ביום שבת האחרון (8 ביולי), הכריזו הרשויות בפרו על מצב חירום סניטרי ארצי של 90 יום, בשל הגידול החריג במקרי תסמונת גיליאן-ברה(Guillain-Barré) , הפרעה נדירה שגורמת למערכת החיסון לתקוף את מערכת העצבים ההיקפית, ומובילה לחולשת שרירים ולעיתים לשיתוק. עד כה אותרה התסמונת ב-18 מתוך 24 המחוזות במדינה, ובאחד מהם אף תועד מקרה מוות בעקבותיה. לנוכח המצב המטריד, תקצה המדינה כ-3.27 מיליון דולר לשיפור הטיפול בחולים, איתור מקרים חדשים ועוד.

פרופ' סיריל כהן, ראש המעבדה לאימונותרפיה באוניברסיטת בר-אילן, מציין כי גיליאן-ברה היא הפרעה נדירה שאף עלולה להוביל לצורך בהנשמה ולמוות של החולה. לדבריו, הסיבה להתפרצותה אינה ידועה. "אומנם לא ברור לחלוטין מהם הגורמים לתסמונת, אך ברוב המקרים נראה שמדובר למעשה בביטוי מאוחר של מערכת החיסון לנגיף מסוים. בחלק מסוים ייתכן שמדובר בתגובה מאוחרת לחיידק. לעיתים הביטוי כה מאוחר, והוא מתרחש בגוף גם לאחר חצי שנה מההחלמה".

מכיוון שמדובר בתסמונת מאוד נדירה, לדבריו, קשה לספק הסבר לכך שהיא מתפרצת דווקא בפרו כעת. "זה בהחלט מעניין – אנחנו לא נתקלים הרבה בתסמונת הזאת, ועכשיו רואים הצטברות של מקרים בפרו, שם אגב נרשמה התפרצות נוספת במאי-יולי 2019, עם 683 מקרים".

החדשות הטובות, לדברי פרופ' כהן, הן שאם מזהים את המצב הזה בזמן לרוב אפשר לטפל בו. עם זאת, במדינות פחות מפותחות כמו פרו, ייתכן קושי. "זה מטריד גם מפני שמדובר באזור פחות מפותח ולכן קיים חשש שמערכת הבריאות באזור תתמודד עם אתגר ועם מחסור במשאבים נחוצים. באופן כללי, הטיפול שניתן במצבים כאלה כולל סינון הנוגדנים 'הרעים' מהפלזמה או הזרקת נוגדנים שאמורים לנטרל את הדלקת. מדובר בטיפולי דם שזמינים בארץ למשל".

מגיפת קורונה בסין  (צילום: AsiaVision, shutterstock)
גם קורונה היא גורם מוכר לתסמונת | צילום: AsiaVision, shutterstock

האם יש קשר לקורונה?

"באופן תאורטי, ידוע כי חלק מחולי הקורונה פיתחו את התסמונת, כך שבהחלט יכול להיות קשר. עם זאת, עדיין לא הוכח כרגע שיש לה קשר להתפרצות הנוכחית. אגב, ידוע שחיסון שפעת מצמצם את הסיכוי לחלות בתסמונת כתוצאה מסיבוך של המחלה".

האם יש חשש מביקור באזור?

"כרגע לא ידוע לי על הנחיות רשמיות לטסים, אבל בהחלט כדאי להמשיך לעקוב ולהתעדכן בדיווחים מפרו".