סקר שבחן מגוון תפיסות של נשים בישראל בנושא הקפאת ביציות מעלה כי בעוד ששיעור ניכר מכלל הנשים תומך באופן עקרוני בהקפאת ביציות, הרי שבכל מה שקשור לפן המעשי רובן יימנעו מלבצע את ההליך מסיבות שונות. הסקר בוצע על ידי חברת מדגם באוקטובר האחרון בקרב קצת יותר מ-500 נשים יהודיות וערביות בגילאי 28-40.

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

על פי הנתונים, הסיבות העיקריות הנתפסות כמניעות לבצע או לשקול תהליך של הקפאת ביציות הן שמירה על אופציה להרות בעתיד או בגיל מבוגר ואי מציאת בן זוג (43 ו-42 אחוז בהתאמה). רוב רובן של הנשים השוקלות לבצע את התהליך הן כיום ללא בן זוג וללא ילדים ומה שמניע אותן לבצע את התהליך היא כאמור שמירת האופציה להרות בעתיד עקב השעון הביולוגי הדופק. רוב הנשים הנמצאות בזוגיות עם או בלי ילדים אינן חושבות על אפשרות זו, כאשר היא אינה נוגעת להן.

מתוך השיעור הנמוך של המתנגדות לתהליך, הסיבות העיקריות שעלו הן הצורך לבדוק את הנושא מבחינה דתית והעובדה שהתהליך אינו טבעי. למרות זאת, נתון די מפתיע מצביע על תמיכה רחבה יחסית בקרב כלל האוכלוסיות. למרות שקיים פער משמעותי בין תמיכתן של הנשים החילוניות (94%) והמסורתיות (91%) לבין תמיכתן של הנשים החרדיות (61%) לתהליך הקפאת הביציות, בסך הכול רוב משמעותי של נשים בישראל תומכות בתהליך.

ירידה משמעותית בגיל הממוצע של נשים שעוברות הקפאת ביציות

סקר הקפאת ביציות (צילום: מדגם)
צילום: מדגם
סקר הקפאת ביציות (צילום: מדגם)
צילום: מדגם

למרות המודעות והתמיכה הגבוהה לתהליך הקפאת הביציות - 84% מהמרואיינות תומכות בתהליך הקפאת הביציות - שיעור משמעותי מקרב המרואיינות (81%) כלל לא חשבו על התהליך או לא שוקלות לבצע אותו. ובהתאמה, למרות התמיכה הרחבה בביצוע התהליך, רק 20% מהנשים ביצעו או שוקלות לבצע את התהליך בעצמן. פער זה נובע מאופן ההתייחסות לביצוע התהליך "בעצמי" לבין התייחסות לגבי התהליך בקרב נשים אחרות.

נתון נוסף שבדק הסקר נוגע לתהליך המורכב והיקר שדורש התהליך ושגורם לנשים רבות להימנע מראש להיכנס לתהליך. 68% מהנשים טענו שקופות החולים צריכות להשתתף במימון מלא או חלקי של התהליך. קרוב למחציתן סבורות כי התשלום צריך להיכלל כחלק מהאופציות המוצעות ע"י חברות הביטוח.