מומחים בבריטניה מוטרדים מעלייה מתמשכת במקרי התחלואה בסטרפטוקוק בקרב ילדים. לאחרונה דווח על שישה ילדים באזור שנפטרו לאחר שנדבקו בחיידק. 

ד"ר דב טשרנין מומחה ברפואת ילדים בכללית מחוז שרון שומרון, מציין שכיום ישנם בערך 2.3 מקרי תחלואה לכל מאה אלף ילדים, כשבמצב סטנדרטי שעור התחלואה הוא 0.5 למאה אלף. לדבריו, מדובר בחיידק שכיח מאוד, שלרוב מתבטא בכאבי גרון, בחום גבוה ובנפיחות בשקדים שלעיתים גורמת לשינוי הקול. במקרים מסוימים, חיידק זה עלול להוביל לסכנת חיים של ממש. "הבעיה היא שכאשר הסטרפטוקוק אינו מטופל, הוא עלול להפריש רעלנים שיכולים להגיע לדם ולגרום לזיהום רב מערכתי שאף עלול להתבטא בדלקת בשריר הלב ולעיתים גם בקריסה של מערכות בגוף. זהו מצב מסוכן ביותר שכרוך בסכנת חיים", הוא מזהיר.                                                                                          

ד"ר טשרנין, מהי הסיבה לעלייה במקרי התחלואה להערכתך?

"ראשית, חשוב להבין שלא מדובר בזן חדש של סטרפטוקוק. הסברה היא שכיום ישנה חשיפה מוגברת לנגיפים וחיידקים, לאחר שנתיים של מגפה במהלכה היינו סגורים בבתים. המפגשים החברתיים, החזרה לגנים ולבתי הספר – כל אלה הובילו לחשיפה מוגברת ולא הדרגתית שיכולה להסביר את התופעה המטרידה".

 

רופאה בודקת ילד עם ססטוסקופ (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
הרופא המליץ על אנטיביוטיקה? אל תחשבו על זה פעמיים | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

מה מומלץ לעשות כדי להימנע מסיכונים?

"החוכמה היא לתפוס את הסטרפטוקוק בזמן ולטפל בו בהתאם. הטיפול המקובל הוא באמצעות אנטיביוטיקה שלרוב יעילה מאוד במיגור החיידק. חשוב שהורים שמבחינים בילדים עם חום גבוה, שנראים לא טוב, יפנו לבדיקה אצל רופא. לרוב סטרפטוקוק הוא מחלה שמטרידה בעיקר כשמדובר בילדים מעל גיל 3, אבל גם אם הילד מתחת לגיל הזה והוא נושא את החיידק הוא עלול להעבירו, ולכן רופא המשפחה ישקול ביצוע משטח ומתן אנטיביוטיקה בהתאם לסיפור המשפחתי ולהופעת מחלת חום וכאבי גרון אצל יתר בני המשפחה".

ד"ר טשרנין מציין כי לא ידוע לו על עלייה חריגה במקרי ההידבקות בארץ, אך חשוב להיות עם האצבע על הדופק כדי להימנע ממקרי תחלואה קשים, כפי שתועדו בארה"ב.