סניפים רבים של מקדונלדס ברחבי העולם כבר מזמן הבינו שמשתלם להם להיות פתוחים בשעות הלילה המאוחרות –שעות שבהן צעירים, אחרי לילה מרובה אלכוהול אוהבים לממש את החשק העז לאוכל מטוגן ושומני. הבעיה היא, שהרשת נאלצת להתמודד עם לא מעט אנשים שתויים המתפרעים בסניפים. הפתרון שהם מצאו? להשמיע מוזיקה קלאסית, כמו הורים שמשמיעים בייבי בטהובן לתינוקם. ומה פסיכולוגים אומרים על זה? למרבה ההפתעה, הם תומכים.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

דווח לאחרונה באוסטרליה כי סניפים מסוימים של מקדונלדס החלו להשמיע באך בשעות המאוחרות, במטרה להרגיע מהומות שעלולות להיווצר בין שיכורים. הסניפים במקדונלדס שנקטו בגישה הזאת מצטרפים לסניפים אחרים באנגליה ובסקוטלנד שגם משתמשים בשיטה זו – שנוחלת הצלחה רבה.

בסניף של מקדונלדס בגלזגו, שנאלץ להתקשר למשטרה לא פחות מ-200 פעם ב-14 חודשים בלבד, המנהלים החלו לנגן מיקס של מוזיקה קלאסית, הכולל יצירות תזמורת ויצירות פסנתר.

שיטה זו של שימוש במוזיקה קלאסית כדי למנוע התקוטטות בין שיכורים אמנם עדיין לא אומצה על ידי הרשת באופן גלובלי, אך מחקרים מוכיחים שמדובר בטכניקה יעילה למדי.

מחקרים רבים מראים שיצירות קלאסיות, כמו אלו של מוצארט מרגיעות את המוח. מחקר משנת 2015 שפורסם בכתב העת PeerJ, מצא כי אנשים שהאזינו לקונצרט כינורות של מוצארט שאורכו 20 דקות – חוו שינויים גנטיים. סריקות מוח הראו כי האזנה למוזיקה לא רק מעודדת הפרשה של דופמין, אלא גם מפעילה את הגנים שקשורים למוליכים עצביים המשפיעים על יכולת הלמידה והזיכרון.

עוד ב-mako בריאות
>> חשבה שזה יובש בעיניים ומה שגילו זעזע את כולם
>> עזבו פג תוקף: עד מתי אפשר לאכול את זה?
>> זה האגוז שאתם חייבים לשלב בתפריט שלכם

מחקר משנת 2007 שבמהלכו נעשה מיפוי מוח – גילה כי יצירות קלאסיות שמקוטלגות כ"שירים שמחים" אכן עוררו תהליך רגשי הקשור לאושר. כאשר המתנדבים במחקר האזינו לשירים כמו ואלס "הדנובה הכחולה" של יוהאן שטראוס או שיר מתוך האופרה "כרמן" של ז'ורז' ביזה, סריקות ה-MRI הראו פעילות מוגברת באזורים במוח הקשורים לחוויות מספקות, עיבוד רגשי ויכולת ההקשבה.

מחקרים אחרים הראו שמוזיקה קלאסית אינה משפיעה רק על המוח. במחקר שנעשה בשנת 2004, חוקרים מאוניברסיטת סן דייגו מדדו לחץ דם של מתנדבים בזמן שהאזינו למוזיקה קלאסית, ג'אז ופופ. מבין כל הז'אנרים, מוזיקה קלאסית הייתה היחידה שבאופן משמעותי הורידה את לחץ הדם הסיסטולי (הלחץ בעורקים כאשר חדרי הלב מתכווצים). זה רמז לחוקרים כי מוזיקה קלאסית עשויה לסייע למטופלים המתאוששים מבעיות לב וכלי דם.

ההשפעה הפיזיולוגית והפסיכולוגית של מוזיקה על בני אדם היא לא עניין חדש בתחום המדע. מדענים טענו כי מוזיקה שימשה באופן עקבי כלי המפעיל את מערכת התגמול במוח. מחקר משנת 2016 חיזק טענה זו והראה כי מוזיקה מפעילה את מרכז העונג במוח, אותו אחד שמופעל בזמן קיום יחסי מין ושימוש בסמים. 

via GIPHY