מספרים מסדרים לנו את החיים. כמה זמן לישון, להתאמן, למדוט, כמה קלוריות לצרוך וכמה כפיפות בטן לבצע באימון. המספרים עוזרים לנו לשמור על שליטה, הגיע הזמן להיעזר בהם כדי לשמור גם על מנוחה. אנחנו פה ושם נחים, בעיקר כי אין ברירה וכי הגענו לקצה אבל מנוחה היא פעילות כמו כל פעילות אחרת: צריך לדעת איך לנוח, מתי לנוח וגם כמובן, כמה.

כמה: חוק 42 האחוזים

אמילי ואמיליה נגוסקי הן אחיות תאומות, מדעניות התנהגות שהוציאו לפני כמה שנים ספר בשם: שחיקה: הסוד לפתרון מעגל הלחץ. בספר הן מתעסקות בעיקר בשחיקה נשית, הגורמים לה ואיך למנוע אותה, ובין היתר הן מפצחות את השאלה הקשה מכולן: "כמה זמן אנחנו צריכות לנוח"?. לדבריהן, 42% הם החלק ההכרחי ביום שצריך לנוח כדי לתפקד בצורה אופטימלית, סך הכול 10 שעות ביום שאמורות להיות מוקדשות למנוחה בצורותיה השונות.

על פי האחיות נגוסקי, כמות המנוחה שאנחנו צריכים זה לא עניין של כוח רצון; זה עניין של ביולוגיה. אפשר להסתדר עם קצת פחות מנוחה לתקופות קצרות, אבל בסופו של דבר הפער ישיג אותנו: או שהגוף יכריח אותנו לנוח, או שנשלם את המחיר בירידה בביצועים ובמחלות גופניות.

"האם אי פעם נקלעת להצטננות נוראית ברגע שסיימת פרויקט ענק?", הן שואלות. "מצאתם את עצמכם ישנים 12 או 14 שעות בכל יום בשלושת ימי החופשה הראשונים? מתח הוא תופעה פיזיולוגית שמשפיעה על כל מערכת ותפקוד בגופנו, כולל תפקוד מערכת החיסון, תפקוד מערכת העיכול וההורמונים. כדי לשמור על תקינותן המלאה של כל המערכות הללו, הביולוגיה שלנו דורשת שנבלה 42 אחוז מחיינו בשמירה על האורגניזם של קיומנו הפיזי".

אז איך מיישמים את חוק ה-42%? האחיות נגוסקי מציעות תוכנית חלוקה יומית שכוללת:

  • שמונה שעות שינה.
  • 20 עד 30 דקות של "שיחה להפחתת מתחים" עם בן/בת זוג או עם אהוב/ה אחר שאפשר לסמוך עליו.
  • 30 דקות של פעילות גופנית.
  • 30 דקות של תשומת לב לאוכל.
  • כרטיס חופשי של 30 דקות (זה יכול להיות כל דבר, מהכנה לשינה ועד לזמן איכות עם חברים).

     
    אישה ישנה (צילום: houcine-ncib, unsplash)
    אישה ישנה | צילום: houcine-ncib, unsplash

איך: 7 סוגי מנוחות ליישם ביום יום

אחרי שפרתנו את שאלת ה'כמה', נותרה לנו שאלת ה'איך', וגם לזה יש מספר. על פי ד"ר סונדרה דלטון סמית', מחברת הספר: מנוחה קדושה, יש שבעה סוגים של מנוחה שהגוף והנפש צריכים כדי לשגשג. לכן, לדבריה יש לא מעט אנשים שמתעוררים מותשים לאחר שנת לילה טובה. אולי הם מקבלים סוג אחד של מנוחה, אבל לא מספיק מסוגי המנוחה האחרים.

לדברי ד"ר סמית', שבנתה חידון מקוון כדי שנוכל לזהות במדויק איפה המנוחה שלנו לוקה בחסר, אנחנו חייבים לשלב מנוחות במהלך היום ולא להסתפק בשנת הלילה או בנמנום קליל של צהריים. "אנחנו אוהבים את המחשבה שזה פשוט - שאם אנחנו הולכים לישון זה אמור לפתור את כל הצרכים השיקומיים שלנו - אבל למרבה הצער, יש סוגי מנוחה ששינה לא יכולה לפתור", היא אומרת בראיון למגזין סטייליסט. ואלו 7 המנוחות:

  1. מנוחה פיזית

    באופן לא מפתיע, המנוחה הראשונה שאנחנו צורכים היא מנוחה פיזית, מנוחה מהפעילות הגופנית שמעייפת אותנו. שינה, הרפיה ונמנום נופלים לקטגוריה הזו וגם מנוחה פיזית "פעילה" נחשבת כמו פעילויות קלות משקמות כמו יוגה, מתיחות או עיסויים.

  2. מנוחה נפשית

    המוח שלנו כל הזמן קופץ ממחשבה אחת לאחרת? מנוחה נפשית פירושה לעצור מדי פעם את המולטי טאסקינג שבנו ולהתמקד בדברים פשוטים ומצומצמים. מה למשל? כל דבר שנותן למוח הפסקה - מדיטציה, הליכה ואפילו אפשר לנצל את הזמן לפעולות משחררות כמו לסדר את הבית או לתלות כביסה.

  3. מנוחה חושית

    החושים שלנו מוצפים ללא הרף על ידי מראות, ריחות וצלילים, מהאור הבוהק של מסך הטלפון או המחשב הנייד ועד לרעשי הרקע של הטלוויזיה. מנוחה חושית נועדה לקחת קצת זמן כדי להתנתק מהגירויים החיצוניים ולתת לחושים שלנו הפסקה. הפסקות של זמן מסך הן חיוניות בתור התחלה. דבר נוסף שאנחנו יכולים לשלוט בו הוא רעש וירטואלי מיותר ומלחיץ כמו צמצום ההתראות הקופצות בסמארטפון וגם לכבות את הטלוויזיה שברקע.

  4. מנוחה יצירתית

    אם יש לכם עבודה שבה אתם צריכים למצוא פתרונות לבעיות או להעלות רעיונות חדשים, חשוב במיוחד שתיקחו מדי פעם מנוחה יצירתית לשם האיזון. לדברי ד"ר דלטון סמית', הדרך ליישום של מנוחה יצירתית היא בעזרת כל דבר שגורם לנו להרגיש השראה כמו תחביב יצירתי, האזנה למוזיקה נהדרת או להיות בטבע. המטרה היא לאפשר לעצמנו בתוך קלחת היצירתיות של היום יום לקחת רגע ולהעריך את היופי של החיים, בין אם זה יופי טבעי או יופי יצירתי כמו יצירות אמנות, מוזיקה או תיאטרון.

     
    שתי נשים צוחקות (צילום: By Jacob Lund, shutterstock)
    שתי נשים צוחקות | צילום: By Jacob Lund, shutterstock


  5. מנוחה רגשית

    מנוחה רגשית אמורה לקרב אותנו לחוויה האותנטית שבה אנחנו יכולים פשוט להיות אנחנו. לא מעט סיטואציות דורשות מאיתנו "לתחזק" את הרגשות שלנו ולהוציא אנרגיה על איך והאם להתבטא בחופשיות, חשוב שיהיה לנו מרחב שבו לא נצטרך לשפר את מי שאנחנו ומה שאנחנו מרגישים כדי שיהיה קל יותר לאחרים לעכל אותנו. אפשר ליישם את זה בעזרת בן משפחה או חבר מהימן, וזה גם יכול להיות עם מטפל או מאמן.

  6. מנוחה חברתית

    מנוחה חברתית היא לא רק עניין של בילוי אלא ניצול של זמן יקר שבו אתם שוהים עם אנשים שתומכים ומוציאים ממכם את המיטב. שלב ראשון – לבדוק ולזהות את האנשים השונים בחיינו והאם הם מחזקים או מחלישים את האנרגיה שלנו. המטרה היא לנוח יחד, כלומר להיות עם אנשים שלא צריכים כרגע שום דבר מכם ומהאנרגיות שלכם, אתם פשוט ניזונים יחד בעזרת הנוכחות המשותפת שלכם.

  7. מנוחה רוחנית

    הסוג האחרון של המנוחה הוא מנוחה רוחנית - היכולת להתחבר למשהו מעבר לגשמי ולנפשי. זה לא עניין דתי, זה יכול להיות עיסוק במשהו שנותן לכם תחושת מטרה כמו התנדבות או כל מקום בו אתם מרגישים שאתם תורמים לעולם.