מדי יום אנחנו נחשפים לכל מיני שיטות דיאטות שמבטיחות לנו פלאים ולשלל דרכים מוזרות לזרז ירידה משקל. הרשת מלאה בשיטות ותוכניות דיאטה הוליוודיות כמו למשל "בלבול מטבולי״ - או בשמה הפופולרי ״CARB CYCLING" - שיטה שקים קרדשיאן, ג׳ניפר לופז ועוד כוכבות אחרות מספרות לנו מה הדיאטה החדשה שעזרה להן לרדת במשקל במהירות. אז אם אתם שוקלים תוכנית הרזיה מהירה - חשוב שתדעו עוד כמה דברים על הרעיון הכללי. רק נאמר את מה שאתם ודאי כבר יודעים: זה לא בריא לכם. 

נשים רבות רוצות לרדת במשקל מהר בגלל אירוע, עונת הקיץ או סיבות אחרות. עם זאת, הסיכונים וההשלכות ארוכות הטווח של ירידה מהירה במשקל עולים לרוב על התועלת לטווח הקצר. לכן כדאי לעשות זאת צמוד לאיש מקצוע שיש לו את הידע והמקצועיות לתת מענה בכל הרבדים שחשובים על מנת לעשות שינוי אמיתי ובריא לאורך זמן, הרובד הפיזי, המנטלי, הרגשי והאנרגטי.

>> איך אנשים "רזים טבעית" חיים?
>> לא יודעים מה לאכול? 6 הצעות ל"צלחת המנצחת"


מה זה אומר ירידה מהירה במשקל?

​​ירידה מהירה במשקל היא סובייקטיבית, אולם באופן כללי, כשמדברים על הרזייה מואצת הכוונה לירידה של  1.300-2.200 קילו (או יותר) בשבוע.

למה גורמת הירידה המואצת?
עבור נשים רבות, ירידה מהירה במשקל עלולה לגרום ליותר נזק מתועלת. דיאטות דלות מאוד בקלוריות עלולות לגרום לתופעות לוואי שליליות ולעיתים לבעיות בריאותיות. ירידה מהירה במשקל מומלצת רק כאשר היא מגיעה בהוראת רופא כמו במצבים של סוכרת, לחץ דם גבוה, כולסטרול גבוה או בעיות רפואיות אחרות. ואז היא יכולה להועיל אם אתם בסיכון גבוה להתקף לב, שבץ או סיבוכים מסכני חיים אחרים. 

 

 לירידה מהירה במשקל יש חסרונות רבים, אלו חלק מהם:

ברוב הפעמים, החסרונות של ירידה מהירה במשקל עולים על כל היתרונות הפוטנציאליים. חלק מהסיכונים הקשורים לירידה מהירה במשקל כוללים:

1. חוסר איזון אלקטרוליטים
או חוסר איזון של סידן, נתרן, אשלגן או אלקטרוליטים אחרים, עלולים להיות מסוכנים ולגרום לתופעות לוואי מטרידות כמו: התכווצויות, סחרחורת, דופק לא סדיר ובלבול.

2. אבני מרה
תסמינים נפוצים של ירידה מהירה במשקל כאשר מורידים יותר מ-2 קילו בשבוע.

3. שיגדון - גאוט
 מצב כואב נוסף שאנחנו בסיכון אליו בגלל ירידה מהירה במשקל. מדובר למעשה בסוג של דלקת פרקים המשפיעה בדרך כלל על מפרק הבוהן הגדולה שלך, הנגרמת כאשר חומצת שתן מצטברת בזרם הדם שלך. תסמינים של גאוט כוללים כאבי מפרקים עזים, אדמומיות, נפיחות, נוקשות, אי נוחות מתמשכת, דלקת וטווח תנועה מוגבל במפרק הפגוע.

4. עייפות
אכילת כמות נמוכה של קלוריות היא סיבה שכיחה לעייפות. כולנו יודעים שעייפות מפחיתה את איכות החיים שלנו וגורמת למשימות יומיומיות פשוטות להרגיש בלתי נסבלות. עייפות גופנית מקשה על שמירה על שגרת אימון יעילה ועייפות נפשית עלולה להשפיע לרעה על הביצועים שלנו בעבודה, בבית הספר או בבית.

5. עצירות
במיוחד אם התזונה שלכם חסרה בסיבים הדרושים כדי לשמור על מערכת העיכול שלכם סדירה. לפעמים עצירות יכולה להיות מסוכנת, אך בדרך כלל היא יותר מטרד שמרגיש לא נוח. 

 

6. שלשול
תופעת לוואי לא רצויה שגורמת לבעיות רפואיות חמורות כשהיא מתמשכת. אם יש לכם שלשול חמור או שהוא נמשך יותר מכמה ימים, פנו לרופא שלכם.

7. בחילה
עלולה להיגרם אם תאכלו מעט מדי קלוריות כדי להגיע לירידה מהירה במשקל. החדשות הטובות הן שאתם לא צריכים להיאבק עם תופעת הלוואי הלא נעימה הזו אם אתם בוחרים בקצב איטי ובריא יותר של ירידה במשקל.

8. חסרים תזונתיים
אם אתם אוכלים רק 800 קלוריות או פחות בכל יום כדי להגיע לירידה מהירה במשקל, זה לא מפתיע שהסיכון שלכם למחסור ברכיבים תזונתיים עולה. אם אתם עוברים ירידה במשקל בפיקוח רפואי בגלל גורמי סיכון הקשורים להשמנה, הרופא שלכם בדרך כלל ימליץ על תוספי תזונה כדי למנוע חוסרים כאלה.

9. הפסדי מים
ירידה מהירה במשקל גורמת לרוב לגוף להשתמש בפחמימות המאוחסנות, הנקראות גליקוגן. כאשר זה קורה, יש גם אובדן מים. דבר אחד שכדאי לזכור במהלך ירידה מהירה במשקל הוא שחלק גדול מהמשקל הראשוני שאתם מאבדים במהלך הימים הראשונים הוא נוזלים, לא ירידה בשומן.

10. קורטיזול מוגבר
ירידה מהירה במשקל עשויה גם להעלות את רמות הקורטיזול, מה שיכול לנטרל כל מאמצי ירידה במשקל. קורטיזול הוא "הורמון לחץ", שבעודף עלול להוביל לעייפות, חשק מיני נמוך, עצבנות, שינה לקויה, דיכאון, לחץ דם גבוה, בעיות מעיים ועוד.

11. חילוף חומרים איטי יותר
כדי לפצות על ירידה מהירה במשקל ועל "מצב רעב", חילוף החומרים של הגוף שלכם עשוי להתחיל להאט. וזה ממש לא יעיל כאשר ירידה במשקל היא המטרה שלכם. לכן, הפחתה בכמות הקלוריות מועילה לירידה במשקל, אבל אכילת מעט מדי קלוריות היא לא אפשרות טובה כלל.

12. איבוד שריר
ירידה במשקל בקצב איטי ויציב היא הדרך הטובה ביותר למזער או למנוע אובדן שרירים המתרחש לעתים קרובות במהלך ירידה במשקל. גם הגדלת צריכת החלבון היומית יכולה לעזור. ירידה בשריר אינה יעילה כאשר אתם רוצים לרדת במשקל, מכיוון שמסה רזה שומרת על חילוף החומרים שלכם גבוה ועל גוף חטוב. 

 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by A D I K A H A N A N אמא - חזקה (@adi_kahanan_strong_mom)

 



13. צפיפות עצם מופחתת
אכילת מעט מדי קלוריות גם מגבירה את הסיכון לצפיפות עצם נמוכה. אנחנו זקוקים למספר מסוים של קלוריות וחומרי מזון חיוניים (חלבון, סידן, ויטמין D וכו') כדי לשמור על בריאות עצם תקינה. הדבר חשוב במיוחד בגלל תנודות הורמונליות שמתרחשות לעתים קרובות אצל נשים מעל גיל 40, והסיכון שלהן לאוסטאופורוזיס כבר גבוה יותר מאשר בגיל צעיר. לכן חשוב לשמור על עצמות חזקות על ידי אכילה מספקת של קלוריות וצריכת שפע של חלבון ומיקרו-נוטריינטים.

14. כאבי ראש
כאבי ראש עקב ירידה מהירה במשקל שכיחים בגלל גורמים שונים. כאבי ראש עלולים להיגרם בגלל רמות קורטיזול גבוהות, חוסר איזון אלקטרוליטים, מחסור ברכיבים תזונתיים או גורמים אחרים הקשורים לירידה מהירה במשקל.

15. חזרה במשקל
על פי המרכז לבקרת מחלות ומניעתן (CDC), עלייה במשקל שכיחה יותר לאחר ירידה מהירה במשקל מאשר לאחר ירידה בקצב איטי ובריא יותר. אם המטרה שלכם היא ירידה במשקל שאתם יכולים לקיים לכל החיים, בחרו בגישה איטית אך יציבה לירידה במשקל (0.5-1 קילו בשבוע).

אז מה האלטרנטיבה הבטוחה יותר לירידה בריאה במשקל?

לעשות תוכנית בריאות והרזיה שנעשית צעד אחר צעד, לשנות את התזונה והרגלי התזונה שלכם באופן הדרגתי ובקצב שמותאם לכם, ובמקביל מעבר לשינוי התזונתי לעשות שינוי מנטלי תודעתי מול האוכל. לשנות את מערכת היחסים שלכם מול האוכל. זה מה שיאפשר לכם להגיע בהדרגה למשקל היעד ולשמור עליו לכל החיים.

כלל אצבע טוב הוא לרדת בערך 0.5-1 קילו בשבוע עד שתגיעו למשקל הגוף הרצוי. ואני אישית תומכת בלשים את המשקל בצד ולהתמקד בהרגשה ובדרך. נכון ליצור הפחתה קלורית יומית או להגדיל את ההוצאה הקלורית היומית על ידי שילוב פעילות גופנית עצימה. או לשלב ביניהם. הטוב הוא שלא צריך לספור קלוריות כדי להתקדם למשקל אידיאלי. החוכמה היא לבצע כמה שינויים בריאים פשוטים במשטר התזונה, הפעילות הגופנית ואורח החיים שלכם.

הכותבת עדי כהנן "אמא חזקה", מובילה נשים להיות חזקות פיזית, מנטלית, רגשית ואנרגטית דרך אכילה קשובה, שינוי הרגלים, כושר ותזונת האיזון ההורמונלי.