בימים אלה מתמודדת יבשת אירופה עם תחלואה משמעותית בסרטן. לפי הדיווח של הגרדיאן הבריטי, מעל מיליון אבחנות של המחלה הוחמצו במהלך המגפה. "ההשפעה של הקורונה וההתמקדות בנגיף חשפו פרצות במערכות הבריאות ופגעו בחקר הסרטן ברחבי היבשת. אם העניין לא יטופל בהקדם אנחנו עשויים להתמודד עם רגרסיה חמורה", אמרו מומחי בריאות ומדענים מובילים.

"ישנן עדויות מצטברות לכך ששיעור גבוה יותר מהחולים מאובחנים עם שלבי סרטן מאוחרים יותר בהשוואה לשיעורי טרום מגיפה, כתוצאה מעיכובים משמעותיים באבחון ובטיפול בסרטן",  אומרים מומחים לאתר "The Lancet Oncology ". "נושאים אלה בסופו של דבר יפגעו בהישרדות ויובילו לירידה באיכות החיים של אירופאים רבים המתמודדים עם סרטן".

בדוח שניתח נתונים נמצא כי במרפאות נתקלו ב-1.5 מיליון פחות חולים עם סרטן בשנה הראשונה של המגיפה לעומת התקופה שלפניה, ואחד מכל שני חולים עם סרטן לא זכה לעבור ניתוח או לקבל טיפול כימותרפיה בזמן. כ-100 מיליון בדיקות הוחמצו, וכאמור, ההערכה היא שלמיליון אזרחים אירופאים עלולים להיות סרטן לא מאובחן כתוצאה מהפיגור. עוד מצוין בדוח כי גם פלישת רוסיה לאוקראינה מייצגת אתגר ענק נוסף לחקר הסרטן באירופה. זאת משום שרוסיה ואוקראינה הן שתיים מהתורמות הגדולות ביותר לחקר הסרטן הקליני בעולם.         

"ראינו השפעה מצמררת על חקר הסרטן, עם סגירת המעבדות והניסויים הקליניים שעוכבו או בוטלו בגל המגיפה הראשון", אומר אמר פרופ' מארק לולר, מאוניברסיטת קווינס בבלפסט. "אנחנו מודאגים שאירופה הולכת לקראת מגפת סרטן בעשור הבא אם מערכות בריאות הסרטן וחקר הסרטן לא יקבלו עדיפות דחופה".

זקן חולה בבית החולים (אילוסטרציה: סאלי פאראג, shutterstock)
"סרטן הוא מחלה שלרוב תלויה בגיל" | אילוסטרציה: סאלי פאראג, shutterstock

"האוכלוסייה הבוגרת היא גם זו שהכי חששה לצאת מהבית בתחילת המגפה"

"בעולם מאובחנים מידי שנה כ-20 מיליון מקרים חדשים של סרטן", מציין פרופ' סיריל כהן, ראש המעבדה לאימונותרפיה ב"אוניברסיטת בר אילן", שמכהן גם כנשיא "הארגון הישראלי לחקר הסרטן". "הנתונים שמגיעים מאירופה בהחלט מטרידים משום שמדובר במספר משמעותי של חולים שיכלו להיות מאובחנים בזמן או לקבל טיפול טוב יותר. אין ספק שלסגר שנכפה עלינו בחסות הקורונה היו השלכות חמורות, אבל צריך לזכור שגם הקורונה היא מגפה שבתחילתה גבתה מחיר כבד של תמותה ומחלה קשה".

נקודה מעניינת נוספת שמעלה פרופ' כהן קשורה לקהל היעד המשמעותי שסובל מסרטן באופן סטטיסטי. "סרטן היא מחלה שלרוב תלויה בגיל – ככל שאנחנו מתבגרים הסיכוי שלנו לסבול ממנה עולה. חשוב לציין שהאוכלוסייה הבוגרת היא גם זו שהכי חששה לצאת מהבית בתחילת המגפה, עם או בלי קשר לסגרים שהיו. כך למעשה נוצר מצב שבו אנשים דוחים בדיקות, לא מגיעים למרפאות ולבתי חולים ולעיתים מפספסים אבחון קריטי שיכול לעלות להם בחייהם בשלב מאוחר יותר. אגב, לא רק סרטן פספסו – גם שבץ ומחלות אחרות שמחייבות בדיקות שגרתיות".