טכנולוגיית הצילום באמצעות קרני הרנטגן התגלתה בשנת 1895, סרט הצילום הצבעוני הראשון הוצג לראשונה בשנת 1935 ורק עכשיו, 83 שנה מאוחר יותר, הצליח המדע לשלב בין השניים ולהציג לראשונה בהיסטוריה צילומי רנטגן בצבעים חיים.

חברה ניו זילנדית בשם Mars Bioimaging הציגה צילומי רנטגן צבעוניים של רגל, שבהם ניתן לראות בשר ועצמות בצורה שקופה והיפר ריאליסטית. בגיף שהופק מהצילומים ניתן לראות את כל חלקי הקרסול, החל מהעצם, דרך רקמת השריר ועד שכבת השומן שמכסה את העקב ומגנה עליו מבפנים. תמונה נוספת חושפת צילומי רנטגן צבעוניים של מפרק כף יד, שבהם ניתן לראות יותר שכבות שריר ואדומות פחות עצמות שנראות לעין, כמו גם שכבת שומן דקיקה במיוחד וכמובן, שעון.

רנטגן בצבע גיף2 (צילום: Mars Bioimaging)
רנטגן של קרסול | צילום: Mars Bioimaging

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

חשוב לציין שלא מדובר בצילומי רנטגן בצבעים "אמיתיים", אלא למעשה בצבעים ששוחזרו על ידי תוכנת מחשב אשר מודדת אורכים שונים של גלי רנטגן כאשר הם עוברים דרך חומרים שונים, כך אומרים ממציאי החיישנים הטכנולוגיים הללו למגזין IEEE Transactions ובאתר הרשמי. לפיכך, לא מדובר בקרני רנטגן אדומות "אמיתיות" או לבנות "אמיתיות", שכן הטכנאים משייכים בעצמם צבעים שונים לחלקים שונים בגוף.

כדי להבחין באופן יעיל בין שרירים, שומן ועצמות, חברת Mars Bioimaging פיתחה חיישנים שמסוגלים להיטמע בתוך סורקי טומוגרפיה ממושבת (כלומר, סריקות CT, שמבוססות על מתקנים של קרני רנטגן מעגליות שמפיקים תמונות תלת ממדיות), והם מסוגלים להפיק תמונות מאוד מדויקות לגבי אורכי הגלים של פוטונים אינדיבידואליים של קרני רנטגן החודרים ומשתקפים חזרה מרקמות אנושיות.

רנטגן בצבע גיף1 (צילום: Mars Bioimaging)
סריקות רב שכבתיות מדויקות כאלו יכולות לאפשר דיוק רב יותר במחקרים רפואיים. | צילום: Mars Bioimaging

מכשיר הרנטגן מחליט בעצמו אילו כימיקלים מרכיבים את הרקמה, באמצעות זיהוי אורכי הגלים שנעלמים לאחר שהם עוברים בחלק מסוים של הרקמה, ואז משתמש באינפורמציה הזו כדי להבין באיזו רקמה מדובר. טכנולוגיית ספירת הפוטונים הזו פותחה במקור כחלק משיתוף פעולה עם הארגון האירופי למחקר גרעיני (CERN), המפעיל את מאיץ החלקיקים הגדול בעולם.

עוד ב-mako בריאות:

>> עשתה פדיקור דגים - ואז קרה הדבר המחריד הזה
>> אתר בחו"ל מוכר ערכות התאבדות והישראלים קונים
>> הדיאטה שמאפשרת לכם לאכול מה שאתם רוצים

על ידי התאמה של הסריקות הללו עם מידע לגבי אינטראקציה של תרכובות כימיות שונות עם קרני רנטגן, הצליחו המפתחים להבחין בין תרכובות שונות של סריקות רנטגן. וכאמור, על מנת להפיק את התמונות הצבעוניות הללו של רקמות אדם חיות, הם תכנתו את המחשב לצבוע תרכובות שונות של שומן, עצם ושריר בצבעים שונים.

היתרון בסריקות הרנטגן הצבעוניות הללו הוא לא (רק) להפיק תמונות מרהיבות, אלא לעמוד על הדיוק במידע הכימי של האובייקטים שמופיעים בסריקה. סריקות רב שכבתיות מדויקות כאלו יכולות לאפשר דיוק רב יותר במחקרים רפואיים.