מאז בחירתו של טראמפ לנשיאות ארה"ב, נשים אמריקאיות רבות החלו לחשוש משינויים מהותיים בגישה לאמצעים למניעת היריון. הבהלה היא לא לחינם - במהלך הקמפיין שלו, הצהיר טראמפ כי הוא מתכנן לקצץ במימון של הפדרציה האמריקאית להורות מתוכננת, יגביל את זכויות ההפלה, ואף איים לבטל את חוק הגנת החולה וטיפול בר השגה, הידוע בכינויו "אובמה-קר", שבמסגרתו נשים נהנות מהנחה במחירי אמצעי המניעה.

 >> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

הדאגה לזכויות נשים להפלה ולאמצעי מניעה הייתה כל כך חמורה, שהפדרציה האמריקאית להורות מתוכננת דיווחה כי מאז פרסום תוצאות הבחירות התקבלו לא פחות מ-80 אלף תרומות מכל רחבי ארה"ב. המפורסמות שבהן היא הזמרת וכוכבת הפופ קייטי פרי, תומכת קלינטון נלהבת שעל פי הדיווחים תרמה 10 אלף דולר לפדרציה, והצהירה כי התרומה שלה היא "למען הנערה שהייתי, שביקרה מספר פעמים בקליניקות של הקונפדרציה להורות מתוכננת בסנטה ברברה ובלוס אנג'לס, כדי לחנך את עצמי על הבריאות המינית שלי, נושא שלא היה לי כמעט כלל מידע עליו, מאחר שגדלתי בסביבה מגוננת".

קייטי פרי (צילום: Gettyimages IL, getty images)
גם קייטי חלק מהמאבק: תרמה 10 אלף דולר לפדרציה להורות מתוכננת | צילום: Gettyimages IL, getty images

גורמים מהפדרציה להורות מתוכננת טוענים כי בכירים בארגון מביעים דאגה רבה לגבי השפעת נשיאות טראמפ על הגישה של נשים לאמצעי מניעה ולהפלות ברחבי ארה"ב. כל עוד רפובליקנים שולטים בקונגרס האמריקאי, ייתכן מאוד כי יהיה להם קל יותר לחוקק חוקים נגד מימון של הפדרציה להורות מתוכננת – ובכך למנוע מנשים גישה לאמצעי מניעה.

שיא בביקוש לאמצעי מניעה ארוכי טווח 

הבהלה הכללית גרמה גם לשיא בביקוש לאמצעי מניעה ארוכי טווח ולהתקן תוך רחמי, כך מדווחת הפדרציה להורות מתוכננת. בכל רחבי האינטרנט ניתן לראות סימנים לדאגה כללית של נשים בארה"ב כלפי עתידן. בטוויטר אישה אחת כתבה "תשיגו התקן תוך רחמי במהירות האפשרית! טראמפ ביקש לערער על חוק הגנת החולה, שמאפשר גישה קלה לאמצעי מניעת היריון". אישה אחרת כתבה "מנסה למצוא דרך לאגור גלולות למניעת היריון כדי שאצליח לעבור את ארבע השנים הבאות, למקרה שטראמפ ייקח את זה ממני".



עוד ב-mako בריאות:
>> נחשף: למה אורגזמה כל כך מענגת?
>> לא תאמינו איך אפשר להשמיד פטריה וגינאלית
>> מה מזוהם יותר: האסלה או הטלפון הנייד שלכם?

אז מה זה בכלל התקן תוך רחמי?

"התקן תוך רחמי זה שם כולל להתקנים קטנים וגמישים מפלסטיק שהרופא מתקין לאישה במרפאה לתוך חלל הרחם", מסבירה ד"ר רונית אלמוג, רופאת נשים בכירה באיכילוב. "מדובר באמצעי מניעה שעובד כמו גוף זר בתוך חלל הרחם ויוצר מעין תגובה דלקתית מקומית ומונע השרשה של היריון".

קיימים שני סוגים עיקריים של התקנים תוך רחמיים: "סוג אחד זה התקני נחושת שאינם מפרישים הורמונים וסוג שני זה התקנים שמפרישים הורמון מקומי בתוך חלל הרחם שנקרא פרוגסטרון. ההתקנים טובים לחמש שנים, מונעים היריון ביעילות מאוד גבוהה של 99 אחוזים ומתאים גם לנשים שטרם ילדו", אומרת ד"ר אלמוג.

"ההתקן ללא ההורמון עלול בחלק מהנשים לגרום לווסת להיות מעט יותר כבדה או ממושכת. לכן, נשים עם ווסתות כבדות ייבחרו בדרך כלל בהתקן שמפריש פרוגסטרון וגורם לרירית הרחם להיות דקה ולכן מפחית את הדימום בצורה משמעותית ואף לחלק מהנשים לא יהיה דימום ווסתי כלל". לאחרונה יצא התקן תוך רחמי חדש, המיועד במיוחד לנערות. "מדובר בהתקן שמפריש הורמון אבל הוא קטן בקוטרו וטוב לשלוש שנים. הוא מתאים לנשים שטרם ילדו ולנערות, שלהן רחם קטן יותר". ד"ר אלמוג טוענת שהיום ישנה עליה בשימוש בהתקן תוך רחמי בישראל. "עד היום, זה היה נפוץ בעיקר אצל נשים שכבר ילדו וסיימו את התכנון המשפחתי אבל היום יש עליה בקרב נשים צעירות, שמעוניינות באמצעי מניעה שלא מצריך מהן נטילה יומיומית".

ד"ר אן דיוויס, רופאת נשים מניו יורק, סיפרה למגזין פיפל שכבר בבוקר שאחרי הבחירות התקבלו במרפאתה פניות רבות מנשים מודאגות שרצו לקבוע תורים לקבלת התקן תוך רחמי, מתוך חשש שהן יאבדו את הכיסוי הרפואי לאחר שטראמפ ייקח את העניינים לידיים. היא טוענת כי נשים בחדר המתנה ישבו ובכו. "נשים נראו מודאגות ועצובות ברמה שאף פעם לא ראיתי. הן היו בלחץ פיזי".

עד כה, טראמפ העביר מסרים סותרים בנוגע לעמדתו על הפלות יזומות. במרץ הוא טען שנשים שמסיימות היריונות צריכות להיענש ולאחר מכן הביע הסתייגות מאמירה זו. מצד שני, סגנו של טראמפ, מושל אינדיאנה מייק פנס, הוא אחד המתנגדים הגדולים להפלות מלאכותיות שאף דחק בקונגרס האמריקאי להפסיק את המימון לפדרציה להורות מתוכננת. אך בהתחשב שבראיונותיו לאחר הבחירות מראה טראמפ ריכוך בעמדותיו, אולי יש עוד תקווה.

אנו מקוות שטראמפ יספיק לשנות את דעתו השלילית על אמצעי המניעה, לפני שנשים בארה"ב יסכנו את חייהן בהפלות יזומות בלתי חוקיות - כמו שיטת הקולבים הידועה, שנשים רבות נאלצו להשתמש בה בשנות ה-50 וה-60, בטרם הפכה ההפלה המלאכותית לחוקית בארה"ב. 

>> לוקחת גלולות? יש מצב שתישארי רווקה