מחקר חדש שנערך על ידי חברת Bodyform בבריטניה שמוכרת מוצרי טיפוח לנשים, גילה כי נשים מאבדות בממוצע 5 חודשי שינה במהלך חייהן עקב אי הנוחות, החרדה והפחד מלילות בזמן המחזור שלהן. המחקר שעקב אחרי למעלה מ-10,000 נשים ב-11 מדינות, גילה 62% מהן סובלות מהפרעות שינה תכופות יותר בזמן המחזור, 33% מתקשות לישון בגלל החרדה סביב דליפת דם במיטה והכתמת המצעים והפיג'מה. כמו כן, 62% מעדיפות לא להתארח בבתים של אחרים או לצאת לחופשה במהלך המחזור וחמישית (18%) מהנשים מעדיפות להחמיץ דייט מאשר להתמודד עם מישהו שיראה כתם דם על הפיג'מה או המצעים שלהן.

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

70% חוות שינויים בשינה לפני תחילת המחזור

המחקר נערך במסגרת השקת מוצר ספיגה חדש שכולל שלושה אזורי ספיגה בחלק הקדמי, האמצעי והאחורי של הרפידות - הספיגה מאחור חשובה במיוחד בתנוחת שכיבה. במסגרת המהלך החברה יצרה סרט קצר שמציג את כל מה שקורה בחושך במהלך המחזור החודשי כולל דם, נפיחות וחוסר נוחות במיטה. 

"תחשבו על פרסומות או סרטים שבהם אתם רואים אישה במיטה. מחצית מהזמן היא כנראה מקיימת יחסי מין עם גבר, ובחצי השני היא ישנה נינוחה ונראית יפה כשהיא מתעוררת", סיפר אחד הקמפיינרים של מסע הפרסום. "הכול מושלם אבל אם אתם חושבים על זה, כשיש לך מחזור, השינה שלך די כאוטית".

"בתור נערה הייתי ערה שעות אינסופיות בלילות כשקיבלתי מחזור", סיפרה במאית הסרטון. "הייתי מבקשת מאמא שלי ללכת לבית המרקחת בשעות הלילה המאוחרות בשלוש לפנות בוקר כדי להביא לי משככי כאבים. למרות שהם היו קצת מועילים, הלילות האלה תמיד היו לא נוחים, בודדים ומתישים באמת. עם זאת, בבוקר ציפו ממני ללכת לבית הספר ולהופיע כמו כל יום אחר. כשהתחלתי את הפרויקט הזה הדהים אותי שמעולם לא שוחחתי על הלילות האלה עם אף אחד, מעולם. אני יכולה רק להניח שגם אחרות כנראה לא".

כחלק מהשקת המוצר החברה הטביעה מושג חדש "Periodsomnia" שמתייחס לכל קשיי השינה של נשים לפני ובתקופת המחזור. נשים רבות מוצאות את עצמן סובלות מנדודי שינה גם לקראת המחזור, לפי מחקר עדכני, כ-70% מכלל הנשים סיפרו שהן חוות שינויים בשינה לפני תחילת המחזור, בדרך כלל שלושה עד שישה ימים לפני.

View this post on Instagram

A post shared by Bodyform UK (@bodyformuk)

איך המחזור משפיע על השינה? 

באופן כללי לנשים יש סבירות גבוהה פי 1.25 לסבול מנדודי שינה מאשר לגברים. ייתכן שזה נובע גם משינויים הורמונליים במהלך המחזור החודשי. שני ההורמונים העיקריים השולטים במחזור החודשי הם אסטרוגן ופרוגסטרון. בשבוע שלפני המחזור, רמות הפרוגסטרון עולות כיוון שהגוף מכין את עצמו להריון פוטנציאלי. במקרה שאין הריון רמות הפרוגסטרון יורדות באופן דרמטי. לפרוגסטרון יש השפעה משרה שינה, לכן הירידה החדה ברמות הפרוגסטרון רגע לפני המחזור עשויה להיות הסיבה לנדודי השינה. 

בנוסף קשיי השינה יכולים  להיות קשורים גם לשינויים בטמפרטורת הגוף שיורדת באופן טבעי סמוך לשעת השינה, מה שמאפשר לצלול לשינה עמוקה. לאורך תקופת המחזור החודשי טמפרטורת הגוף משתנה ונותרת גבוהה יותר כ-0.3 מעלות צלזיוס עד 0.7 מעלות צלזיוס לאחר הביוץ עד תחילת המחזור, מה שעלול להקשות על השינה הרציפה והעמוקה.