השבוע פרסמה קים קרדשיאן בחשבון הטוויטר שלה כי מחלת הפסוריאזיס ממנה היא סובלת, התפשטה באזור הפנים שלה. מעריצים מודאגים תהו אם החמרת המחלה קשורה לטראומה שהיא חוותה לפני מספר חודשים, כאשר נשדדה בפריז. קרדשיאן אמנם נוהגת לדבר על המחלה, אך גם דואגת להסתיר אותה עם הרבה איפור ופוטושופ. בדקנו מה המחיר של הסתרת המחלה והאם לחץ באמת מחמיר אותה? 

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

פסוריאזיס היא מחלת עור כרונית לא מידבקת שיכולה להופיע בכל גיל. "ישנם תאים שתפקידם להגן על הגוף, וכשהם מופעלים בטעות הם יוצרים מצב דלקתי בעור", מסבירה ד"ר ורד עטר-שניר, מומחית ברפואת עור ומין, רופאת עור ילדים ומנהלת מרפאה בקופת חולים כללית. "כך מצטברים על השכבה העליונה של העור כל הזמן תאי עור חדשים בקצב מהיר מדי, עוד לפני שהתאים הישנים הספיקו לנשור. המצב הזה מוביל להופעת הרבדים היבשים האדומים המכוסים בקשקשת לבנבנה-כסופה האופיינית לפסוריאזיס - כאשר האיזורים השכיחים מערבים בעיקר את הקרקפת, המרפקים, הברכיים, הגב, הבטן, החזה, איברי המין והציפורניים". 

 

למרות שלא מעטים סובלים ממחלת הפסוריאזיס, רבים נוטים להסתיר אותה, בעיקר בגלל הנראוּת של המחלה על גבי העור. כוכבת הריאליטי קים קרדשיאן הציבה בשנים האחרונות את הפסוריאזיס בכותרות כאשר חשפה כי היא לוקה בה. בשנת 2011 החלו להופיע סימנים על רגליה של קרדשיאן, ובעקבות זאת פנתה לרופא שאיבחן אותה במחלה.

את תהליך האיבחון מיליוני צופים ראו בתכנית הראליטי שלה "משפחת קרדשיאן" וכך אנשים רבים ברחבי העולם נחשפו למחלה. למרות שהיא חשפה כי היא סובלת מפסוריאזיס, רבים יעידו כי קשה לשים לב שהיא בכלל לוקה בה. זאת למרות שקרדשיאן ידועה בצילומי עירום חושפניים המופיעים בשערים של מגזינים נחשבים ברחבי העולם. כל זה ממחיש עד כמה אנשים הלוקים במחלה חוששים להראות אותה.

קים פסוריאזיס (צילום: מתוך "משפחת קרדשיאן")
אובחנה בפסוריאזיס על מסך הטלוויזיה | צילום: מתוך "משפחת קרדשיאן"

מדברת על הפסוריאזיס אבל מסתירה אותה מהמצלמות

יתכן שקרדשיאן מסתירה את פצעיה באמצעות איפור ופוטושופ. במובן הזה, קרדשיאן עושה עבודה די מפוקפקת כ"שגרירה" למחלה, שכן בשונה מקים, לחולי פסוריאזיס אין צוות איפור צמוד שיסתיר את המחלה. אלה נאלצים להתמודד עם מבטים ושאלות על נגעי העור. דווקא קים, אדם עם נוכחות מאסיבית במדיה, יכולה לתרום לקבלה ולהבנה של אנשים שלוקים בפסוריאזיס אם היא תראה שגם לה, כמו כולם, יש פצעים. 

"בקרב חולים רבים הסובלים מפסוריאזיס עלולה המחלה לגרום לתחושת חוסר נוחות ובושה. הסתרה בבגדים ארוכים, למשל, היא עניין די שכיח", מסבירה ד"ר עטר-שניר. אבל האם זה עלול לגרום לנזק? "הסתרה על ידי איפור איננה מזיקה, אבל חשוב להקפיד על ניקוי פנים והסרת האיפור ולהשתמש בסוג איפור שמתאים לעור. יחד עם זאת, חשוב לציין שאיפור הוא רק מסווה נקודתי ולא מעלים את הנגעים, בהם מומלץ לטפל במגוון הטיפולים הקיימים". 

"תחושת הבושה וההסתרה היא שונה ממטופל למטופל -  מדובר בתחושה סובייקטיבית -  מה שמפריע ומצריך הסתרה מבחינת מטופל אחד עם בגדים ארוכים ואיפור - לא בהכרח יפריע למטופל אחר ולא יצריך שום הסתרה", מסבירה ד"ר עטר-שניר. 

אולם, עם השנים נפתחה קרדשיאן והחלה לדבר יותר על המחלה במטרה לעורר מודעות. כעת היא הצהירה בטוויטר כי המחלה, שעד כה לא נראתה על פניה, התפשטה לאזור הפנים שלה.

עוד ב-mako בריאות
>> איך מתחטבים ושורפים קלוריות בפחות משעה?
>> מחקר חדש מצא עוד סיבה טובה לעשות סקס
>> האם הלבנת שיניים מזיקה לשיניים?

"רגע, למה אני מקבלת פסוריאזיס בפנים עכשיו", כתבה קים. מעריצים רבים הביעו דאגה, לאור העובדה שקים עברה שוד לפני מספר חודשים בפריז והם חוששים כי הלחץ הנפשי החמיר את מחלתה. אך האם זה אכן אפשרי? על פי ד"ר עטר-שניר, זה בהחלט יכול לקרות, שכן גורמים מתח נפשי וטראומה עשויים להשפיע על התפשטות המחלה. "למחלה יש נטייה להתפרץ או לחילופין להחמיר במצבי לחץ. פסוריאזיס איננה נגרמת על ידי לחץ או מצב נפשי אך בהחלט יכולה להחמיר במצבים אלה, לפעמים מספר שבועות או אפילו חודשים לאחר הופעת הלחץ הנפשי". גורמים נוספים להתפשטות המחלה הם דלקת גרון סטרפטוקקולית, תרופות כמו ליתיום ותרופות נגד יתר לחץ דם ועישון. 

כמה חולי פסוריאזיס יש בישראל ובעולם?

על פי ד"ר עטר-שניר, ההערכה היא שפסוריאזיס מופיעה בכ-2 אחוזים באוכלוסייה הכלל עולמית. "לפי אגודת הפסוריאזיס הישראלית, בארץ חיים היום כ-240,000 חולי פסוריאזיס. המחלה יכולה להתפתח בכל גיל אך שכיחה בעיקר בגילאי 20-30 ובגילאי 50-60".

אין ספק כי הסתרת הפצעים לא לגמרי מאפשרת לקהל המעריצים שצופה בכל תנועה של קים להבין מה באמת חווה אדם שלוקה בפסוריאזיס, אך ישנו ערך רב להעלאת המודעות באמצעות שיח שיכול לעזור לאנשים להכיר את המחלה. "אחרי כל כך הרבה שנים, למדתי לחיות עם המחלה", כתבה קים באתר שלה בשנה שעברה. "אני כבר לא ממש מנסה לכסות את זה יותר. לפעמים אני מרגישה שכולם כבר יודעים על זה, אז למה להחביא את זה?"

>> מתכון לעור בריא: כך תכינו קרם לחות ביתי