צוות חוקרים מאוניברסיטת קופנהגן השלים לאחרונה מאגר של תרופות מלאכותיות נגד ארס, המורכבת מעותקים של נוגדנים שנלקחו מאדם בשם סטיב לודווין. נוגדנים אלו נוצרו בגופו של לודווין, כתגובה של המערכת החיסונית שלו לחשיפה ממושכת לארס נחשים. כיצד לודווין נחשף כל כך הרבה לארס? ובכן, הוא הזריק לעצמו ארס נחשים במשך לא פחות מ-25 שנה.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

לודווין התחיל בהזרקת מינון נמוך של ארס מהול במים. עם הזמן הוא העלה את המינון בהדרגה והרחיב את הרפרטואר שלו ליותר מ-35 זני נחשים. אחרי 25 שנה שהוא מזריק ארס נחשים, לודווין מאמין שהארס משפר את המערכת החיסונית שלו ושומר עליו צעיר. אין הוכחה מדעית לכך שאכן אלו ההשפעות של ארס נחשים, אך זה כן נותן למדענים הזדמנות נדירה לחקור את זה.

נעשה שימוש במאגר הנוגדנים כדי לנפות נוגדנים שיכולים לנטרל רעלנים מסוימים בארס. חלק מנוגדנים אלו יכולים לשמש לפיתוח תרופות נגד ארס שיטפלו בהכשות נחש, שמהוות בעיה מדאיגה במדינות מתפתחות שונות. נחשים הורגים כ-150 אלף אנשים מדי שנה וגורמים ל-400 אלף קטיעות איברים. תרופות נגד ארס נחשים רק לאחרונה נוספו לרשימת התרופות הנחוצות של ארגון הבריאות העולמי.

המטרה: להפסיק להשתמש בנוגדנים של בעלי חיים

לרוב, פיתוח תרופות נגד סוגי ארס שונים נעשה באמצעות בעלי חיים. הארס מוזרק לגוף של בעל החיים, לרוב סוס, וגופו של הסוס מייצר נוגדנים לארס. נוגדנים אלו נלקחים ועוברים טיהור במעבדה, לפני שניתן יהיה להזריק אותם לבני אדם. הליך זה מציל חיים, אך לא תמיד הוא אפשרי לביצוע וישנם אנשים שסבלו מתופעות לוואי לא רצויות עקב שימוש בנוגדנים שמקורם בבעלי חיים.

עוד ב-mako בריאות
>> איך הרסנו את המערכת החיסונית של הילדים שלנו
>> מגפה? בשבועות האחרונים נרשמה התפרצות שעלת
>> הסלפי שהסעיר את הרשת וחולל שינוי בעולם

דרך אחרת שכעת מדענים מפתחים היא לייצר תרופות מלאכותיות נגד ארס, וכמה קבוצות מחקר עובדות עליהן ברחבי העולם. בריאן לוהס הוא מרצה בכיר לכימיה וביולוגיה מולקולרית באוניברסיטת קופנהגן והחוקר שמוביל את המחקר שבו לודווין מעורב. במעבדה שלו מתנסים עם הוספת דנ"א למערכות ביולוגיות, כמו חלקיקי וירוס. זה מאלץ חלקיקים לייצר נוגדנים. לאחר מכן, הם מבודדים את הנוגדנים הנקשרים לרעלנים מסוימים בארס ומהם הם יכולים לייצר את תרופה נגד ארס. זה למעשה מאפשר לפתח תרופות נגד ארס ללא שימוש בבעלי חיים, תוך הפחתת הסיכונים. כעת לוהס משתמש בדנ"א של לודווין במחקרו. "העבודה עם סטיב העניקה לנו גישה להזדמנות נדירה, כיוון שבאמצעותו יש לנו את האפשרות להשיג נוגדנים שמכוונים לרעלנים מסוימים של נחשים שסטיב השתמש בהם", סיפר לוהס לתקשורת הדנית.

סוס על סוס (צילום: rossparry.co.uk)
לרוב משתמשים בנוגדנים הנלקחים מסוסים | צילום: rossparry.co.uk

לקח לחוקרים כשנתיים כדי להשלים את המאגר של לודווין. למרות שלודווין הוא משאב נדיר, לוהס מדגיש כי הוא אינו רוצה להעביר מסר שתומך בפעולותיו המסוכנות של הזרקת ארס נחשים לגוף. "העובדה שהוא עשה זאת ושרד במשך כל השנים האלו היא בגדר נס", אמר. "אתם עלולים לא רק להזיק לכבד ולעצמות, אתם עלולים למות. אוניברסיטת קופנהגן בשום פנים ואופן לא מעודדת אף אחד לעשות את מה שסטיב עשה. חשוב לנו לציין שסטיב התחיל את זה הרבה לפני שאנחנו נכנסנו לתמונה ולפיכך, לא יכולנו לעודד אותו לעשות את מה שהוא עשה".