מספר המתים מקורונה בישראל חצה בשבוע שעבר את ה-10,000 ועמד הבוקר על 10,126. בימים האחרונים המשיך משרד הבריאות לעדכן רטרואקטיבית את המספרים עד חודש אחורה. כעת שיא התמותה היומי של גל האומיקרון עומד על 74 מתים ביום אחד, 10 בפברואר, רק אחד פחות מהשיא היומי שנקבע בעיצומו של גל האלפא של השנה שעברה.

הכתבה פורסמה במקור באתר מכון דוידסון לחינוך מדעי

סך המתים מקורונה בינואר 2022 עומד היום על 730, ושל חודש פברואר, שטרם נגמר, עומד בינתיים על 1,138. מאחר שבגל התחלואה הנוכחי העיכוב בעדכון מספרי הנפטרים ארוך ממה שהתרגלנו אליו, קשה לדעת כמה מתים בממוצע מדי יום. במחצית הראשונה של פברואר הממוצע עמד על יותר מ-60 מתים ביממה, ומאז, כאמור, אין לנו עדיין את הנתונים המלאים לפנינו. אם קצב זה נשמר גם בהמשך החודש, פברואר עלול להיות קטלני אפילו מינואר 2021, שיא גל האלפא שנרשם לפני השפעתם של החיסונים, ובו מתו מקורונה בישראל 1,433 בני אדם.

עם זאת מספרי המתים מקורונה צפויים להתחיל לרדת בעקבות הירידה העקבית במספר המאומתים ובמספר המאושפזים בבתי החולים. סך המאומתים בשבוע החולף הגיע לכ-77,000 אלף, כלומר כ-11,000 בממוצע ליממה. מספר החולים במצב קשה ירד ל-646, מתוכם 232 מונשמים ו-26 מחוברים למכשיר אקמו. אפילו שיעור הבדיקות החיוביות ירד מעט.

גם בעולם כולו נראה שגל האומיקרון מתחיל לחלוף, לפחות מהמדינות שמדווחות באופן אמין. מדיווחים על יותר מ-3.5 מיליון חולים ליממה בכל רחבי העולם רק לפני חודש ירדנו לכ-1.5 מיליון  בימים האחרונים. זה עדיין מספר גבוה בהרבה ממה שידענו לפני האומיקרון, אך שיפור לעומת שיא הגל. גם במספרי המתים המדווחים נראית מגמה של ירידה מאמצע החודש, מיותר מ-10,000 מתים מדווחים ליממה לסביבות 8,000.

אחת המדינות שרושמת תחלואה גבוהה בימים האחרונים היא קוריאה הדרומית שבה נספרים כ-170,000 חולים חדשים ביום, ומספר המתים היומי בה מטפס מעל 100. פחות מ-8,000 איש מתו במדינה עד היום מקורונה, הישג יפה מאוד למדינה בת יותר מ-51 מיליון תושבים, אבל מחצית ממספר המתים הזה נרשמה בשלושת החודשים האחרונים, והקפיצה האדירה בתחלואה שם מדאיגה. קוריאה הדרומית הייתה המדינה הראשונה לאחר סין שנפגעה מהקורונה עוד בתחילת 2020 והתמודדה איתה בהצלחה ניכרת. כעת האומיקרון הצליח לפרוץ אפילו את ההגנות שלה.

מדינות נוספות שבהן עדיין יש תחלואה גבוהה הן גרמניה, וייטנאם, ברזיל ויפן.

ברוסיה, שהנתונים ממנה תמיד היו מפוקפקים, מדווחים בימים האחרונים על יותר מ-150,000  מאומתים ביום, ירידה קלה משיא המגפה של אמצע החודש שהגיע למעל 200,000 מאומתים ביום אחד. הרוסים מדווחים על כ-800 מתים מדי יום, אך זהו דיווח מפוקפק למדי. על פי הנתונים הרשמיים מתו ברוסיה מקורונה עד כה 350,927 בני אדם, כשהמספר האמיתי גדול כנראה בין פי שלושה לפי חמישה. המגפה לא הפריעה לנשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, להחליט על פלישה לאוקראינה השכנה בשבוע שעבר. כתוצאה מכך אין כעת דיווחי קורונה מאוקראינה. גם משם הנתונים תמיד היו בחסר, ולפני פרוץ המלחמה נרשמו שם כמה עשרות אלפי חולים מדי יום ודווח שם על קרוב ל-300 מתים ביממה. מתוך כ-150,000 החיילים בכוחות היבשה של אוקראינה, כנראה כ-2,400 חולים כעת בנגיף הקורונה, למרות אחוז החיסון הגבוה בצבאות של שתי המדינות.

בקרב האזרחים אחוז המחוסנים באוקראינה נמוך יחסית, ויש חשש רציני שזרם הבורחים מאוקראינה למדינות השכנות עקב המלחמה יתדלק את הפצת הקורונה, ואפילו יש חשש מהפצה של נגיף פוליו מוחלש שהפך אלים עקב שיעורי התחסנות נמוכים, ומסתובב במדינה מאז אוקטובר. בתחילת החודש החלו האוקראינים במבצע חיסון ענק במטרה לעצור את ההתפרצות, אך בעת מלחמה התוכניות נעצרות ולא ברור מה יקרה מבחינה זו בתקופה הקרובה.

מכון דוידסון