משרד הבריאות הודיע אתמול (שלישי) כי לראשונה השנה התגלו יתושים נגועים בקדחת מערב הנילוס באזור אילת והערבה. לפי ההודעה, אדם אחד מת לאחר שנדבק במחלה מאז תחילת השנה, ואדם נוסף אושפז במצב קשה לאחר שנעקץ. המשרד להגנת הסביבה ביקש מעיריית אילת לבצע ניטור, ובמידת הצורך לבצע הדברה מיידית. 

קדחת מערב הנילוס (West Nile Fever) היא מחלה נגיפית, שמועברת לבני האדם באמצעות עקיצת יתוש, שניזון מבעלי חיים נגועים ובעיקר עופות נודדים. דיווחים על המחלה תוארו לראשונה במאה שעברה באוגנדה שבאפריקה באזור שממערב לנילוס, ומכאן שמה. הידבקויות בקדחת מתרחשות בעיקר בחודשי הקיץ ועד סוף הסתיו. בחודשים אלה היתושים פעילים ומתרבים ולכן גם יכולים להעביר בקלות את הנגיף.

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

כמעט ללא תסמינים

חום, כאבי ראש, כאבי שרירים, הקאות ושלשולים ולעיתים גם פריחה בעור - אלו הם חלק מהתסמינים למחלה, תסמינים שאופייניים גם למחלות זיהומיות אחרות איתן אנו מתמודדים בשגרה. כדי שלא ליצור בהלה מיותרת חשוב מאוד לדעת כי מרבית הנדבקים בקדחת כלל לא מפתחים תסמינים למחלה וממש כמו בקורונה, המחלה תיעלם לרוב לא כל תופעות לוואי משמעותיות.

עם זאת, באחוז קטן מאד מהמקרים ובעיקר בקרב קבוצות סיכון כגון קשישים, חולים בעלי מחלות כרוניות ומדוכאי חיסון, תיתכן הסתבכות של המחלה, שעלולה לגרום בין השאר לפגיעה במערכת העצבים, דלקת קרום המוח ומוות.

על כן, אם יש חשש לעקיצה לצד הופעת תסמיני חום, כאבי ראש ובלבול והכרה מעורפלת, יש לפנות בדחיפות לרופא המטפל.

נוזלים ותרופות נגד חום וכאב

לקדחת מערב הנילוס אין חיסון ולמעשה גם אין כל טיפול רפואי ספציפי, ואבחנה של קדחת הנילוס מבוצעת באמצעות בדיקה סירולוגית לאבחון ואיתור נוגדנים.

חולים המאושפזים בבית החולים מקבלים לרוב טיפול תומך של נוזלים ותרופות שמשככות כאב וחום ומעקב אחרי המדדים החיוניים.

הנשק הסודי נגד עקיצות היתושים (צילום: 123RF, חדשות)
צילום: 123RF, חדשות

מה בכל זאת עושים?

מכיוון שאין דרך רפואית למנוע את המחלה חשוב לטפל במקור ההדבקה – היתושים.

  1. יתושים מתרבים במקווי מים פתוחים ועל כן יש לייבש מאגרי מים עומדים ברחובות ובחצרות הפרטיות (כגון- תחתיות של עציצים, מרזבים ומזגנים). יש לעדכן את הרשויות במקרה שאנו נתקלים בצינור או ברז דולף במרחב הציבורי וכמובן חשוב שלא להזניח תיקון מפגעים כאלה גם במרחב הפרטי.
  2. מומלץ למגן את הבית ברשתות, שמונעות חדירה של יתושים, שעלולים להעביר את המחלה.
  3. ניתן להשתמש במתקנים שונים שתפקידם לקטול יתושים בעיקר אם אתם יושבים בחצר בשעות אחר הצהריים והחשיכה שהן שעות הפעילות של היתושים.
  4. יש למרוח על העור תכשירים דוחי יתושים ולהצטייד בלבוש ארוך ומגן.

ד"ר טניה קרדש, רופאה מחוזית במכבי שירותי בריאות במחוז ירושלים והשפלה