זה לא סוד שהקורונה הביאה איתה עלייה ברורה בשיעורי ההתמכרויות השונות. מחקרים שונים כבר בדקו ומצאו עלייה גדולה בהתמכרות למסכים, לסמים, כמו גם לאלכוהול ולהימורים, אבל זה לא נגמר שם. 

ההתמכרויות החדשות

אחת ההתמכרויות החדשות היא ללא ספק נטפליקס. :"אנשים לא יכולים לעמוד בפני המרוץ אחר הפרק הבא שכבר מתקדם מעצמו על המסך וזו התמכרות לכל דבר", אומר אמיר אמסלם, הבעלים של מרכז גמילה "שביל הדרך לחיים". כמו כן, כדורים שמשנים את מצב הרוח ואת המצב הפיזי של המשתמש, כמו ריטלין.

מה הבעיה בעצם להתמכר לבינג' בנטפליקס?
"האופן שבו יצרני נטפליקס מעצבים את חווית הצפייה נועד בדיוק למטרה זו, ליצור תלות והתמכרות. פרנסה בטוחה ליוצרי הסדרות ובעלי נטפליקס", אומרת ענת ריבלין, עובדת סוציאלית M.S.W  החברה בקהילת המטפלים SomeBuddy. "פרק מסתיים ומיד מופיע פרק חדש, אפשר לדלג על הפתיח, ולשקוע בבינג' אינסופי של 24 שעות. הצעות של סדרות אינספור בהתאמה אישית, ממשק נוח וכולם מדברים על הסדרה האחרונה, מי לא רוצה להרגיש שייך ומעודכן? ניתוק מהמציאות לכל דורש. התוצאה: שקיעה לתוך עולם דמיוני, שחיקה של מיומנויות חברתיות ורגשיות, בנייה של עולם מדומיין המבוסס על נורמות המוצגות על המסך. ציפיות לא מותאמות מיחסים בינאישיים ואז אכזבה ובדידות מהמציאות שתמיד מורכבת יותר ממה שנראה על המסך, תפקוד לקוי, זניחת מטלות, דיכאון ונסיגה לעיתים עד ייאוש מוחלט".

עוד מוסיף כי ניתן לראות גם עלייה משמעותית השנה בשימוש בכדורים נוגדי דיכאון ובכדורי שינה. "המגמה  מובהקת ומטרידה שכן קל מאוד להשיג אותם, פשוט מאוד ליטול אותם והם משתלטים על כל חלקה טובה", אומר אמסלם. "התמכרות נוספת ונפוצה לאחרונה בעיקר בגילים הצעירים היא התמכרות לפורנוגרפיה ולסמי פיצוציות וקנאביס שתמיד היו כאן, אבל בשנה האחרונה השתלטו על כל חלקה טובה, והגיעו כמעט לכל בית בישראל. גם אלכוהול הפך להיות נוכח בחייהם של ישראלים רבים, שמדווחים לנו שמאז הקורונה הם לא יכולים לפתוח את היום בלי משקה חזק, משהו שמעולם לא עשו לפני כן". הסובלים העיקריים מההתמכרויות האלה הם החבר'ה הצעירים שאת סדר היום שלהם ודרך החיים שלהם הם חוו בעיקר מול זומים כשהיו סגורים בבתים בתקופת הקורונה, וזה כל מה שהם בעצם זוכרים".

ומה לגבי כושר, שופינג אונליין - שני דברים שרבים החלו לאמץ בתקופה הזו?
"בתקופת הקורונה והסגרים, השהייה הממושכת בבית יצרה תחושת מחנק ומתח. היציאה לצורך כושר הייתה מותרת ואפשרה פורקן של לחץ באופן חיובי. יחד עם זאת הגבול בין ספורט במינון בריא לבין התמכרות לספורט הוא לפעמים דק. במקביל, הישיבה מול מסך בו כל העולם פרוש בפנינו פתחה נתיב מילוט וירטואלי. השגת ריגוש דרך קניה ברשת גם היא סייעה להפיג מתח. התמכרות נבנית בהדרגה ובשקט. המתמכר לא מרגיש ולא מזהה את המעבר מפעילות מהנה לפעילות שמטרתה לברוח מהמציאות, לפתור קושי רגשי. זהו המעבר מלקנות כדי לחיות, ללחיות כדי לקנות", אומרת ריבלין. 

הסיבות העיקריות להתמכרות: רצון להיות שייך ושעמום

לא פלא שמרבית ההתמכרויות הללו פוגעות ופוגשות בעיקר את הנוער הצעיר. אמסלם עצמו, מכור לשעבר, יודע לומר כי אחד הטריגרים הכי חזקים להתמכרויות טמון ברצון להיות שייך. הטריגר השני הוא שעמום. "זה מאפיין מאוד נוער צעיר שרוצה להרגיש שייך לקהילה מסוימת, גם אם היא לא חיובית עבורו, ויתרה מזאת – נוער שחש שעמום יטה לחש את הריגושים במקומות לא שגרתיים, וייפול מהר מאוד לתוך תהום מסוכנת. צריך מאוד לשים לב לנוער הזה, שלפעמים פונה אל השימוש בסם, באלכוהול או בפורנוגרפיה למשל, כשהוא מנסה להדחיק רגשות או תחושות אחרות שהוא חווה כמו למשל בדידות, עצב, מצוקה שבאה לידי ביטוי בהדחקה לטובת ריגושים זמינים". מדגיש אמיר.

עצם העובדה שאתה מכיר בבעיה שאתה נמצא בה – מעניקה לך 50% מהדרך להחלמה, אך לא תמיד מספיקה הידיעה, אלא מה אדם עושה עם התובנה הזו. לעתים, היא מובילה לדבר ההפוך. "יש לא מעט שמרגישים שהם בבעיה ואין אף אחד שיכול לעזור לי להחזיר לעצמי את המסלול הנכון של החיים - מה שעלול לגרום להרס עצמי".

מדוע הקורונה הייתה טריגר רציני לעלייה בהתמכרויות?

"התמכרות היא הפרעה התנהגותית שהופכת לחלק מהחיים, חלק מסדר היום והיא מאופיינת בהתנהגות כפייתית ולעתים טורדנית", אומרת ריבלין. "בני נוער מצאו את עצמם בתקופה קריטית של ההתפתחות ובניית האישיות כשהם מנותקים מחברת בני גילם. החיבור החברתי לקבוצת השווים נחשב למשאב קריטי בהתפתחות הזהות ועיצוב האישיות בגיל ההתבגרות. הלמידה מול המסך יצרה חיץ וניתוק. המתבגר בחברת עצמו חשוף יותר לקשיים רגשיים. יש הפחתה בפעולות מפיגות מתח, בילוי בצוותא שמשחרר ומעניק הנאה, תחושת ערך ושייכות. התוצאה: עלייה במספר הדיווחים העצמיים על התמכרות למסכים. כיום ניתן גם להמר דרך הרשת בקלות וללא השקעה כספית. הריגוש והפנטזיה על זכייה אפשרית הכרוכים בהימור ממכרים ביותר ומפיגים לרגע רגשות כמו פחד או בדידות".

מה הם הסימנים להתמכרות?

ריבלין מונה כמה סימנים שחשוב לשים עליהם את הדעת:

  1. התעסקות ועיסוק רב במושא ההתמכרות
    את/ה עסוק/ה במחשבה על הסם / הבילוי מול מסך/ השתייה וכו'. חלק ניכר מיומך עובר במחשבות על הרגע בו תוכל לשקוע בריטואל הקבוע.

  2. הנאה מהמחשבה והציפיה
    קיימת הנאה מעצם המחשבה והכמיהה לטקס הכרוך בהתנהגות ההתמכרותית. לעתים הנאה זו גוברת על ההנאה שבריטואל עצמו.

  3. יחס הסביבה
    חברים או משפחה מעירים לך על ההתנהגות אך הדבר אינו משפיע באופן מעשי או מקדם שינוי.

  4. אתם לא מצליחים להפסיק
    קיים רצון להפסיק אך לצדו גם קושי רב להימנע מההתנהגות המתמכרת (עישון, ישיבה ממושכת מול המסך וכד') לעניין זה מתלווה לעתים גם תחושה מרה של כישלון וחוסר אונים אותם לא תמיד יש עם מי לחלוק.

  5. דחיית מטלות ושכחה
    ההתנהגות ההתמכרותית גורמת לשכחה של התחייבויות או דחיית מטלות, ויתור על אכילה או צרכים בסיסיים אחרים, ויתור על בילויים חברתיים.

  6. הכחשה
    את/ה מכחיש/ה את קיומה של הבעיה בפני אחרים. לעתים קיים ניסיון למזער את חומרת הבעיה או להסביר את ההיגיון בהתנהגות המתמכרת

  7. תחושה של שעמום וחוסר שייכות
    במצבים חברתיים / בינאישיים/ אישיים בהם בעבר היתה תחושה של הנאה, שייכות או משמעות

  8. הסלמה/ סבילות
    התרגלות למינון מסוים מייצרת סבילות, כלומר צורך בהגברת תכיפות וכמות הסם או ההתנהגות המתמכרת. לדוגמא: שימוש בקנאביס המוגבל לשעות הערב הופך לשימוש גם בשעות אחרות.

אם את/ה עונה על חלק מהקריטריונים האלה, יתכן שיש צורך בטיפול מקצועי.

מה ניתן לעשות?

  1. שיתוף
    מצאו אדם (איש מקצוע או חבר/ה) שאתם יכולים לסמוך עליהם ושתפו בקושי. זהו צעד שיאפשר לכם להודות בקיומה של הבעיה ויקל על נטל הסוד, ההכחשה וההסתרה. ההכחשה מנציחה ומעמיקה את הבעיה, החשיפה באור יום מאפשרת שינוי. הודאה בפני אדם נוסף היא צעד ראשון חשוב.
  2. גלו פתיחות
    יש לגלות פתיחות לתהליך של שינוי ולראות בו שביל להתפתחות וצמיחה. מה שנקרא: "להשאיר ראש פתוח" ולשים את ההסתייגויות בצד ולהסכים שלא לדעת ולא להיות בשליטה מלאה. להתמסר לדרך כדי לאפשר למידה והיזכרות במיומנויות רגשיות ותפקודיות שהוזנחו.
  3. נכונות
    שינוי כרוך במגע עם רגשות שונים. ההתמכרות היא ביסודה מנוס מרגשות של סבל וכאב. הדרך חזרה כרוכה במגע איתם. נכונות לתהליך כזה, יחד עם פנייה לאיש מקצוע מומחה להתמכרויות, יכולות להוות פתח לבניית מרחב של חמלה וקבלה ויאפשר מסע מרפא ומעצים. הטיפול בהתמכרות דורש מומחיות ספציפית, לא כל איש טיפול מתאים לסוג טיפול זה, יש לברר עם המטפל הכשרה וניסיון מתאימים.
  4. בכל עיר קיימת יחידה לטיפול בהתמכרויות
    הפנייה למרכזי טיפול פרטיים היא יקרה מאוד ולא תמיד מדובר במקומות מפוקחים מקצועית. כך שחשוב לדעת שלא תמיד היקר הוא הטוב. השינוי כרוך בעיקר בנכונות של הפונה לטיפול. המדינה מספקת באמצעות היחידות העירוניות מענה מקצועי ורחב בעלות סמלית. יחידות אלה מעניקות תהליך של אבחון והפנייה למסלול הטיפולי המתאים ביותר לכל מקרה ומקרה.
  5. מכורים אנונימיים
    בדף אן. איי. ישראל ניתן לראות את הפריסה הארצית של קבוצות מכורים אנונימיים המיועדות להתמכרויות השונות. A הוא ארגון כלל עולמי של קבוצות לעזרה עצמית של מכורים המבוסס על עקרונות שנים עשר הצעדים.