רופאים מצפון קרוליינה פרסמו תוצאות ראשוניות של הליך חדשני לטיפול במחלת ההשמנה, שהם מגדירים כשובר שוויון. הפרוצדורה הרפואית החדשה נקראת "אבלציה (צריבה) אנדוסקופית", ומטרתה היא למעשה 'לשתק' את הורמוני הרעב בקיבה. באמצעות מכשיר זעיר שמחדירים הרופאים, הם צורבים את הרירית בחלקה העליון של הקיבה, ולמעשה פוגעים ביכולתה לייצר את הורמון הרעב (Ghrelin). הרופאים סבורים כי בזכות ההליך החדשני המטופל יחוש ירידה משמעותית בתיאבון, וכתוצאה מכך ישיל ממשקלו קילוגרמים רבים.
ד"ר כריסטופר מקגואן, המייסד של המרכז לטיפול בהשמנה True You Weight Loss ומוביל הניסוי הקליני, סיפר השבוע לתוכנית הבוקר של רשת ABC כי "ישנם מטופלים שעברו את ההליך כבר לפני יותר משנה, ואנחנו רואים כי הם ממשיכים לחוש את הירידה בתאבון, ומדווחים על שליטה רבה יותר בתזונה שלהם". עוד הוא הוסיף כי משתתפי הניסוי הפחיתו ממשקלם 7 אחוזים בממוצע.
>> אחרי טרנד האוזמפיק: אילו מוצרי הרזייה נוספים קיימים בשוק?
ברוק נלסון, בין המטופלות הראשונות שעברו את ההליך, סיפרה גם היא בריאיון לתוכנית כי "הרצון הקבוע באוכל ירד באופן דרסטי. עדיין יש רגעים שבהם אני רוצה עוגיית שוקולד צ'יפס, אבל יש הרבה יותר רגעים שאני מוצאת את עצמי עם חשק לירוקים". עוד הוסיפה נלסון כי בעקבות ההליך השילה ממשקלה כ-11 ק"ג בתוך שישה חודשים, וכעת היא שוקלת 83 ק"ג.
כמו כן, מציינים הרופאים מצפון קרוליינה כי ההליך אינטנסיבי פחות מהניתוחים המוכרים כיום, כמו ניתוחי השרוול וניתוחי מעקף. חשוב לציין כי מדובר בתוצאות ראשוניות בלבד של הניסוי הקליני, בקרב עשרה מטופלים בלבד, וכי ישנן עדויות מעטות באשר ליעילות ההליך ובטיחותו לטווח הארוך.
"הגוף יודע לייצר את הורמון הרעב במקומות אחרים בגוף"
פרופ' דרור דיקר, מנהל מחלקה פנימית ד' בבית החולים השרון מקבוצת כללית ומומחה מוביל בתחום ההשמנה, מציע לנקוט זהירות, כי המחקר הסופי עוד לא פורסם ועוד לא עבר ביקורת. לדבריו, זהו זמן קצר יחסית להערכת האפקטיביות של ההליך.
הפרופ' די סקפטי באשר להליך, ולטענתו גם הניתוחים המוכרים כיום, כמו ניתוח השרוול וניתוחי מעקף, כוללים הפחתה משמעותית של הורמון הרעב בקיבה. "ראינו כי גם בניתוחים שאנחנו מוציאים 90 אחוז מהקיבה, הגוף יודע לייצר את הורמון הרעב במקומות אחרים בגוף, ובעקבות כך, חלק מאותם אנשים יעלו במשקל שוב בהמשך החיים".
פרופ' דיקר מדגיש כי למחלת ההשמנה אין פתרונות פלא, ובניגוד למה שנהוג לחשוב, הפוקוס בטיפול אינו בירידה במשקל. "כל הזמן קוראים לתרופות 'תרופות הרזייה', אך למעשה רק חלק מהטיפול עוסק בהפחתת המשקל, ועיקרו בטיפול במחלה של תאי השומן, והתהליך הדלקתי של רקמת השומן שעלול לגרום להתקפי לב, לסוכרת ולכבד שומני". הוא מוסיף כי הטיפולים ההורמונליים הניתנים כיום באמצעות הזריקות יעילים בטיפול בדלקת, לעיתים יותר מבהורדת המשקל. "במחקר שהתפרסם לאחרונה על אחת הזריקות המוכרות בשוק, ראינו כי הפחתת המשקל לא הייתה גדולה במיוחד, אך התרופה הביאה לירידה של 20 אחוז בתמותה בקרב מי שסובל ממחלת ההשמנה".
עוד הוא אומר כי הטיפול החדשני שמציעים החוקרים מצפון קרוליינה עשוי להוות פריצת דרך לאחר שייבדק בצורה מקיפה ויוכיח טיפול ארוך טווח במחלה, ולא רק בתסמין המוכר שלה – המשקל. הפרופסור מציין כי יש חשיבות גדולה להפחתת הסטיגמה באשר למחלת ההשמנה. "אנחנו ציבור הרופאים והאנשים שחיים עם המחלה, צריכים להבין שזה לא משהו שאנחנו בוחרים בו, אלא כשל פיזיולוגי שהטיפול בו רב מקצועי ולא מסתמך רק על טיפול בודד אחד".