אף שהחלק הגרוע ביותר של מגפת הקורונה ככל הנראה כבר מאחורינו, מדענים ברחבי העולם עוקבים בדאגה אחר התפשטות הנגיף בקרב חיות.

לאחרונה דווח כי נגיף הקוביד-19 אותר בארה"ב בקרב צבאים, שככל הנראה גרמו להתפשטותו במרחק של מאות קילומטרים. פרופ' סיריל כהן, ראש המעבדה לאימונותרפיה באוניברסיטת בר-אילן, לא מופתע מהחדשות. "כבר בתחילת המגפה תהו אם הקורונה הגיעה מעטלפים או שזו תוצאה של טעות אנוש. כך או כך – הקורונה הגיעה מחיות וברור שזה יכול לחזור אליהן. כיום ידוע שבין 30%-40% מהצבאים באוהיו כבר נדבקו בנגיף, וזו יכולה להיות בעיה עבור בני אדם".

לדבריו, מדובר בהיבט מטריד, בייחוד לנוכח העובדה שחיות הן לרוב א-סימפטומטיות. "לאחרונה הוכח במחקר שמוטציות מתפתחות בקרב צבאים במהירות של פי 3 מכפי שהן מתפתחות בקרב בני אדם. כיום ידוע על 30 מינים של חיות שעלולות להידבק בנגיף, ביניהן חיות מחמד כמובן. מאחר שלעתים חיות לרוב אינן נוטות לסבול מתסמינים, קשה יותר לאתר את הווירוס אצלן, וכך הוא עשוי לעבור תקופות דגירה, מוטציות מרובות או לפגוש וירוסים אחרים ששוכנים בחיה ולהפוך למשהו מסוכן ובעייתי יותר".

ילדה עם כלב (צילום: shutterstock_Cheryl_Casey)
גם חיות מחמד עלולות להידבק בקורונה | צילום: shutterstock_Cheryl_Casey

לסיכום, הפרופ' מדגיש את חשיבות המשך ניטור המחלה בקרב חיות. "ממש כפי שכיום אנחנו יודעים לנטר שפעת ולדעת מתי היא קיימת אצל עופות או חזירים, חשוב להמשיך לנטר את הקורונה בקרב חיות, כדי ללמוד על התפתחותה, על מנת לנסות לצמצם את התחלואה בקרב בני אדם ולהפחית את הסיכון ליצירת זנים מסוכנים בעלי תכונות בעייתיות".