בזמן שמגפת הקורונה ממשיכה להכות במדינות שונות בעולם, יש וירוס אחד שעשוי להיות המגפה החדשה שתתקוף את יבשת אסיה. נגיף הניפה אמנם מסתובב באסיה כבר שנים, אך לאור מגפת הקורונה שהתפשטה בעולם בשנה האחרונה, חוקרים מזהירים מפני הפוטנציאל של נגיף הניפה להתפשט ולהפוך למגפה של ממש, אם לא נפיק לקחים מהמגפה הנוכחית. נכון לכתיבת שורות אלו, למחלה הזיהומית שנוצרת בעקבות נגיף הניפה אין תרופה. 

  >> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

נגיף הניפה זוהה לראשונה במלזיה בשנת 1999. במהלך ההתפרצות, זוהו יותר מ-200 מקרים של דלקת המוח (אנצפליטיס), בחוות חזירים. מאז ועד היום נצפו התפרצויות נוספות של הנגיף, בכל פעם שיעור התמותה היה גבוה במיוחד והגיע עד ל-75 אחוזים. באופן כללי, שיעור התמותה מנגיף הניפה נע בין 40 ל-75 אחוזים, תלוי היכן ההתפרצות התרחשה. 

לרוב, נגיפים עם שיעור תמותה גבוה כמו של נגיף הניפה לא הופכים למגפות. בעיקר כי הגוף המארח מת תוך זמן קצר שלא מאפשר העברה יעילה של הנגיף והתפשטות נרחבת שלו. עם זאת, לנגיף הניפה יש מאפיין אחד שהופך אותו לפוטנציאל למגפה. זמן הדגירה של הנגיף הוא לרוב בין 4 ל-14 ימים, כלומר לרוב יחלפו עד שבועיים לפני שיופיעו תסמינים ראשונים אצל האדם שנדבק. אך לעתים נגיף הניפה מסוגל לדגור בגוף המארח במשך זמן רב - עד 45 ימים - וזה למעשה נותן חלון זמן משמעותי במיוחד להדבקה, במיוחד כשהנדבק לא חווה תסמינים וכלל לא יודע שנדבק בווירוס. 

התסמינים של המחלה הזיהומית הנגרמת על ידי נגיף הניפה לרוב כוללים חום גבוה, כאבי ראש, הקאות ותסמינים נוספים שדומים לשפעת. תסמינים נוספים כוללים בין היתר סחרחורות, תסמינים נוירולוגיים ודלקת חריפה של המוח. למרות שנעשה שימוש בתרופות אנטי-ויראליות באנשים שנדבקו בנגיף הניפה כחלק מהטיפול, אין תרופה למחלה זו ואין טיפול יעיל נגדה. אם מטופל מצליח להבריא מהמחלה, הוא עשוי לסבול מבעיות נוירולוגיות לטווח ארוך, כולל שינויים במצב הרוח והתקפי פרכוסים. 

עטלף (צילום: thomas-lipke, ,nsplash)
הנגיף מצוי בעטלפי פירות, כמו גם בחזירים | צילום: thomas-lipke, ,nsplash

עוד ב-mako בריאות:
>> הסימנים הפחות ידועים שמעידים על אינטליגנציה
>> זה מה שיקרה לגוף שלכם כשתפסיקו לאכול בשר אדום
>> בעקבות מות בת ה-40: הסימנים שאסור להתעלם מהם

למרות שמדובר במחלה מסוכנת, נגיף הניפה לא מסוגל לעבור דרך רסיסים טיפתיים, בשונה לנגיף הקורונה. והוא גם לא נישא באוויר, מה שאומר שהוא ככל הנראה לא יהווה איום פנדמי משמעותי כמו וירוס הקורונה, בהנחה שנגיף הניפה לא יעבור בעתיד הקרוב מוטציות שיאפשרו לו להתפשט בצורה יעילה יותר. איך הנגיף כן מועבר? בעיקר דרך צריכה של מזון נגוע, שהיה במגע עם עטלפי פירות שנגועים בנגיף. עם זאת, נצפו גם מקרים של הדבקות דרך צואה של חזירים נגועים וגם הדבקות מאדם לאדם. 

מומחים טוענים כי מגפת הקורונה צריכה להוות קריאת השכמה עבור מדינות העולם, שצריכות ללמוד מהטעויות עם מגפת הקורונה ולעשות כל שביכולתן להתכונן וגם למנוע את המגפה הבאה. מחקרים מעמיקים על נגיף הניפה יוכלו לעזור לעולם להתכונן להתפרצות אפשרית של הנגיף במדינות נוספות באסיה וגם מחוץ ליבשת.