מעל 2,000 בני אדם נהרגו ברעידת האדמה הקשה שפקדה את מרוקו בלילה שבין שישי לשבת. לפחות 2,100 בני אדם נפצעו, מתוכם 1,404 באורח קשה. משרד החוץ עדכן כי מנותקי הקשר הישראלים באזור מרקש שבמרוקו, נמצאו כולם בחיים.

כעת מסתבר שרבים מהמתים מתו לא בגלל הפציעות שמהן סבלו, אלא בגלל סיבה פחות מוכרת. פרופ' קובי פלג, ראש התוכנית לניהול מצבי חירום ומשבר במכללה האקדמית רמת גן, מציין כי 50% מהמתים ברעידות אדמה, מתו בגלל שאיפת אבק. "בעת רעידת אדמה בעוצמה גבוהה, כאשר בניין נהרס נוצרים עננים גדולים של אבק. אדם ששוכב מתחת להריסות, למעשה נושם את האבק שנוחת מלמעלה והריאות שלו פשוט נסתמות. ראינו את זה גם באסון התאומים שאירע בארה"ב. עד היום אנשים זוכרים את ענני האבק העצומים שנגלו לעיניהם".

"התחושה היא ממש של חנק"

לדבריו, מדובר במוות אכזרי למדי. "התחושה היא ממש של חנק. בעוד שכמות קטנה של אבק לרוב לא גורמת למוות, ברגע שנושמים כמות גדולה שלו נוצר כשל נשימתי. אגב, גם פצועים מרעידות אדמה לרוב סובלים מבעיות נשימה בעקבות שאיפת אבק".

ההריסות במרוקו לאחר רעידת האדמה (צילום: פיני מויאל)
"חלקיקי האבק נכנסים לריאות ולא משאירים מקום לאוויר נקי להיכנס" | צילום: פיני מויאל

"באבק יש הרבה מאוד חלקיקים מזוהמים, אלה נכנסים לריאות ולא משאירים מקום לאוויר נקי להיכנס", מוסיף פרופ' אמיר און, מנהל ריאות שיבא בה"ח תל השומר. "מבחינה בריאותית, הריאות שלנו הן מערכת שבה הגזים נכנסים לגוף. יש שם ממברנות עדינות שדרכן נעשה מעבר הגזים, ואם הוא נסתם או נפגע זה מייצר בעיה של כניסת גזים חיוניים. חלקיקי האבק עצמו עושים נזק מיידי כי יש בהם חומרים מסוכנים שהאדם שואף".

האם ניתן למנוע את החנק במקרה כזה?

פרופ' און: "אפשר להניח מסיכה (כמו מסכת קורונה) על הפה והאף. ניתן להשתמש בחולצה או בכל מה שיש בסביבה, זה בהחלט עוזר למנוע את שאיפת האבק. מובן שגם לאנשים שנמצאים בסביבת ההריסות מומלץ לפעול כך כדי לצמצם את שאיפת האבק. המסכה או הבד יכולים לסנן כ- 85%-95% ממקרי שאיפת אבק".