זוג קשישים מאוסטריה ליקט צמחים ביער שליד ביתו, ובמהלכו תכנן לקטוף צמח שום הבר עבור מרק. אולם השניים קטפו בטעות צמחים רעילים אחרים, ככל הנראה את צמח שושנת העמקים ואחד המינים של צמח הסתוונית, שדומים במראה שלהם לשום הבר. כמה שעות לאחר אכילת המרק, הם הובהלו לבית חולים עם חשד להרעלת מזון. לפי הדיווחים בתקשורת המקומית, התברר כי ההרעלה נגרמה מאכילת הצמחים המסוכנים. מצבם של השניים הדרדר במהירות באופן דרסטי, וכעבור כמה ימים הם נפטרו בבית החולים.

לפי אתר WebMD, כל חלקי צמח שושנת העמקים רעילים ביותר כשאוכלים אותם, והצמח אף מכיל מספר תרכובות שעשויות להשפיע על הלב. על אף שנעשה שימוש בחלק מהתרכובות שקיימות בצמח בכמויות קטנות ברפואה, בליעתו מסוכנת. הצמח עלול לגרום לתופעות לוואי, בין השאר לבחילות, הקאות, הפרעות קצב לב, ובמקרים חמורים עוד יותר – מצוקת לב ואפילו מוות, כפי שהסתיים המקרה הטרגי באוסטריה. גם צמח הסתוונית מכיל תרכובות שמשמשות ברפואה כמו קולכיצין, אלא שגם במקרה הזה, כאשר הוא נצרך דרך הפה הוא אינו בטוח ועלול לגרום לשלל תופעות לוואי, לרבות בעיות כבד וכליות, בעיות עצבים וכמו במקרה הזה – גם למוות, כך לפי WebMD.

וממה צריך להיזהר כאן בישראל?

אף שבישראל לא ניתן למצוא את צמח שום הבר אלא מינים אחרים של שום, גם כאן התרחשו לאורך השנים מקרי בלבול בין צמחים רעילים לבין צמחים אכילים שהובילו לסכנה של ממש. "לעיתים אנשים טועים בזיהוי הצמח, ובמקרים אחרים הם לא יודעים כיצד להשתמש בו ואם, למשל, יש צורך לבשל אותו לפני האכילה" מסבירה אביבית ברקוביץ', מומחית לליקוט צמחי בר למאכל ולמרפא, ומחברת הספר "המדריך לאוהבי טבע". ברקוביץ', שעוסקת בתחום כבר מספר שנים, אומרת כי נתקלה בלא מעט מקרים שהיו עלולים להסתיים באסון. "מישהי סיפרה לי שנתנה לבנה בן השנתיים לאכול 'עגבניות שרי' שגדלו אצלה בגינה. כשהיא שלחה לי את התמונה, ראיתי שלא מדובר בעגבניות אלא בצמח המכונה 'סולנום זיתני', שפירותיו אכן דומים מאוד לעגבניית השרי, אך הם מכילים רעלן מסוכן למערכת העצבים". היא מציינת כי במקרה הזה המינון היה נמוך ככל הנראה, ולכן במזל גדול לא אירע דבר לילד.

סולנום זיתני (צילום: אביבית ברקוביץ')
סולנום זיתני. רק נראה כמו עגבניות שרי אבל רעיל ביותר | צילום: אביבית ברקוביץ'

ברקוביץ' מצביעה על צמחים נוספים שעלולים לגרום לבלבול, כמו הצמח רוש עקוד שבימים אלה נמצא בתחילת פריחתו, ויש מי שעלול להתבלבל בינו לבין עלי הפטרוזיליה. "רוש עקוד שייך למשפחת הסוככיים, שאליה שייכים גם צמחי מאכל רבים כמו גזר, סלרי ופטרוזיליה. זו משפחה גדולה מאוד, אלא שחלק מהצמחים בה רעילים". לדבריה, ניתן למצוא את הצמח בכל רחבי הארץ - מהצפון ועד קו באר שבע, גם בטבע וגם באזורים עירוניים. "הצמח מכיל רעלן בשם קונאין, שמשבש את פעילות מערכת העצבים ויכול להביא את הצורך עד כדי דום נשימה". עוד היא מציינת כי "בשנה שעברה אישה ניקתה את הגינה מעשבים שוטים, כשלפתע בשעות הערב הרגישה שאינה יכולה לזוז או לדבר. בשל הקירבה לצמח לאורך היום, נספג הרעלן בגופה ותקף את מערכת העצבים".  

ראש עקוד (צילום: אביבית ברקוביץ')
רק דומה לפטרוזיליה. ראש עקוד | צילום: אביבית ברקוביץ'

ברקוביץ' מסבירה כי הסוד לליקוט נכון וזהיר הוא בזיהוי מדויק של הצמחי.  "חשוב להסתכל על יותר מחלק אחד של הצמח, ולא רק על העלים או הפרי. כך תוודאו שסימני הזיהוי מסתדרים". כמו כן היא מעודדת לקרוא ולהעמיק בנושא לפני שיוצאים ללקט את הצמחים.