלת", מסביר ד"ר גולדמן.