ביום רביעי שעבר יצאה הודעה רשמית כי כריס קורנל, 52, זמר וסולנה לשעבר של להקת סאונדגרדן התאבד בתלייה והותיר אחריו אישה ושלושה ילדים בגילאי 16, 12 ו-11. משפחתו טוענת שקורנל כלל לא רצה להתאבד, אלא תרופה נגד חרדה שנטל היא שהובילה להתאבדותו.

כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

"ללא תוצאות בדיקת רעלים בדם, איננו יודעים עדיין מה קרה לכריס – והאם חומרים מסוימים תרמו למותו", הצהיר עורך הדין של משפחת קורנל. לפי הצהרת המשפחה, כריס היה מכור לסמים בעבר וכחלק מהשיקום שלו נטל תרופה בשם לוריבן. לטענתם, ייתכן שהוא נטל יותר מהמינון המומלץ. משפחתו מאמינה כי ככל הנראה שכריס לא היה מודע למה שהוא עושה כשהוא התאבד ושייתכן כי סמים או חומרים אחרים השפיעו עליו.

אשתו של קורנל, ויקי, ציינה כי רק שעות ספורות לפני מותו, דיברו השניים על תכניותיהם ליום הזיכרון האמריקאי. "אני יודעת שהוא אהב את הילדים שלנו ושהוא לא היה פוגע בהם יל ידי לקיחת חייו".

ויקי סיפרה כי כאשר דיברה עם קורנל בטלפון זמן קצר לפני שהתאבד, דיבורו נשמע מבולבל. "כשהוא אמר לי שייתכן שנטל לוריבן אחד יותר מדי, יצרתי קשר עם אנשי הביטחון וביקשתי שיבדקו שהוא בסדר", אמרה.

לוריבן, שבארה"ב שמה המסחרי הוא אטיבן (Ativan), היא תרופה פסיכיאטרית ממשפחת הבנזודיאזפינים. "תרופה זו נפוצה ביותר והיא ניתנת למיליוני מטופלים מדי שנה", אומר ד"ר אשר סיימון, מרצה בכיר לפסיכיאטריה בבית החולים מאונט סיני בניו יורק ל-Health.com (ד"ר סיימון לא טיפל בקורנל).

מדובר בתרופה שפועלת על ידי דיכוי מערכת העצבים וניתנת למטופלים הסובלים מחרדה או מהפרעות שינה. במרבית המקרים, התרופה ניתנת לטווח זמן קצר כדי לטפל בחרדה ולרוב יעילה לאנשים הסובלים מדיכאון. ד"ר סיימון טוען כי התרופה פועלת במהירות ולכן היא ניתנת במקרים רבים לאנשים הסובלים מחרדת טיסות או מביקור אצל רופא השיניים.

עוד ב-mako בריאות
>> אמיתי לגמרי: האימון הזה מצעיר ב-10 שנים
>> נמצא כשל חמור בפיקוח על חומרי הדברה במזון
>> דירוג: הלחמים הטובים והגרועים ביותר שיש

האם תרופת מרשם יכולה לגרום למחשבות אובדניות?

אז מה קורה כשלוקחים אחד יותר מדי? לפי ד"ר סיימון – לא הרבה. "כמובן שלא מומלץ לקחת יותר ממה שכתוב במרשם, אבל אחד או שניים יותר לרוב לא יגרמו לבעיה". מה כן מסוכן? מינונים גבוהים יותר משני כדורים או שילוב התרופה עם אלכוהול.

האם לוריבן יכולה לגרום למחשבות אובדניות? ובכן, לפי העלון לצרכן כן, אך בסבירות ששכיחותה אינה ידועה. בעלון לצרכן מפורטות תופעות לוואי רבות שנכנסות לקטגוריות שונות; שכיחות, אינן שכיחות, נדירות, נדירות מאוד ותופעות לוואי ששכיחותן אינה ידועה. תחת הקטגוריה האחרונה מציינים בין היתר כי עשויים להופיע רגשות מוקצנים, מחשבות אובדניות או ניסיונות התאבדות, אובדן תחושת המציאות והזיות. 

 על פי ד"ר סיימון, יש סיכוי נמוך יותר שלוריבן יגרום לאדם לא אובדני לחשוב על התאבדות. "מקרי התאבדות רבים מתרחשים בזמן של חרדה אקוטית, לכן אם התרופה מטפלת בחרדה – היא יכולה למנוע התאבדויות. אך זה מאוד לא סביר שהתרופה לבדה תגרום למחשבות אובדניות".

אולם, תיתכן גם השפעה שלילית לתרופה. "אצל אדם שכבר סובל מדיכאון ובעל מחשבות אובדניות, זה יכול לשבש את כושר השיפוט שלו – ואם אדם מתכוון להרוג את עצמו, התרופה עשויה לשבש את המעצורים שלהם ולגרום להם להתנהג בהתאם לדחפים שלהם", מסביר סיימון.  

מתברר כי מדובר בסיכון נפוץ כאשר נוטלים תרופות נגד חרדה או נוגדי דיכאון ובהתאם לכך – תרופות אלו מזהירות בעלון לצרכן מפני תופעות הלוואי האפשריות, שכוללות בין היתר החמרה של דיכאון ומחשבות אובדניות. לכן, חשוב שרופאים ידעו לאבחן כראוי את מטופליהם ויוודאו כי הם מקבלים מרשם לתרופה המתאימה ביותר להפרעה שלהם – ולא רק לתסמינים המופיעים לטווח קצר. ראוי לציין כי תרופות כמו לוריבן עשויות להיות ממכרות ויש להביא בחשבון היסטוריה של התמכרות לסמים. ייתכן שזה היה גורם שהשפיע על התאבדותו של קורנל, שהיה מכור לסמים בעברו.