מאמר שפורסם לפני כשבועיים במגזין הרפואי "VERY WELL HEALTH", מצא קשר בין אכילה משקית פופקורן המיועדת לשימוש במיקרו לבין סרטן ומחלות שונות לרבות מחלות בדרכי הנשימה. לפי המצוין, "הקשר הפוטנציאלי בין פופקורן במיקרוגל לסרטן, נובע מהכימיקלים שנמצאים בשקיות הפופקורן, ה- PFAS העמידים לשומן, מה שהופך אותם לאידיאליים למניעת חלחול שמן דרך שקיות פופקורן. הבעיה איתם היא שהם מתפרקים לחומצה בשם PFOA - כימיקל שעל פי החשד גורם לסרטן".

עוד מזהיר המאמר שאם החומרים הרעילים מצויים בשקית בכמות גבוהה, על פי ארגוני הבריאות, עלולה להיגרם תופעה המכונה "פופקורן ריאות" – מונח שטבעו חוקרים בארה"ב, לאחר שמספר עובדי מפעל לייצור פופקורן אכלו כמות גדולה של פופקורן משקית - וחלו. "מדובר במצב נדיר שגורם להצטלקות הריאות ולצמצום מעברי האוויר, מה שעלול להתבטא בתופעות כגון: שיעול, צפצופים וקוצר נשימה, הדומים לתסמינים של מחלת ריאות חסימתית כרונית (COPD) העלולים אף להוביל לכשל נשימתי".

במאמר אף צוין כי ארגוני בריאות בארה"ב מדווחים כי ה-PFAS בשקית הפופקורן ובמוצרי תעשייה רבים, הוצאו בהדרגה ואינם מיוצרים עוד בארצות הברית. עם זאת, הם עדיין מיוצרים במדינות אחרות וממשיכים להופיע במספר מוצרי צריכה המיובאים לארה"ב.

קבוצת חומרים מסוכנת שגורמת לסרטן ומחלות שונות

ד"ר מרינה תמיר צדקין, פארמקולוגית קלינית ומומחית לזיהומים במכללה האקדמית רמת גן, מסבירה כי חומרי PFAS הם קבוצת חומרים שמצד אחד שומרת על האריזה שתישאר עמידה לנוזלים וכך גם על המוצר, ומצד שני - כשמחממים אותה, היא פולטת רעלים רבים, העלולים לגרום למחלות כמו סרטן, מחלות כרוניות, מחלות נשימה ועוד.

איך מכינים פופקורן (צילום: trejuca, ShutterStock)
עדיף להכין בסיר בשיטה הקלאסית | צילום: trejuca, ShutterStock

לדבריה, קבוצת החומרים PFAS התגלתה לראשונה כבר בשנות ה-50 ונכנסה לשימוש נרחב בתעשייה העולמית. "כיום משתמשים בחומרים האלה כמעט לכל אריזה קיימת, ואף למוצרי צריכה עמידים למים ושמן כמו: נייר, בגדים, שטיחים, סירים ומחבתות. החימום של החומר הזה למעשה מוציא את הרעלים וגורם להם לחדור למזון שאנחנו אוכלים, כמו במקרה של שקית הפופקורן. "ישנן מדינות שמגבילות את השימוש בקבוצת החומרים הרעילים הללו, ביניהן יפן, קוריאה ואוסטרליה, אך עדיין ישנן מדינות רבות שחוששות להוציא אותם משימוש כיוון שהחלופה יקרה מאוד", היא מציינת.

אז מה עושים?

"כדי לאכול פופקורן באופן בטוח, אפשר להכינו בבית בקלות בשיטה הקלאסית, על ידי שימוש בגרגרי תירס ובסיר. אם בכל זאת בוחרים להשתמש בפופקורן הנמכר בשקית, יש לוודא שמצוין על האריזה כי היא אינה מכילה PFAS", ממליצה ד"ר תמיר צדקין.

 

משרד הבריאות: "המשרד רואה חשיבות רבה בצמצום הימצאות PFAS במטרה לשמור על בריאות הציבור. בתחילת שנת 2023 אימצה מדינת ישראל רגולציה אירופאית חדשה המתייחסת למזהמים הכימיים במזון, הכוללת התייחסות לתרכובות PFAS במזון, כאשר כל מוצרי המזון המופיעים בתקן זה מקורם מהחי וכוללים התייחסות ל-4 מולקולות שונות.

"לצד זאת, המשרד ממשיך ובודק מוצרים שונים, ובסקר מקדמי שערך המשרד בשנה שעברה, נבדקה אפשרות הימצאותן של מולקולות PFAS שונות במזון. בסקר נדגמו ונבדקו גם אריזות פופקורן למיקרוגל, ולא נמצאו בהן כלל מולקולות מסוג PFAS".