פרסום ראשון על תוצאות ראשוניות שעולות מבדיקות שערכה חברת מודרנה לגבי מנת הבוסטר – החיסון נגד נגיף האומיקרון. על פי גורמים בכירים במערכת הבריאות, נראה כי החיסון אכן מסייע ביצירת נוגדנים לנגיף, לרבות זן ה-BQ.1.1 שכרגע מסתמן כזן הבולט של העונה. לטענתם, גם מודרנה וגם פייזר מדווחות על יעילות ביצירת נוגדנים טובים גם נגד זן BA.4/BA.5 לאחר חיסון עם בוסטר מעודכן.

במודרנה מאשרים את הנתונים ומבהירים כי מדובר בבוסטר המעודכן המכיל שני זנים של קורונה - גם הזן המקורי וגם זן האומיקרון.

"התוצאות בהחלט מעניינות, אבל נדרש להמשיך לעקוב אחריהן כדי להבין האם יש לכך גם משמעות מבחינת יעילות הבוסטר בפועל", אומר פרופ' סיריל כהן, ראש המעבדה לאימונותרפיה באוניברסיטת בר-אילן, שגם מביע הסתייגות: "חשוב לציין כי לא מדובר במאמר מדעי, אלא בהודעה שמודרנה פרסמה - לא הייתה ביקורת עמיתים. עוד חשוב לומר שלא כל המחקרים שנעשו בנושא תומכים בטענות אלה, וחלקם טוענים שקיים הבדל קטן, אם בכלל, בין מחוסנים עם בוסטר 'ישן' לבין כאלה עם בוסטר מעודכן".

עוד מציין פרופ' כהן כי בניגוד לישראל שמעודדת חיסון בבוסטר לאוכלוסייה מבוגרת ולאנשים שנמצאים בקבוצות סיכון, באוסטרליה למשל פחות מתרשמים מיעילות הבוסטר. "אף ששם נראה כי ישנה עלייה בתחלואה, אין המלצה רשמית להתחסן. האוסטרלים בוחנים את מה שקורה בסינגפור ולפי זה מסיקים שאין הבדל משמעותי בהגנה שנוצרת כשמשווים התחסנות ב-4 מנות לעומת 5".

_OBJ

לאור הנתונים, אתה חושב שנכון להמליץ על החיסון החמישי בישראל?

"הבוסטר שניתן בארץ הוא חדש ועדכני לעומת זה שניתן באוסטרליה, וגם צריך לזכור ששם החלו לחסן מאוחר יחסית. לכן, אני כן חושב שזה נכון, בעיקר לנוכח העובדה שאנחנו נכנסים לחורף ולא ברור אילו זנים ישלטו באזור והאם החיסון הרביעי יספק את ההגנה הנדרשת. בשלב זה ההמלצות בארץ מדברות על בוסטר רק לאוכלוסיית בסיכון ובני 65 ומעלה, אבל אני חושב שצריך להמשיך להיות עם יד על הדופק ולראות מה יהיו ההתפתחויות".