האם ניתן להכריז על סופו של עידן הטיפולים הכימותרפיים? פיתוח חדש, שהתגלה כמוריד את הסיכון להתקדמות סרטן הדם ולמוות, עשוי להיות הראשון שיוביל לכך.

סרטן הדם הוא שם כולל ל-140 מחלות, הנפוצות מביניהן הן לוקמיה לימפומה, ומיאלומה נפוצה. בלוקמיה לימפוציטים כרונית (CLL) תאי דם לבנים (לימפוציטים מסוג B) הופכים לסרטניים, מתרבים בקצב מואץ ותופסים את מקומם של התאים הבריאים במח עצם, בלוטות לימפה, בטחול בכבד ובאיברים נוספים. הגיל הממוצע של החולים במחלה הוא כ-72 שנים, רובם סובלים ממחלות נלוות ולכן טיפולי הכימותרפיה המקובלים לטיפול במחלה, מסכני חיים עבורם בשל תופעות הלוואי שלהם.

חוקרים רבים נדרשו לפתרון הבעיה, ואכן, מחקר חדש בחן טיפול פורץ דרך שבתקווה יוכל לשים סוף לטיפולי הכימותרפיה. מדובר בתרופה ממוקדת מטרה, בעלת מנגנון פעולה ביולוגי שמתלבשת על החלבון שאחראי על התרבות התאים הנגועים ואינה פוגעת בשאר התאים. כך דיווחו החוקרים בכנס החברה האמריקנית להמטולוגיה (American Society of Hematology) שנערך בימים אלה באורלנדו, ארה"ב. המחקר פורסם במקביל במגזין הרפואי New England Journal of Medicine.

עוד ב-mako בריאות:
>> התעלומה נפתרה: למה הזקן שלך ג'ינג'י ואתה לא?
>> "כשגיליתי שזה קרוהן חשבתי שהסיוט נגמר. אבל טעיתי"
>> שום או עמבה: איזה מאכל הכי משפיע על ריח הגוף?

ירידה של 85 אחוז בסיכון למוות

במחקר בינלאומי מתקדם נבדקה התרופה החדשה אימברוביקה בהשוואה לתרופה כימותרפית המקובלת לטיפול במחלה. במחקר השתתפו 269 חולים שלא טופלו קודם לכן בטיפולים אחרים, מ-16 מדינות, כולל ישראל, בגיל הממוצע של 65 ומעלה. "ממצאי המחקר גילו כי ביחס לתרופה המקובלת, הפיתוח החדש הוריד את הסיכון להתקדמות המחלה או למוות ב-85 אחוז - בקבוצת הטיפול היו 3 מקרי מוות, לעומת 17 ממטופלי הכימותרפיה", נכתב בסוכנות הידיעות רויטרס. "בנוסף, ארבעה אחוזים מהחולים שטופלו בתרופה החדשה חוו נסיגה מלאה של המחלה, לעומת רק שני אחוזים בתרופה המקובלת".

תרופה (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
"הפיתוח החדש הוריד את הסיכון להתקדמות המחלה או למוות ב-85 אחוז" | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

ויש גם צד ישראלי בניסוי. "7 מהחולים שהשתתפו במחקר הם חולים מבית החולים שלנו", אומרת ד"ר אסנת בארי, אחראית תחום לוקמיה לימפוציטית כרונית במרכז הרפואי רבין, בית החולים בילינסון ואחת מחוקרות המחקר. "ל-69 אחוזים מהם היו מחלות נלוות נוספות. התרופה שיפרה משמעותית את הישרדות החולים, הקטינה את גושי המחלה, בבלוטות הלימפה ובטחול, שיפרה את ספירות הדם, שהתבטאה בעלייה בהמוגלובין ובטסיות הדם".

אלו הן חדשות מעודדות לחולים במחלה, בקרוב יהיו עוד אפשרויות טיפול חדשות רבות ויעילות. ההתקדמות בהבנה המדעית של מבנה ותפקוד התאים הסרטניים הביאה לפיתוח מספר תרופות חכמות פורצות דרך בטיפול בלוקמיה לימפטית כרונית - התרופה שנחקרה במחקר היתה הראשונה שאושרה. תופעות הלוואי השכיחות ביותר שהופיעו בכ-20 אחוז מהחולים היו שלשול, עייפות, שיעול ובחילות. "התרופה הזו מצטרפת לרשימה גדלה של טיפול ממוקד מטרה שמתביית על תאים סרטניים מסוימים, לעומת כימותרפיה שהורגת גם את התאים הבריאים", אומר החוקר הראשי למגזין טיים, "האסטרטגיות האלגנטיות האלה הופכות להיות נפוצות יותר בטיפול בסוגים שונים של סרטן".

>> חכמים ובריאים: 8 המאכלים הכי חשובים לילדים