מתח, שיבושים בלוח הזמנים של השינה, האכילה ושל כל הרגלי היום יום בזמן שאתם מטיילים - כל אלו יכולים לגבות מחיר נפשי שיכול להעיב על ההנאה מהחופשה. לצד החשיבות לשמור על אורח חיים "נורמלי" בחופש, הטיול מזמן אתגר נוסף של מפגש עם כמויות גבוהות של חיידקים. 

מקומות כמו שדות תעופה, חדרי מלון, מסעדות ויעדי תיירות פופולריים המושכים מאות מבקרים ביום יכולים להיות מגנטים לחיידקים. על פי מחקר שפורסם בשנת 2018 שנערך בנמל התעופה בפינלנד, מגשי הפלסטיק במחסום הביטחוני היו עם יותר חיידקים מאשר ידיות דלתות השירותים וכפתורי ההדחה בשירותים. לזה אפשר להוסיף ניתוח של 18 מחקרים שפורסם שנה שעברה שהתמקד בנגיף הקורונה ומצא שהנגיף יכול לשרוד על כסף, פלדה ומשטחי זכוכית עד 21 יום.

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

איפה הכי מזוהם במלון?

שולחנות מגשי מטוסים, עמודי רכבת תחתית, תפריטי מסעדות, משטחים או חפצים בחדרי מלון. אף משטח לא נותר נקי. במחקר שהוצג בפני האגודה האמריקאית למיקרוביולוגיה, צוות חוקרים בדק את כמויות החיידקים שנמצאו על 18 משטחים שונים בתשעה חדרי מלון באינדיאנה, דרום קרוליינה וטקסס. הם גילו שכ-81 אחוז מהמשטחים בחדרים הללו הכילו חיידקי צואה.

על פי המחקר, המשטחים המזוהמים ביותר היו שלט הטלוויזיה, השירותים וכיור האמבטיה. גם מתג האור, השטיח והטלפון היו מזוהמים בחיידקים רבים. דווקא ידיות דלתות האמבטיה, קיבלו ציון נמוך יותר ביחס לכמות החיידקים שנמצאה בהן.

שירותים במטוס (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
שירותים במטוס | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

מה קורה בטיסה עצמה?

במחקר שפורסם בשנת 2018, חוקרים (במימון חברת בואינג) בדקו 10 טיסות בארה"ב כדי לבחון את התנהגות הנוסעים והדיילים. המטרה שלהם הייתה להעריך באיזו קלות חיידקים הנישאים באוויר עלולים להתפשט.

תוצאות המחקר הצביעו על כך ש"לא סביר שמחלה זיהומית בדרכי הנשימה תועבר ישירות מעבר למטר אחד מהנוסע המדבק". במילים אחרות, אם מישהו חולה ומשתעל במטוס יש לא מעט סיכוי להדבקה של השורה שמאחוריו ומלפניו.

החוקרים פגשו רק אדם אחד - מתוך 1,540 נוסעים ו-41 דיילות שהשתעל. לדבריהם, רוב החשיפה לחיידקים מתרחשת דווקא עוד לפני שאנשים עולים למטוס במשטחים כמו פחי אבטחה וידיות לדלתות השירותים.

חיזוק המערכת החיסונית על פי הרפואה המשלימה

פותח דלת של חדר במלון (צילום: Zdenka Simekova, Shutterstock)
פותח דלת של חדר במלון | צילום: Zdenka Simekova, Shutterstock

איך ניתן להישמר מהחיידקים?

"לא תמיד אפשר 'לא לגעת' בדברים", אומר ג'ון גובלס, פרמדיק לשעבר ומנהל התפעול הראשי של Medjet, חברה המתמחה בהובלות רפואיות. "אבל אם אתה נמנע ממגע של הידיים באזור העיניים, האף והפה שלך עד שתוכל לשטוף או לחטא אותם, זה יעזור לצמצם את ההעברה הרבה".

ומה בנוגע להתנהלות השוטפת במלון? "אל תזרוק בגדים ומגבות על הרצפה ואז תעשה בהם שימוש חוזר, אל תניח את מברשות השיניים שלך על השיש, תסיר את השמיכה או כיסויי המיטה כשאתה מגיע", אומר גובלס. "ושוב, הדרך הטובה ביותר להגן על עצמך מפני החיידקים שבהם אתה נתקל במהלך הנסיעה היא  לשטוף ידיים באופן קבוע. באמת לשטוף אותם".

מעבר לשטיפת הידיים המומלצת, חשוב לשמור על חומר חיטוי ידיים בהישג יד, למרות שזה לא תחליף לשטיפת ידיים, כמו כן אפשר להביא מגבונים אנטיבקטריאליים כדי לנגב את משטחי חדרי המלון. והכי חשוב לוודא לפני הטיסה ובמהלך הטיול שכולו שאתם שומרים על מערכת חיסונית חזקה שנגרמת מהקפדה על שגרה של שינה טובה, שתיית מספיק מים ואכילת מזונות עשירים בסיבים ואומגה 3.