משחק הגמר שנערך בראשון היה מורט עצבים, ואוהדים רבים, ביניהם מצרים שידועים בחיבתם למסי, חיכו לראות כיצד יסיים התיקו 3-3 בין הנבחרות. למוסטפה עבד אל עאל, צעיר מצרי בן 26, ההתרגשות הזאת עלתה בחייו - לאחר שצפה במשחק הוא התמוטט ופונה לבית חולים סמוך, שם נקבע מותו. מומחים בעולם שסיקרו את האירוע הטרגי, מסבירים שהסיבה למוות היא "תסמונת הלב השבור" ממנה סבל הצעיר.

לפי סברות שונות, מדובר בתסמונת שנגרמת עקב מתח נפשי כמו התרגשות רבה או חלילה מוות של קרוב, והיא פוגעת בשריר הלב ואף עלולה להוביל למוות. פרופ 'ג'רמי פירסון, מנהל רפואי בקרן הלב הבריטית, מסביר כי "תסמונת הלב השבור היא מחלה הרסנית שיכולה לפגוע באופן פתאומי בחייהם של אנשים בריאים. פעם חשבנו שההשפעות מסכנות החיים של תסמונת זו היו זמניים, אבל היום אנחנו מבינים שהן יכולות להשפיע על אנשים למשך שארית חייהם". גם ג'וליה סמואל, יועצת שכול סיפרה בעבר ל-NetDoctor: "במשך עשרים וחמש השנים האחרונות בהם אני עובדת עם אנשים המתאבלים על מותו של אדם אהוב, כל אחד מהם אמר לי בדרכו כי 'הלב שלי כואב פיזית' או 'אני מרגיש שבור לב'. התחושה הזו היא אוניברסלית וחוצה תרבויות, מגדר ומחלוקות דתיות".

גמר המונדיאל: ארגנטינה נגד צרפת  (צילום: Julian Finney, getty images)
באמת מרגש, אבל תזכרו שהבריאות מעל הכל | צילום: Julian Finney, getty images

"לא תסמונת אלא דום לב"

לנוכח הדיווחים שמדברים על תסמונת שגורמת לבעיות בלב ולמוות, פנינו לפרופ' יהודה אדלר, כדי להבין האם באמת קיים דבר כזה. "זו לא באמת הגדרה רפואית", הוא מבהיר ל-mako  בריאות. "סביר להניח שהאדם הזה פשוט מת מדום לב עקב הפרעת קצב".

כלומר התרגשות היא לא סיבה לפגיעה בלב?

בהחלט כן, אבל כיוון שמדובר בצעיר, רוב הסיכויים שהוא סבל ממחלה בשריר הלב, כי בניגוד לחסימת עורק שלרוב גורמת לבעיה במבוגרים – בגיל צעיר לרוב זו הסיבה לדום לב. יכול להיות שמדובר במשהו מולד או תורשתי, שלא בהכרח היה מודע אליו. ההתרגשות היא אולי קטליזטור שעודד את הבעיה, אבל אני לא מאמין שהיא זו שגרמה לפגיעה בלב".

אפשר למנוע מצב כזה מראש?

"אני תמיד אומר שגם צעירים צריכים לבדוק את מצב הלב שלהם. אפשר לגשת לקופה לבקש בדיקת א.ק.ג פשוטה, לפעמים היא מאפשרת לקבל אינדיקציה לבעיה ובמקרה הצורך אפשר להמשיך את הברור אצל הקרדיולוג. מובן שלאנשים שבמשפחתם יש סיפור משפחתי של מחלוות לב מומלץ לגשת לקרדיולוג על מנת לאבחן גורמי סיכון ולטפל כשצריך. צריך לזכור שבארץ מתים 17 אנשים בישראל בכל יום בגלל פגיעה בלב. לצורך ההשוואה בתאונות דרכים מת אדם אחד בכל יום. כלומר, מדובר במצב שכיח שצריך להדיר שינה מעיני הציבור, ואם הצלחתי לגרום לאדם אחד לקבוע תור ולהיבדק – עשיתי את שלי להיום".