מאות ישראלים שהתנדבו להיות נסיינים בחיסון הקורונה הישראלי של המכון הביולוגי, נופלים שוב ושוב  בין הכיסאות, עם כניסת התו הירוק והגבלות הקורונה החדשות. למרות שכבר תקופה ארוכה הם פונים למשרד הבריאות לאור קשיים בקבלת תו ירוק ותעודת מתחסן, הם לא זוכים לקבל מענה. כך קרה שמי שהתנדבו לסייע בפיתוח של חיסון כחול לבן מוצאים את עצמם במצב של חוסר אונים מוחלט. מתקשים להגיע למקומות העבודה, לא יכולים להיכנס לאתרי נופש, מסעדות ועוד. זאת משום שהחיסון אינו מוכר על ידי קופות החולים וכל הליך בירוקרטי מבוצע רק על ידי משרד הבריאות שלמרות הבקשות החוזרות לא מספק תשובות או כל פתרון.

למרבה האבסורד הם אפילו לא זכאים למנה השלישית. "הם צודקים. אין יום שאנחנו לא מעלים את הבעיות של הנסיינים ופונים למשרד הבריאות כדי לשאול אותם מה קורה", סיפרה מי שהיא חלק מהפרויקט.

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

"האם אני צריך לקבל מנה שלישית"

"אנחנו נמצאים במקום מאוד מוזר שבו אין לנו תעודת מתחסן. יש לנו רק תו ירוק שהגיע ישירות ממשרד הבריאות כהודעה", מספר תומר קמרלינג, מהישראלים שהתנדבו להשתתף בניסוי. "מבחינת קופות החולים אנחנו בכלל לא מחוסנים. אין שום פרוצדורה שמעדכנת את הארכת התו הירוק". מצבו של קמרלינג עוד נחשב לטוב משום שבמסגרת הניסוי הוא קיבל את המינון הגבוה. מי שקיבל מינונים נמוכים יותר או את הפלסבו לא זכאי להארכת התו הירוק ולזה יש משמעות גדולה על התנהלות היום יום.

"כבר שבועות אני מתריע שהתו הירוק שלי עומד לפוג בפני מי שמנהל את הניסוי. אין לי מושג מה לעשות כדי לחדש את התו. ובכלל מה הסטטוס שלי, האם אני כן צריך לקבל את המנה השלישית או לא? התשובות שאני מקבל זה שיש דיונים אבל אין תשובות".

עוד ב-mako בריאות:
<<מה הסיכוי לחסל לגמרי את הקורונה?
>>פריצת דרך ישראלית במלחמה נגד זן הדלתא

>> מדענים: צפויה ירידה דרמטית במספר הנשים בעולם

קמרלינג כמו גם נסיינים אחרים איתם שוחחנו וביקשו להישאר בעילום שם, מדגישים את הפער בין הצוות הרפואי שמנהל את הניסוי לבין משרד הבריאות. אחת מהמתנדבות ציינה בפנינו כי "בכל מה שקשור לניסוי ומה עושים לנו, באמת שכל דבר אומרים ומסבירים לנו. אין לי שום שאלה פתוחה, כשאני יודעת בגלל ההסברים מה יקרה לי ומה צריך לעשות. אבל כל מה שקשור למשרד הבריאות ובירוקרטיה אני פשוט באוויר. אין לי מושג מה יהיה. התו הירוק שלי פג לפני חמישה ימים. אני לא יכולה לשבת במסעדה אפילו. לא יכולה ללכת לעבודה ובכלל אין לי מושג אם אני צריכה או לא מנה שלישית".

מעבדת המכון למחקר ביולוגי (צילום: משרד הביטחון והמכון למחקר ביולוגי)
ממשיכים לעבוד במרץ | צילום: משרד הביטחון והמכון למחקר ביולוגי

גיבוי מלא מהרופאים בשטח

המכון הביולוגי פיתח את הניסוי, מהלך מדעי מורכב ביותר, המכון חיסן את האנשים ועדכן אותם לגבי המינונים שקיבלו או פלסבו. הבעיה העיקרית היא שמשרד הבריאות שאחראי על כל הבירוקרטיה, כפי שהמתנדבים טוענים, לא פועל בשקיפות ומשאיר אותם במקום שהם נופלים בין הכיסאות עד כדי פגיעה במרקם החיים. "יש פה שליחות חשובה של המכון וההתנדבות היא מהמקום שלישראל יהיה חיסון עצמאי בלי שתהיה תלויה באף מדינה בעולם. זה חשוב. אבל זה שאני לא יודע מה יהיה עם התו הירוק שלי, לא יודע אם אני צריך בוסטר זה שערורייה בעיני וזה תלוי במשרד הבריאות בלבד".

הרופאים שמנהלים בשטח את ניסוי החיסון הישראלי מגבים באופן מלא את טענות המתנדבים. גורם איתו שוחחנו אמר "אין יום שאנחנו לא מעלים את הבעיה, מציפים אותה ושואלים מה קורה ולמה זה לא מטופל. יש פה אנשים שהתנדבו והם צודקים בכל הטענות שלהם, זה גם מה שאמרתי להם 'אתם צודקים' ואולי מה שיעזור זה באמת הפנייה לתקשורת".

טרם התקבלה תגובת משרד הבריאות